23 mei 2016 
3 min. leestijd

Waarom stoppen met ongezonde gewoontes?

Waarom stoppen met ongezonde gewoontes?
Ik las laatst een artikel met tips om slechte gewoontes te doorbreken. Het werd door de auteur als niet meer dan logisch gezien dat je alles op alles moet zetten om slechte gewoontes te doorbreken, maar is dat glaasje wijn bij het eten, dat sigaretje na een lange werkdag, die vette hap na het stappen of dat chocolaatje bij de thee wel zo ‘slecht'? Wanneer is een bepaalde handeling een slechte gewoonte. Veel mensen die bezig zijn met fitness en een gezonde leefstijl zien het als een streven om zo gezond mogelijk te leven; acht uur slapen, voldoende bewegen, geen vet of suiker eten en alcohol laten staan. Elke handeling die niet leidt tot een gezond(er)of fitter lichaam moet geëlimineerd worden. Maar maakt dit per sé gelukkigere, fittere mensen van ze? Ik denk het niet! Naar mijn mening kun je best een aantal ongezondere gewoontes hebben, zolang het de basis niet verpest. Een voorbeeld: ik ken iemand die al haar hele leven heel gezond eet, altijd veel aan sport heeft gedaan en nu ook nog vijf keer per week traint. Ze rookt wel, maar ziet er uit als 25 in plaats van 45.

"Je kan best een aantal ongezondere gewoontes hebben, zolang het de basis niet verpest."

'Dat is slecht voor je'

Ik doe dat niet want ‘dat is slecht voor je’, is geen goede reden. Dit gaat jou ook niet motiveren om die ‘ongezonde’ gewoonte voortaan te laten. Waar je naar op zoek moet, is hetgeen dat jou intrinsiek motiveert: wat gaat het afschaffen van deze gewoonte jou voor goeds brengen. Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik van deze gewoonte af? Sta je elke ochtend brak op omdat dat éne wijntje vaak toch een hele fles wordt, zorgt dat chocolaatje om drie uur voor een flinke suikerdip of zorgt die patat op zaterdagnacht ervoor dat het je maar niet lukt, die laatste kilo’s eraf te krijgen? Dan is het misschien een goed plan om met die slechte gewoontes aan de slag te gaan, maar kun je hier geen goed antwoord op geven? Laat het dan los! Het heeft geen nut om je schuldig te voelen over iets wat je niet in de weg staat. Dit soort negatieve gevoelens zullen je genietmomentje alleen maar verpesten. Ze geven je een onnodig slecht gevoel over jezelf, wat weer stress geeft, wat ook weer erg ongezond is :p.

Zuipen tot we kruipen

Ik heb periodes dat ik standaard elk weekend zin heb om me heel veel te drinken. 'Zuipen tot we kruipen.' Sorry, no shame! Ik zou best de discipline op kunnen brengen om mezelf van dit plan af te houden, maar dat brengt me niet per sé verder. Soms leiden ongezonde of 'slechte' keuzes namelijk juist tot heel goede inzichten. We maken dingen die we graag willen in ons hoofd vaak mooier en beter dan dat ze eigenlijk zijn. Als ik op zondagochtend wakker word met een bonkend hoofd en droge mond, denk ik soms; ‘Ja, dat was een mooi feestje!’, en neem ik dat brakke gevoel voor lief. Andere momenten voel ik me alleen maar slechter en heb ik spijt, omdat ik vervolgens de hele dag als een dweil op de bank hang, terwijl ik eigenlijk genoeg te doen had.

‘Dat is slecht voor je’, gaat jou niet motiveren om die ‘ongezonde’ gewoontes voortaan te laten.

Leegte opvullen

Hier komen we weer terug bij de intrinsieke motivatie. Waarom had ik er zo’n zin in om me helemaal de tering in te zuipen? Had ik gewoon zin om me te laten gaan? Wat naar mijn mening een acceptabele reden is; je moet jezelf af en toe gewoon die losbandigheid gunnen! Of was er iets anders aan de hand? Probeerde ik er een bepaalde leegte mee op te vullen of probeerde ik er een naar gevoel door te laten verdwijnen? Als dit het geval is, weet ik inmiddels dat als ik te veel ga drinken, ik me de volgende dag nog veel slechter voel. Niet alleen omdat het ‘zo slecht’ is voor mijn lichaam. Meer omdat te veel alcohol ook een negatief effect heeft op mijn mentale gesteldheid. Hartkloppingen en angstgevoelens zijn niet vreemd in brakke toestand. Door schade en schande heb ik geleerd dat veel drinken mijn ‘probleem’ dus niet gaat oplossen. Niet leuk maar hierdoor kan ik de impuls om een fles wijn te ontkurken, in zo’n geval, wel veel gemakkelijker weerstaan.

Laten we de oorzaak van stress eerst aanpakken dan zullen die nare gewoontes, waarmee we die stress bestrijden vanzelf verdwijnen.

Een dieet van pudding

Ik denk dat veel ongezonde gewoontes terug te leiden zijn naar een bepaald negatief gevoel, waar stress één van de hoofdoorzaken, is. We weten allemaal dat stress erg ongezond is en dat het onze levensduur zelfs kan verkorten. Het geheim voor een lang en fit leven is nog niet gevonden, maar ik denk dat honderd procent leven volgens het gezonde boekje niet het antwoord is. De oudste vrouw van de wereld leeft zelfs al 116 jaar op een dieet van pudding! Laten we ons dus niet zo druk maken over onze ongezonde gewoontes. Laten we de oorzaken van stress eerst aanpakken dan zullen die nare gewoontes, waarmee we die stress bestrijden vanzelf verdwijnen.
Reactie plaatsen