15 juli 2016 
2 min. leestijd

Vrouwen werken tot ze erbij neervallen!

Vrouwen werken tot ze erbij neervallen!
Werken tot je erbij neervalt. Deze uitspraak wordt regelmatig terloops gebruikt, voor de grap, maar uit een recent onderzoek is gebleken dat de uitspraak gevaarlijk dicht bij de waarheid komt. Vooral als het om vrouwen gaat, is gebleken dat langer dan veertig uur per week werken levensgevaarlijke effecten kan hebben. Hoe komt het dat girlbosses zich overwerken? Zijn we misschien té ambitieus?

Onderzoek

In het onderzoek van de Ohio State University en de Mayo Clinic is gekeken bij 7.492 mannen en vrouwen naar het aantal uren dat zij werken en hun gezondheid, over een periode van 32 jaar. Uit de analyse is gebleken dat lange werkweken (40+ uur of 51+ uur) gerelateerd zijn aan hogere risico’s op hartziekten, kanker, artritis en diabetes. Vooral bij vrouwen waren de relaties verontrustend. Lange werkweken lijken een extra grote negatieve invloed te hebben op vrouwen, vergeleken met mannen. De onderzoekers geven hier verschillende mogelijke verklaringen voor.

Waarom vrouwen?

Ten eerste hebben vrouwen vermoedelijk vaker een zogenaamde ‘second shift’; wanneer zij thuiskomen, begint de volgende baan, namelijk zorgen voor eventuele kinderen en het huishouden. Daarnaast vermoeden de onderzoekers dat vrouwen ook minder voldoening krijgen uit hun werk, doordat zij nog steeds niet gelijk behandeld worden op de werkvloer. Vrouwen zouden minder doorgroeimogelijkheden hebben en minder financiële beloning ontvangen.

Oplossingen

Als dit echt de oorzaak van het probleem is, zou dat nóg een reden zijn om mannen en vrouwen gelijk te behandelen. Daarnaast stellen de Amerikaanse onderzoekers nog iets anders voor: werkgevers zouden bepaalde regelingen kunnen treffen, die de druk voor vrouwen wat laat afnemen, zoals flexibele roosters, kinderopvang, langere periode betaald zwangerschapsverlof, de mogelijkheid om vanuit huis te werken en langere periode betaald ziek zijn. Als je het zo bekijkt, is het ook niet zo gek dat vrouwen in Amerika veel problemen hebben met hun gezondheid. Hier zijn er namelijk geen goede sociale regelingen, zoals in Nederland wel het geval is; in Amerika nemen veel vrouwen de meeste zorg voor de kinderen op zich.

Girlboss of huisvrouw?

Ik vind wel dat we niet moeten doorslaan in vrouwen emancipatie. Ik ben een voorstander van gelijke rechten en gelijke mogelijkheden, maar ik geloof ook dat vrouwen en mannen van elkaar verschillen in hun ambities en talenten. Sommige vrouwen hebben wellicht meer behoefte aan het verzorgen van kinderen en het huishouden en moeten hier dan de ruimte voor krijgen. Niet iedere vrouw wil een carrière! Wanneer zij dit wel ambieert, moeten daar natuurlijk de mogelijkheden voor zijn, maar dan vind ik dat bovenstaande regelingen óók voor mannen moeten gelden, wanneer zij de graag de zorg van kinderen en het huishouden op zich willen nemen. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Als dat betekent dat je je houdt aan de ‘traditionele rolverdeling’, waarin jij als vrouw thuis bent voor het huis en de kinderen: helemaal top! Als dat betekent dat jij als girlboss het hele bedrijf onder je hoede neemt; ook top! Zolang je maar doet wat je doet, omdat jij daar happy van wordt en niet omdat ‘vrouwen in de keuken horen’ of ‘feministen aan de top’. Want iets proberen te zijn wat je eigenlijk niet bent, omdat het zo lijkt te ‘moeten’, kost uiteindelijk veel te veel kostbare energie en dát is levensgevaarlijk.

Referenties:

Hillin, Taryn. 2016. ''Study reveals that women are literally working themselves to death.'' Fusion, 21 juni 2016.
Reactie plaatsen