29 augustus 2017 
3 min. leestijd

Waarom meditatie een cadeau voor je mind en lichaam is

Waarom meditatie een cadeau voor je mind en lichaam is
Mediteren is populairder is dan ooit! Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken over de positieve voordelen die meditatie oplevert, maar toch bestaat er ook nog veel onwetendheid over wat meditatie nou echt voor je kan doen en hoe je meditatie kan verwerken in je lifestyle. Zonder een stukje kennis over wat meditatie precies is, hoe het wetenschappelijk gezien werkt en zonder het écht ervaren te hebben blijft het toch iets ongrijpbaars. Wist je bijvoorbeeld dat je door te mediteren voor het sporten bepaalde hormonen en chemische verbindingen aanmaakt die ervoor zorgen dat je efficiënter en met meer focus kunt trainen? Daarom hier een inleiding over wat meditatie kan doen en waarom meditatie onderdeel van je lifestyle maken een mega cadeau is aan jezelf!

Meditatie

We leven in een bijzondere tijd. Een drukke en hectische tijd waarin er veel van ons gevraagd wordt, maar ook een tijd waarin er veel mogelijk is! Er is steeds meer wetenschappelijke kennis beschikbaar over onze mind, ons lichaam, onze emoties en ons gevoel. Dat is super, want deze kennis geeft ons de nodige tools om onszelf beter te leren kennen en tools waarmee we onze dromen kunnen omzetten naar actie. Mediteren zorgt voor een fitte, flexibele en heldere mind. Een fitte mind helpt jou om mentaal je grenzen te kunnen verleggen waardoor je de mogelijkheid hebt jezelf nóg beter te leren kennen. Omdat je tijdens een meditatiesessie in een ander bewustzijnsstadium verkeert kun je leren om je gevoelens en gedachtes te observeren en toe te laten, zodat je er op den duur van een afstandje naar kunt kijken. Dit gaat je helpen om meer rust te ervaren en om objectiever te kunnen kijken. Aangezien onze gedachten en emoties voor een groot gedeelte onze werkelijkheid bepalen is het super interessant om ze te onderzoeken! Gevoelens en emoties onderdrukken zorgt ervoor dat er een soort elektromagnetische lading geproduceerd wordt in je zenuwstelsel en lichaam en dit uit zich in spanning of onrust. Gevoelens willen je altijd iets vertellen over een bepaald thema waar je nog aandacht aan mag besteden, en als jij je mind wil leren beheren is het dan ook belangrijk dat je ze niet uit de weg gaat. Je mindset is alles en regelmatig mediteren kan ons leren om ‘master’ te worden van onze gedachten en gevoelens.

Durf te onderzoeken

Hoe eng het soms ook lijkt om dit te gaan onderzoeken, het levert je zoveel op! Het lijkt soms makkelijker om ons leven zo te organiseren dat alles heel veilig lijkt, maar als je leert jezelf over te geven aan wat het leven je wil laten zien is er zoveel mogelijk! Als je gaat onderzoeken wat er in jou leeft geef je jezelf de mogelijkheid om je potentieel te verkennen. De wereld heeft het nodig dat we ons leven ten volle gaan benutten, onze mind verkennen, ons potentieel ontdekken en ons meest succesvolle leven gaan leven. Het is niet alleen een cadeau aan jezelf maar ook aan iedereen om je heen omdat de mensheid weer kan leren van jouw unieke talent! Door regelmatig mentale rust te nemen en te mediteren, activeer je die delen in je hersenen die jou gaan helpen om je gevoelens toe te kunnen laten. Je maakt neurologische verbindingen en fijne chemische reacties aan en deze zijn blijvend. Ook fysiologisch gaat het toelaten van je gevoelens je veel opleveren. Je lichaam raakt gewend aan een bepaalde harmonie en een blijvende balans in je hormoonhuishouding.

Mindful trainen

Helemaal super is de combinatie tussen meditatie en sport. Door te mediteren voor het sporten creëer je namelijk dé ideale mindset om effectief, efficiënt en doelgericht te kunnen trainen. Dit komt doordat je tijdens een meditatiesessie theta en delta hersengolven aanmaakt. Deze hersengolven bevorderen de aanmaak van hormonen die ervoor zorgen dat je ‘mindful’ kunt trainen. Hormonen hebben invloed op ons denken, ons bewustzijn, onze emoties en lichaam en kunnen ervoor zorgen dat lichaam en geest sneller herstellen van intense training, werkdruk en stress. Mindful sporten is sporten met je volle aandacht. Hierdoor ontstaat er automatisch een verbinding tussen je lichaam en mind waardoor jij sneller herstelt en meer uit je training haalt.

Verbind je innerlijke en uiterlijke wereld

Door je mind op de juiste manier te trainen maak je verbinding met je hart én met je gevoel, waardoor je lichamelijk en geestelijk tot veel in staat bent. Zie je de voordelen van de combinatie al? Mediteren helpt je naar binnen te keren en je bewust te worden van jouw innerlijke wereld. Sporten helpt je contact te maken met de fysieke wereld en zet je aan tot actie. Door meditatie te combineren met sport ontstaat er een verbinding tussen je mind en lichaam en je innerlijke en uiterlijke wereld. Een verbinding die zo belangrijk is als je een lifestyle wil ontwikkelen die eraan bijdraagt je eigen succesverhaal te maken.

Mijn missie

Regelmatig een rustpunt voor jezelf inbouwen is zo belangrijk! Het werd mijn missie om dit voor mensen te organiseren en mensen deze plek te bieden. Een plek waar de tijd even stil staat en waar je in een paar dagen de technieken aangeleerd krijgt om thuis te kunnen gaan mediteren. Een plek waar mensen komen die ook meer uit zichzelf willen halen. Een plek waar de focus op jou ligt, maar waar we ons met zijn allen bewust zijn van het besef dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Waar we door het ontdekken van onszelf de beste versie van onszelf worden en hiermee weer anderen inspireren. Voor fitgirls.nl zal ik regelmatig een artikel gaan schrijven over meditatie, het belang van rust en andere zaken waar ik mijn inspiratie uit haal. Ben je benieuwd geworden naar de retreats die ik organiseer? Kijk dan op innerdoorway.nl
Reactie plaatsen