18 januari 2017 
3 min. leestijd

Wat heeft mij geholpen bij het genezen van anorexia?

Wat heeft mij geholpen bij het genezen van anorexia?
Vorige week verscheen op mijn eigen website de blog “Ik wilde een leven zonder anorexia” waarin ik vertel hoe de eetstoornis anorexia mij jarenlang in haar greep had en hoe ik mijzelf een weg uit die hel heb gevochten. Om deze eetstoornis voor zowel mensen mét als zonder eetstoornis begrijpelijker te maken, ga ik in dit blog in op de vraag: Wat heeft mij het meeste geholpen bij het genezen van anorexia?

De innerlijke criticus leren herkennen

Eén van de belangrijkste stappen naar genezing was voor mij het leren herkennen van ‘het stemmetje’ van anorexia én om hier niet meer naar te luisteren. Je kan dit stemmetje zien als de innerlijke criticus. Iedereen heeft in meerdere of mindere mate (zelf-)kritische gedachten die voortkomen uit angst en onzekerheid. Dit is het stemmetje in je gedachten dat zegt dat je niet sterk, mooi, leuk of slim genoeg bent. Bij iemand met een eetstoornis is dit geen klein stemmetje in het achterhoofd meer. Deze stem heeft de regie van je gedachten overgenomen. Het vertelt je wat je wel en niet mag en dat je faalt als je wel iets eet wat je eigenlijk niet ‘mag’. Zoiets ontwikkelt zich niet van de ene op de andere dag. Dit heeft zich ontwikkeld in de jaren voorafgaand aan de eetstoornis. Deze negatieve gedachten zullen je echter nooit helpen om jezelf te accepteren en een gezond zelfbeeld te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om gezonde, helpende gedachten te ontwikkelen die hier een tegenwicht aan kunnen bieden. Mij persoonlijk hielp het ook om die negatieve gedachten te zien als ‘het stemmetje van anorexia’ in plaats van mijn ‘eigen’ gedachten. Op die manier nam ik afstand van die negatieve gedachtestroom en ging ik er niet meer in mee.

Werken aan een gezond lichaamsbeeld

Dit citaat uit mijn blog schetst het beste een beeld van hoe iemand met een eetstoornis zich zo vertekend kan zien: “Ik heb nooit overgewicht gehad. Sterker nog, tot mijn genezing van anorexia heb ik altijd ondergewicht gehad. Ik vind het nog steeds bizar hoe ik mijzelf zó vertekend kon zien, maar ik begrijp wel hoe dit werkt. Neem een camera met een zoomlens en richt de camera op je lichaam. Je kan het volledige plaatje zien, maar je kan ook inzoomen op een bepaald lichaamsdeel. Hoe meer je inzoomt, hoe groter dit stukje lichaam lijkt. Vervolgens doe je dit alleen met de lichaamsdelen je niet mooi vindt aan je lichaam. Dit is hoe een vertekend lichaamsbeeld ontstaat en hoe ik mijzelf in de spiegel zag.” De beste manier om dit vertekende lichaamsbeeld om te vormen naar een realistisch lichaamsbeeld, is door diverse opdrachten (met spiegels, video’s, foto’s en lichaamsomtrek) te doen die je huidige lichaamsbeeld toetsen aan de werkelijkheid. Deze oefeningen komen ook terug in To B(eat) coaching,mijn speciale programma voor mensen met eetproblematiek.

Praten, praten en nog eens praten

Een eetstoornis is heel complex. Het ontstaat in de loop der jaren en wanneer genezing in gang gezet wordt, slijt het ook weer in de loop der jaren. Het niet willen eten of het hebben van eetbuien zijn eigenlijk slechts symptomen van de eetstoornis. Een eetstoornis ontstaat door achterliggende problemen. Zo was ik bijvoorbeeld heel bang voor ‘het volwassen leven’ en alle verantwoordelijkheden (‘grote mensen zaken’) die daarbij komen kijken. Doordat ik een zeer negatief zelfbeeld had, had ik het gevoel dat ik het volwassen leven nooit aan zou kunnen. Het volwassen zijn hing voor mijn gevoel als een soort zwaard van Damascus boven mijn hoofd. Door mezelf letterlijk heel klein, bijna onzichtbaar, te maken probeerde ik hier (onbewust) aan te ontsnappen. Dit voorbeeld is slechts één aspect van een groter achterliggend probleem. Meestal spelen diverse aspecten een rol en kunnen gebeurtenissen uit het verleden ook veel invloed hierop hebben. Ieder mens zit anders in elkaar en heeft andere dingen meegemaakt. Dit maakt ook dat de ene eetstoornis de andere niet is.

Blijf in contact

Vermoed je dat iemand in je omgeving een eetstoornis of eetprobleem heeft? Probeer er dan voor diegene te zijn als een goede vriend/vriendin. Oordeel niet, maar luister. Probeer diegene te begrijpen en laat de eetstoornis niet tussen jullie komen. Probeer het gedrag van ‘de eetstoornis’ los te zien van het gedrag van ‘de persoon’ die erachter schuilgaat. Zorg dat je een goede vertrouwensband blijft behouden en ga niet het gevecht aan met de eetstoornis van die persoon. Probeer niet te oordelen, maar probeer diegene te blijven zien voor wie hij/zij is. Blijf in contact.

To B(eat) Coaching

Heb jij last van een eetstoornis, een eetprobleem of ben je even de weg kwijt op het gebied van eten? Als ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige en fysiotherapeut bied ik To B(eat) Coaching*; intensieve, individuele begeleiding voor mensen met eetproblematiek. Tijdens de coachsessies staan het vinden van een gebalanceerd eetpatroon, ontwikkelen van een gezond zelfbeeld en het loslaten van de eetproblematiek centraal. Kijk voor meer informatie en aanmelden op mijn website: http://www.healthylifelab.nl/nl/health-coach/to-beat-coaching/. *Let op: Wanneer er sprake is van ernstige gezondheidsproblemen, is To B(eat) Coaching alleen mogelijk in overleg en overeenstemming met de behandelend (huis)arts.
Carolien
Door

Carolien

op 19 Jan 2017

Zwaard van Damascus?

Lotta
Door

Lotta

op 21 Jan 2017

Hi Carolien! Dit is een klein foutje :-) In Leiden (waar ik vandaan kom) wordt Damascus ook wel gebruikt ipv Damocles. Het moet dus Damocles zijn! Thans voor je oplettendheid :-) Groetjes, Lotta

Reactie plaatsen