11 juli 2017 
2 min. leestijd

"Waar is je kont gebleven? En je boobies zijn verdwenen!"

"Wat ben je dun geworden!", "Wow, waar is je kont gebleven?", "Je boobies zijn verdwenen’!’. Een aantal reacties die ik de afgelopen maanden heb gekregen. Zonder het te willen ben ik de afgelopen tijd wat kilootjes kwijtgeraakt. Gek genoeg nu ik minder sport en juist meer eet. Omdat ik niet meer zo bezig ben met mijn lichaam en de weegschaal, had ik het zelf niet door dat de kilo’s eraf vlogen. Totdat ik dus ongevraagd vele opmerkingen over mijn slinkende kont naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Mensen in de sportschool die ik amper ken, collega’s en vrienden waren allemaal bezig met 'Finding Eva’s Butt'. Veel mensen hebben waarschijnlijk niet door dat dit kwetsend kan zijn. Vandaar dan ook dit blog. Laten we namelijk eens stoppen met het bekritiseren van andermans uiterlijk.

Wat is bodyshamen?

Bodyshamen is het hebben van negatieve kritiek op het uiterlijk van anderen of op jezelf. Veelal wordt dit veroorzaakt omdat we zelf niet zo lekker in ons vel zitten. Mensen aanvallen op het uiterlijk zorgt ervoor dat je eigen zelfvertrouwen niet wordt aangetast. Natuurlijk, een mening ergens over hebben kan. Maar andere mensen daarmee kwetsen is natuurlijk geen oplossing. Vaak gebeurt het zonder dat we het zelf door hebben en nu ik dit blog schrijf, moet ik toegeven dat ik ook weleens aan het bodyshamen ben. "Schat, met een kilo mayo op je friet, kom je natuurlijk nooit van die buik af". Een gemene en onnodige opmerking van mij die ik alleen maar maakte omdat ik zelf niet zo lekker in m’n vel zat… Wanneer er vaak negatieve dingen worden gezegd over het lichaam van iemand, kan diegene zich gaan schamen voor zijn of haar lichaam. En hoewel slank het modebeeld is, schaamde ik me op een gegeven moment kapot voor mijn eigen lichaam. Want was ik nog wel sexy zonder mijn ronde squat-bil? En op Ibiza kon ik mijn ogen niet afhouden van de ronde, volle nep boobies van andere chicks. Moest ik dan ook maar onder het mes om geen opmerkingen meer te krijgen over m’n kippenborst?!

Fuck perfect

Het antwoord: nee, nee nee! Tegenwoordig is het de norm geworden om de aspecten van ons lichaam (en die van anderen) te bekritiseren. We worden gebombardeerd met perfecte (en neppe!) plaatjes. Afgetrainde lichamen met grote billen, borsten en lippen. Is dat de norm geworden en is dát wat wij de volgende generatie mee gaan geven? Ik mag hopen van niet, want hoe fucked up en nep wordt de wereld dan? Ik vind dat er een positievere kijk mag komen op verschillende lichaamstypes. Hierbij dus even een ode aan alle platte billen, kippenborsten, blubberbuiken, korte benen en flubberarmen. Want laten we even eerlijk zijn: ieder mens ziet er anders uit en dat is dikke prima.

Hoe gaan we bodyshamen tegen?

Tja… Het begint natuurlijk allemaal bij onszelf. Probeer de positieve kanten van je eigen lichaam te zien en die van anderen, zowel de fysieke als niet-fysieke kanten. Ook kan het helpen om mensen die bodyshamen ermee te confronteren, want zoals ik hierboven al zei hebben ze het vaak zelf niet door. Word je er toch onzeker van? Probeer je dan voor deze mensen en opmerkingen af te sluiten. Focus op de dingen die je mooi vindt aan jezelf, want het is belangrijk dat JIJ blij bent met je lichaam en dat je inziet dat je mooi bent. Mensen die anders beweren, zijn zelf lelijk vanbinnen én vanbuiten en daar hebben ze alleen zichzelf mee.
Reactie plaatsen