28 november 2016 
5 min. leestijd

#Beyourownguru: Wat jij bent, hoef ik niet te zijn

#Beyourownguru: Wat jij bent, hoef ik niet te zijn
Eerder vertelde ik dat ik tijdens mijn reis tot veel inzichten ben gekomen. Ik wilde dingen anders aanpakken. Mezelf meer waarderen en voornamelijk meer naar mezelf durven luisteren. Mijn eigen goeroe worden in plaats van blindelings op adviezen van anderen afgaan. Het begon allemaal toen ik me afvroeg wat women empowerment nou precies voor mij betekent. Samen sterk staan, begon ik mee. Maar wanneer staan we samen het sterkst? Als iedereen in hun eigen recht staat. Dit beseffen maakte alles voor mij duidelijk: Time for a change. Het werd tijd voor een individuele insteek waarbij ik de focus op mijn individuele pad leg. Weg met vergelijken, en hallo vertrouwen op mijn eigen aard. Mijn volledige potentiaal leven, mijn eigen goeroe worden. Maar waar begin ik? Hoe word ik mijn eigen goeroe? Ik ben er nog lang niet, maar geniet nu meer van het proces dan voorheen. Ik vertel je in dit blog over mijn kijk op #beyourownguru. 1937202_10208653181348394_3235685482962044595_n

Jezelf diskwalificeren

“Push jezelf! No pain, no gain. Luister vooral niet naar je lichaam, diskwalificeer jezelf totaal, disconnect van jezelf.” Dit was wat ik constant om me heen zag op Instagram en waar ik zelf in ging geloven tijdens mijn fittraject. Nee, er stond niet daadwerkelijk 'disconnect van jezelf', maar daar kwam het vaak wel op neer. Ik kan nu met alle zekerheid zeggen dat dit niet voor mij werkt, dit werkt zelfs enorm tegen mij. Wanneer ik de connectie met mezelf namelijk verloor, probeerde ik deze leegte op te vullen met suikers, vetten, cafeïne of fast food. Deze middelen konden mij even afleiden van de leegte die ik daadwerkelijk ervoer. Maar door deze middelen verloor ik de connectie met mezelf, ik verdoofde mezelf eigenlijk lichtelijk en schakelde mijn (verstandige) intuïtie tijdelijk uit. Ik belandde in een negatieve spiraal. Dit gebeurt ook bij het volgen van een dieet. Diëten vertellen ons dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn. Dat we niet genoeg weten over voeding om voor onszelf te zorgen en zorgen vaak dat we onszelf constant naar beneden halen. Lang leve the inner critic! We houden ons er even strict aan, maar dan beseffen we dat het leven ook is om van te genieten om onszelf vervolgens weer te belonen met al dat heerlijke eten. Vervolgens denken we weer, god ik zag er toch beter uit voorheen. Dus onthouden we onszelf weer van eten. Het bekende verhaal.
Het hoeft niet pijnlijk te zijn, je hoeft jezelf niet af te straffen en genieten is zelfs verplicht.

#beyourownguru: Take back your power!

Elk persoon is uniek. En de enige die weet wat voor jou werkt ben jij. Het begint bij het besef dat het niet om het soort voedsel draait, en al helemaal niet over welk soort dieet je volgt. Het gaat om jou en hoe je je voelt, over connected zijn met jezelf. Deze manier gaat niet snel, je verliest helaas geen 5 kilo in 12 dagen. Die killerbody in slechts een paar weken kan je ook vergeten. Deze techniek vereist veel meer tijd en veel meer moed (jezelf beter leren kennen is niet altijd even prettig). Maar daarentegen hoeft het niet pijnlijk te zijn, hoef je jezelf niet af te straffen en is genieten zelfs verplicht. Daarnaast is het een duurzame oplossing, een investering in jezelf. Een cadeautje aan jezelf. Deze manier verplicht je op jezelf te vertrouwen en eens niet naar het externe toe te laten grijpen.

Maak je eigen regels, breek je eigen regels

Jij hebt alle touwtjes in handen, jij kunt je eigen transformatie plan creëren. Je kunt hierbij altijd begeleiding zoeken, maar zelf weten we als geen ander hoe we ons voelen. Niemand anders kan dat voor je bepalen. Jij kiest hoe je je lichaam laat bewegen, hoe je denkt en hoe je eet. Jij draagt een enorme verantwoordelijkheid met je mee, maak hier positief gebruik van. Zorg voor jezelf, zoals je een ander het liefst wilt verzorgen. Ik ben zelf mijn eigen plan gaan creëren op basis van het boek ‘Make your own rules diet’ van Tara Stiles. Hieronder noem ik een paar punten uit dit boek die mij veel hebben geholpen:
  • Voel. Maak de connectie met je eigen lichaam. Een idee is om een voedingsdagboekje te maken. Een soort van MyFitnessPal, maar dan inchecken met je gevoel in plaats van calorieën. Hoe voel je je na het eten van je ontbijt? Heb je energie of voel je je eerder moe? Door constant te luisteren naar je lichaam, kun je ontdekken welke voedingsmiddelen wel of niet voor jou werken.
  • Beweeg. Van welke sport word jij echt blij? Vind uit waar jij blij van wordt, wat bij jouw lichaam past.
  • Voed je lichaam. Telkens als je eet kun je jezelf afvragen: Voedt dit mijn lichaam daadwerkelijk of vult het alleen?
  • Geloof in jezelf. Train jezelf om in jezelf te geloven. Affirmaties zijn een goede manier hiervoor. Ga eens na of je jezelf aan het opbeuren of neerhalen bent met de gedachten die je voorbij laat komen
Houd je niet aan je regels omdat je ze nou eenmaal gesteld hebt. Regels zijn er ook om gebroken te worden.
  • Check in. Blijf eerlijk tegen jezelf over je progressie. Check minimaal eens per dag in. Hoe gaat het? Hoe voel je je écht? Welke dingen kun je anders doen? Onder welke omstandigheden lukt het niet je lichaam te verzorgen? Blijf inchecken zodat je op tijd in kunt grijpen en van het proces kunt blijven genieten.
  • Breek je eigen regels. Houd je niet aan je regels omdat je ze nou eenmaal gesteld hebt. Regels zijn er ook om gebroken te worden. Soms is het nog niet het juiste moment en worden doelstellingen nou eenmaal minder realistisch. It’s supposed to be fun! Wees soms wat milder voor jezelf indien nodig, en stel ze weer bij zodra je er klaar voor bent.
12794475_10208653181148389_7433921111361278573_n Ikzelf heb daarnaast ook veel aan mijn ochtendroutine. Ik begin de dag met mediteren en sluit mijn meditatiesessie af met yoga poses. Door yoga te beoefenen merk ik minder snel naar snacks te willen grijpen en maak ik gezondere keuzes. Door mijn meditatie ervaar ik minder stress en ben ik in een beter humeur. Hoe jij je van binnen voelt bepaalt dan ook voor een groot deel hoe je de buitenwereld ervaart. Nu hoor ik je denken: 'Maar Jamila, waarom deel je wat voor jou werkt als ik mijn eigen pad moet zien te bewandelen? Betekent dit niet dat ik nooit meer naar advies van anderen moet luisteren?' Nee, dat is niet wat ik probeer te zeggen. Anderen kunnen inspiratiebronnen vormen maar wat eigenlijk het meest inspirerend is, is als iemand haar/zijn eigen weg is ingeslagen. Dat ze datgene doen wat voor HEN werkt. Dit hoeft niet voor jou te gelden. Maar het kan je wel inspireren en hier kan je vervolgens ook mee gaan spelen. Je kunt natuurlijk altijd begeleid worden door een deskundige die je bij je zoektocht gaat helpen. Het belangrijkste is: Enjoy the ride! Meer van mij zien? Volg mij ook op Instagram. Meer #beyourownguru? Lees ook het inspirerende blog van Charlie over dit thema. Een blog over voor jezelf kiezen en kiezen voor wie jij wilt zijn.  
Reactie plaatsen