14 augustus 2018 
3 min. leestijd

Voor de sportfanaten onder ons: zo blijf jij fit tijdens het festival seizoen

Voor de sportfanaten onder ons: zo blijf jij fit tijdens het festival seizoen
Het festival seizoen is inmiddels in volle gang en natuurlijk ga jij ook een dag, of misschien wel een heel weekend, genieten van de zon, muziek en drankjes. Festival voedsel staat over het algemeen niet al te hoog op het lijstje van dingen waar je van gaat genieten. Gelukkig is er tegenwoordig heel wat meer te verkrijgen dan een zoute patat met en een lauwe kroket. Maar wat kan je als sporter nu het beste eten om gewoon de volgende dag weer in de gym te staan?

Ontbijt

De voorbereiding op jouw festival begint eigenlijk al thuis. Buiten het zoeken van de juiste outfit en je oordoppen kan je met je ontbijt al de eerste stap zetten naar een gebalanceerde festival dag. Bij je ontbijt wil je er vooral op letten dat het een eiwit- en vetrijke maaltijd is. Pardon? Vetrijk? Ja zeker! Vetrijk eten heeft langere tijd nodig om te verteren en zorgt ervoor dat je langer een vol gevoel kan vast houden. Wel zo makkelijk als je daarna nog een lange rit voor de boeg hebt. Daarnaast zorgt een volle maag ervoor dat het de alcohol absorbeert en daarmee de opname van alcohol vertraagt. Al hoeft dit natuurlijk voor sommigen geen voordeel te zijn ;-) Daarnaast is een eiwitrijk ontbijt erg belangrijk omdat festival food lang niet altijd even eiwit rijk is. Dat kan je met je ontbijt dus een beetje compenseren! Kies bijvoorbeeld halfvolle kwark met pindakaas en wat noten/vruchten of een lekkere uitsmijter met spek met een bruine boterham. Gepocheerde eieren met avocado zijn trouwens ook een prima keuze. Zo heb je in ieder geval al een deel van je eiwit inname binnen voor de dag en heb je voldoende energie om lekker te gaan feesten.

Op het festival

Wanneer je na een paar uur dansjes en drankjes weer trek krijgt heb je tegenwoordig gelukkig veel meer keuze dan vroeger. Wil je ook tijdens het festival een verantwoorde keuze maken? Ga dan bijvoorbeeld voor een saté met pindasaus. Dit is over het algemeen één van de eiwitrijkste maaltijden verkrijgbaar en vooral erg lekker na een paar drankjes. Vooral ook de pindasaus opeten want die bevat vetten die je, zoals ik eerder zei, goed kan gebruiken. Verder heeft je lichaam voldoende brandstof nodig om hierna weer flink door te dansen. Vet is namelijk de voorkeursbrandstof van je lichaam voor matig intensieve inspanningen (zoals dansen). Zolang je geen tempo van 180 bpm aanhoud zit je wel safe dus :-) Als je geluk hebt is er ook nog vers fruit of een salade bar te vinden voor de nodige vitamines. Deze hebben je lichaam hard nodig om ‘s avonds te herstellen van de dag. Ik heb laatst zelfs een foodtruck gespot die whey shakes met extra vitamine shots verkocht. Dat is natuurlijk helemaal perfect voor jou als sporter!

Water

Vergeet ook niet om je cocktail af te wisselen met een flesje water. Je lichaam heeft vocht nodig om alcohol te verwerken en natuurlijk zweet je ook tijdens het dansen. Uitdroging heeft een negatief effect op je sportprestaties de volgende dag. Zo gaan je VO2max, explosieve kracht en sprint achteruit als je meer dan 3% van je lichaamsgewicht aan vocht kwijt bent.

Voor een goede nacht rust

Als je aan het einde van de dag bent uit gedanst en weer terug keert naar huis (of je tent!) heb je vaak voor het slapen gaan nog trek. Probeer hier wederom voor een eiwitrijke keuze te gaan in combinatie met koolhydraten. Juist als je wilt gaan slapen zijn koolhydraten bij de laatste maaltijd erg belangrijk omdat deze je melatonine productie verhogen. Melatonine is een hormoon wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en dus makkelijker in slaap valt. Soms wel zo handig na een dag vol indrukken die je allemaal nog even moet verwerken. En een goede nachtrust is natuurlijk essentieel om de volgende dag, voldoende hersteld, weer te shinen op het sportveld. Of dag 2 van het festival natuurlijk ;-)

Dus om fit de festival zomer door te komen ga je als volgt te werk;

  • Ga voor een eiwit -en vetrijk ontbijt
  • Scoor op het festival ook iets met veel eiwitten en vet en sla vooral de fruitbar niet over
  • Drink voldoende water tussendoor
  • Voor het slapen gaan zijn eiwitten en koolhydraten belangrijk
Niels @nielsvdknoop heeft 10 jaar ervaring met krachtsport en sportvoeding. Daarnaast is hij in het dagelijks leven fysiotherapeut en coacht hij mensen op een controversiële manier over voeding en beweging op basis van de laatste wetenschap. Zijn doel is zo veel mogelijk mensen te inspireren tot gezonde beweging en het bereiken van hun fysieke doelen.
Reactie plaatsen