Van warm tot koud: 3 heerlijke voorgerechten voor kerst

Over een paar dagen staan de kerstdagen alweer voor de deur. Weet je nog niet wat je dit jaar op tafel moet zetten voor je familie of vrienden? Ik heb wat leuke gerechtjes bij elkaar gezocht die je als voor- en bijgerecht kunt serveren. Wat dacht je van een paddenstoelensoep, een salade met vijgen of bladerdeegsterretjes? Wat ook erg fijn is, is dat deze kleine gerechtjes licht verteerbaar zijn en niet al teveel calorieën bevatten. Genieten!

Kerst voorgerecht: Gebonden paddenstoelensoep
What do you need? (4 á 5 personen)

  • 1 bakje paddenstoelen mix (kastanjechampignons, beukenzwam, oesterzwam en bundelzwam)
  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • 1 fijngesneden knoflookteentje
  • 1 sjalot
  • 2 paddenstoelen bouillonblokjes
  • 1 takje peterselie
  • 1 l water

Make & Shake

  1. Snijd het sjalotje in kleine stukjes. Maak de paddenstoelen schoon en scheur of snijd ze doormidden.
  2. Laat 40 gram boter op middelhoge temperatuur smelten in een soeppan en voeg de sjalotjes en fijngesneden knoflook toe.
  3. Fruit de sjalot en knoflook even en voeg vervolgens de paddenstoelen toe. Bak ze vier minuten mee op lage temperatuur.
  4. Haal de pan van het vuur, voeg alle bloem toe aan de paddenstoelen en roer de bloem er goed doorheen.
  5. Zet de pan terug op de warmtebron en bak dertig seconden op lage temperatuur. Blijf goed roeren.
  6. Voeg nu 1 liter water toe en breng dit onder voortdurend roeren aan de kook.
  7. Als de soep kookt, voeg je de bouillonblokjes toe. Zet de temperatuur omlaag en laat tien minuten zachtjes doorkoken.
  8. Was ondertussen de peterselie en hak deze grof.
  9. Pureer de soep fijn en giet vier hoge glazen voor de helft vol. Strooi nog wat gehakte peterselie eroverheen en voilá!
     


Kerst voorgerecht/bijgerecht: Salade met mozzarella en vijgen
What do you need? (4 á 5 personen)

  • 75 g sla naar keuze
  • 125 g mozzarella
  • 50 g parma- of serranoham
  • 20 g granaatappelpitjes of verse frambozen
  • 2 vijgen
  • 20 g pistachenootjes in stukjes

 Dressing naar keuze, of:

  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamico-azijn 
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl suiker
  • Zout en peper

Make & Shake

  1. Verdeel de sla langs de buitenrand van een bord zodat het midden vrij blijft.
  2. Scheur de ham en mozzarella in stukken, snijd de vijgen in vieren en hak de nootjes in stukjes. Maak de granaatappelpitjes los van de vrucht. Verdeel alles over de sla zodat het allemaal mooi verdeeld is. 
  3. Wil je de salade gelijk serveren? Mix de sla dan eerst met de dressing voordat je het op een bord legt.
  4. Serveer je het pas later? Druppel de dressing dan net voor serveren over de salade of zet het er apart bij in een schaaltje.

Tip: Je kunt de salade ook als tussengerecht serveren in kleine glaasjes in plaats van op een groot bord.


Kerst bijgerecht: Bladerdeegsterretjes met rode bietjes en geitenkaas
What do you need? (10 á 12 stuks)

  • 5 bladerdeegplakjes
  • 1 ei
  • 100 g gekookte rode bietjes
  • 25 g geitenkaas
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • Tijm
  • Honing
  • Bakpapier
  • Uitsteekvormpje

Make & Shake

  1. Gebruik een uitsteekvormpje om sterretjes uit het bladerdeeg te halen. Leg ze op het bakpapier en prik er met een vork gaatjes in. 
  2. Klop een ei los in een kom. Gebruik dit om de sterretjes lichtjes mee in te smeren.
  3. Leg op ieder sterretje een klein lepeltje bietenmengsel en een stukje geitenkaas. Als je het lekker vindt, kun je hier nog wat tijm en honing overheen doen.
  4. Bak de bladerdeegsterretjes zo'n vijftien tot twintig minuten in de oven.

Tip 1: Steek wat extra sterretjes uit het bladerdeeg om de tafel mee te versieren.
Tip 2: Je kunt ook sterretjes uit plakjes biet steken en deze op het bladerdeegsterretje leggen met een stukje geitenkaas er op.