07 april 2017 
4 min. leestijd

Waarom streven naar perfectie jouw geluk in de weg staat

Waarom streven naar perfectie jouw geluk in de weg staat
Perfectie. Veel mensen weten ondertussen dat 'perfectie' het beeld is wat je als persoon zelf maakt of inbeeld. Perfectie kan namelijk voor iemand heel anders zijn dan hoe jij perfectie ziet. Het kan gaan over het streven naar het perfecte uiterlijk, maar ook over streven naar perfectie op werk. Vroeger was perfectie bijvoorbeeld echt iets voor celebrities, maar tegenwoordig zijn ook mensen zoals wij er dagelijks mee bezig. We delen massaal alles op social media om ons leven zo perfect mogelijk eruit te laten zien. Celebrities moeten er altijd goed uitzien wanneer zij de deur uitgaan. Doordat zij vaak worden opgewacht door paparazzi hebben zij voortdurend een hoge druk op hun schouders. Hun lichaam moet er goed uitzien, de kleding die zij dragen moeten ook perfect zitten en de make-up moet flawless zijn. Dit was destijds alleen iets voor de celebrities, maar door de opkomst van social media hebben ook mensen zoals jij en ik ermee te maken.

Social media

Social media: we houden ervan, maar soms haten we het ook gewoon een beetje. Social media heeft ervoor gezorgd dat gewone mensen ook een podium kunnen krijgen, of zelfs kunnen creëren. Veel mensen zijn getransformeerd tot 'public figures': ook wel influencers genoemd. Het is een wereld waarin iedereen met elkaar aan het concurreren is over wat er op dit moment gaande is. Social media heeft veel voordelen: de vrijheid om jezelf op verschillende manieren uit te drukken, gemakkelijke toegang tot informatie en de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van alles dat nu in de wereld gebeurt. Maar helaas brengt social media ook een nadeel met zich mee: de druk om continu je leven er 'picture perfect' uit te laten zien voor anderen. We willen graag speciaal zijn, maar ook uniek als persoon. We willen een fantastisch liefdesleven hebben waar de vonken van afspatten. En we willen dat anderen dit van ons zien! Wanneer het niet zichtbaar is op social media, dan bestaat het leven niet. Dat is het gevoel dat mensen krijgen wanneer zij hun leven niet delen op social media. Maar wat levert het eigenlijk op? Zijn deze 'plaatjes' een reflectie van ons leven of is het eigenlijk een goed geadverteerd, fictief product?

Perfectioneren

We maken profielen aan die het ideale beeld geven van ons leven. We kiezen zorgvuldig de allerbeste foto's uit die bij jezelf passen en we delen gedachtes en informatie die laten zien hoe slim of grappig we zijn. We delen de duurste items die we cadeau krijgen of zelf kopen en we laten iedereen zien dat we de hele wereld afreizen. Maar waar ben je nu eigenlijk mee bezig... Ben je wel echt van het moment aan het genieten of ben je alleen maar bezig met wat anderen van je moeten zien? Stress. Dat is het beste woord dat past bij wat social media eigenlijk met ons doet. Mensen zijn van nature heel sociaal en we zijn zo geprogrammeerd dat we acceptatie van anderen willen hebben. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Tegenwoordig hangt onze mentale gezondheid ervan af. Daarom maken we er steeds weer een challenge van om het zo perfect mogelijk te maken in de ogen van anderen.

We verdrinken in perfectie

We reizen naar het buitenland om het land alleen maar door onze fotocamera te zien. We gaan met onze vrienden uit, maar ondertussen zitten we heel de avond op onze telefoon. We gaan naar een concert waar we 'live' gaan, zodat de mensen thuis die niet konden gaan toch mee kunnen kijken. We maken duizenden foto's om op die manier de perfecte foto te maken die we kunnen delen op Instagram of op Facebook. Hierdoor schieten we gelijk in de stress, omdat we toch niet de beste foto hebben. We stressen over het vinden van het perfecte plaatje en de druk om dit te delen met de wereld. We stressen over al het commentaar dat we krijgen, zelfs wanneer het positief is en we een groot aantal likes of reacties krijgen. We stressen direct al over een nieuw record dat we moeten behalen met de nieuwe post... Jongens, waar zijn we mee bezig?!

Looks boven gevoel

We dragen die ongemakkelijke schoenen, omdat ze zo mooi en perfect voor zijn voor op Instagram. We doen kleine ingrepen aan ons lichaam, omdat we onze ontevredenheden willen verwijderen of minder erg willen maken voor misschien wel die perfecte selfie. We staan continu met onze telefoon in onze hand voor de perfecte foto. We betalen fotografen voor fotoshoots om ons net zo te voelen als een celebrity. Maar moet het niet andersom zijn? We gaan onszelf opnieuw 'verbeteren', omdat we teleurgesteld zijn als we mensen in het echt ontmoeten die eigenlijk hetzelfde zijn als jij.

Wanneer iemand niet aan onze verwachtingen voldoet

Voordat we iemand ontmoeten, stalken we die persoon gelijk op social media. We zijn nieuwsgierig en we willen gelijk weten wie iemand is. We hebben van te voren al een beeld van iemand gevormd en we zijn teleurgesteld als ze niet aan deze verwachtingen voldoet. We voelen ons 'bedrogen' en we hebben gelijk last van vertrouwensissues. Maar we vergeten één belangrijk ding: onze profielen zijn ook niet precies hetzelfde zoals we daadwerkelijk zijn.

Wake up call!

Volwassen worden is al moeilijk genoeg zonder de druk van er altijd perfect uit te zien. We moeten accepteren dat niet alles op camera kan staan en dat het soms alleen in onze gedachtes kan blijven zitten. Zorg dat je juist deze prachtige momenten niet laar ruïneren door perfectie. Leer plezier te hebben van het moment en probeer social media alleen te gebruiken om momenten te delen met je echte vrienden in plaats van op te scheppen naar je volgers toe. Laat jezelf aan anderen zien zoals je écht bent. Gebruik eens een keer geen filter over die ene selfie heen, maak je huid niet strakker via een edit app en laat je ware profiel zien. Ik weet zeker dat je dit veel leuker gaat vinden dan al deze aanpassingen die je hebt gemaakt. En een compliment ontvangen over hoe mooi je straalt, terwijl je misschien rimpeltjes hebt als je lacht is toch veel waardevoller?!
Reactie plaatsen