19 mei 2017 
2 min. leestijd

Waarom springtouwen helemaal jouw workout wordt!

Waarom springtouwen helemaal jouw workout wordt!
Is je motivatie om naar de sportschool te gaan ver te zoeken? Sla het voor één keer over en pak je springtouw! Met deze workout versterk je niet alleen je benen, billen, schouders en armen, maar je verbrandt ook nog eens 10 calorieën per minuut. Wauw! Nog een pluspuntje: het duurt niet eens zo lang. Touwtjespringen is ook een geweldige manier om een effectieve cardiosessie toe te passen in je trainingen. Het beste resultaat vind je als je deze workout drie tot vijf keer per week herhaalt. Waar wacht je nog op? Springen maar!

Vroeger...

Vroeger vond ik touwtje springen zo leuk en ik deed het met gemak. Tien jaar later voelt het behoorlijk zwaar! Zeker als je tijdens een workout zo'n 1600 singles maakt en dat combineert met rennen, lunges en tuck jumps. De kans is dus groot dat je aan het begin niets voelt maar na 3 minuten uitgeput raakt. Dit is normaal en puur een kwestie van opbouwen. Springtouwen is dus een geweldige intervaltraining, ongeacht of je nu een beginner bent of een springtouw master. Zorg er wel voor dat je jezelf voldoende hersteltijd geeft om op adem te komen. Begin eerst met het opbouwen qua tijd en dat houdt in dat je ook meer rust moet pakken. Uiteindelijk ga je dat omwisselen en knallen! Het gebruik van een timer kan ook handig zijn, om bij te houden hoe lang je over bijvoorbeeld 100 singles doet.

Workout

Een goede manier om deze hel te kunnen doorstaan is om gebruik te maken van een glijdende schaal. Dit houdt in dat je begint met, laten we zeggen, zo'n 300 singles in één keer, dan te rusten en vervolgens 50 singles minder dan de vorige keer te springen. Snap je het nog? Het ziet er als volgt uit:
(Rust 30 - 90 seconden tussen elke set)
Set 1 300 singles
Set 2 250 singles
Set 3 200 singles
Set 4 150 singles
Set 5 100 singles
Set 6 50 singles
Je hebt na deze workout in totaal 1050 singles gesprongen in zes sets, maar je merkt dat de intensiteit te doen is. Het aantal herhalingen neemt per set af en daardoor is het (makkelijker) vol te houden. Mocht je deze workout te makkelijk vinden, probeer dan je eerste set te beginnen met 1000 singles of 500 singles. Mocht je het nog steeds makkelijk vinden, combineer dan een aantal oefeningen tijdens het springtouwen. Denk hierbij aan 10 burpees na elke set of lunges combineren met tuck jumps. Set a goal for yourself, and reach it!

Tip

Ga op zoek naar een geschikt springtouw voor jezelf. I know, het aanbod van springtouwen is enorm. Je hebt namelijk verschillende soorten. Zo heb je springtouwen met tellers en springtouwen die verzwaard zijn (voor mensen die vaak touwtjespringen). Je hebt ook springtouwen van verschillende materialen, zoals leer, plastic, staal of touw. Zelf vind ik een plastic springtouw prima. Ik kan er makkelijk singles en double unders mee maken. Mocht je moeite hebben met het vinden van een springtouw, dan raad ik je aan om langs een sportwinkel te gaan of via verschillende forums te reageren.
Bekijk hieronder de video voor meer jump rope inspiratie!
Reactie plaatsen