08 maart 2017 
2 min. leestijd

Vrouwenpower! Het belang van Internationale Vrouwendag

Vrouwenpower! Het belang van Internationale Vrouwendag
Iedere 8 maart wordt overal ter wereld Internationale Vrouwendag gevierd. Op deze dag staan we stil bij het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. Deze dag is ontstaan in de 20ste eeuw doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van kiesrecht en arbeid.

Hoe het begon

In 1908 op 8 maart vond de eerste staking door vrouwen plaats in New York. Vrouwen gingen de straat op om aandacht te vragen voor de slechte werkomstandigheden in de textielindustrie. Deze staking was het begin van de strijd tegen vrouwendiscriminatie en voor vrouwenemancipatie. In de jaren 60 kwam de tweede feministische golf op gang. Vanaf toen werd Internationale Vrouwendag weer groots gevierd. Het hoogtepunt was in 1975 toen de Verenigde Naties het Internationale Jaar van de Vrouw had uitgeroepen. Drie jaar later werd 8 maart als officiële Internationale Vrouwendag erkend door de Verenigde Naties. Nu wordt 8 maart groots gevierd door vrouwen van over de hele wereld en met verschillende politieke stromingen. Deze dag gaat vaak gepaard met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Het doel van deze dag is om aandacht te vragen voor economische zelfstandigheid, armoede en seksueel geweld.

Vrouwen feiten

Is zo’n Internationale Vrouwendag nu nog steeds nodig? Ja. Even wat vrouwen facts op een rij:
  • Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking;
  • Zij doen 66% van al het werk;
  • terwijl ze maar 10% van het wereldinkomen verdienen;
  • Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen;
  • Slechts 5% van de regeringsleiders is vrouw;
  • Meer dan 65% van alle analfabeten op de wereld is vrouw;
  • Van alle vluchtelingen is 75% vrouw.
Wij vrouwen in Nederland hebben het in vergelijking met vrouwen uit Derde Wereldlanden natuurlijk heel goed. Maar ook in ons koude kikkerlandje is het van groot belang dat er aandacht wordt besteed aan vrouwenrechten. Ja, we mogen stemmen en we kunnen werken. Maar wist je dat vrouwen in Nederland gemiddeld 23% minder verdienen dan mannen met dezelfde functie? En van alle 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is maar 38% vrouw. Misschien dat wij Nederlandse vrouwen geen functie in de politiek ambiëren, maar hallo: we willen wel evenveel verdienen als onze mannelijke collega’s met dezelfde functie!

Women empower women

Wij chicks van Fitgirls.nl vinden zo’n Internationale Vrouwendag natuurlijk helemaal geweldig. Wij zijn niet vies van een beetje women empowerment. In 2014 begon Fitgirls.nl als een inspiratiesite om andere vrouwen hun innerlijke power te laten ontdekken. Nu, drie jaar later, is Fitgirls.nl uitgegroeid tot een landelijk platform waar verschillende vrouwen bij elkaar komen om elkaar te versterken. Fitgirls wil laten zien dat er niet één lifestyle is die zegt hoe jij je leven moet indelen. Wij willen andere chicks juist stimuleren om datgene te doen waardoor jij als vrouw helemaal tot je recht komt.

Fearless

Dus… Wat is jouw kracht en hoe kan jij meer uit het leven halen? Kom naar hét event van Fitgirls.nl: Fearless. Deze dag word jij samen met andere vrouwen mentaal en fysiek uitgedaagd. Je leert om je angsten onder ogen te zien en te vertrouwen op je eigen lady power. Klinkt goed, non? Fearless wordt gehouden op zaterdag 22 april in Amstelveen. Meer over dit ‘women empower women’ event lees je hier.

Vier Internationale Vrouwendag

We moeten nog even wachten op ons Fearless event, maar je kan wel al zelf je lady power vieren. In Nederland worden er op diverse plaatsen bijeenkomsten georganiseerd die in het teken staan van Internationale Vrouwendag. Wil je weten of er iets in jouw buurt wordt gehouden? Check dan deze site: http://www.internationale-vrouwendag.nl/waarbenjijop8maart.html
Reactie plaatsen