Wij houden van lekker en gezond eten, maar het moet vooral niet ingewikkeld en snel klaar zijn. Geen poespas gewoon binnen een handomdraai op tafel. Daarom vind je hier vanaf nu elke week de lekkerste recepten van Voedzaam & Snel. Deze week had ik weer eens zin in chocolade en bakken, vandaar deze lekkere, voedzame brownies van speltmeel en met natuurlijke suikers. De klassieke brownies bestaan eigenlijk alleen maar uit chocolade, boter, bloem en een hele bak suiker, niet heel erg verantwoord dus. Door al die suiker zijn ze vaak ook erg verslavend, waardoor je niet één, maar zes brownies in je mond stopt. Deze brownies zijn stiekem nog steeds wel caloriebommen, maar deze zitten wel vol met veel verschillende voedingsmiddelen met allemaal hun eigen goede, gezonde eigenschappen. Door het beslag zit speltmeel, 85% pure chocolade, nootjes, banaan en kokos in plaats van een half pak suiker en melkchocolade. De brownies behouden hun lekkere smeuïgheid en hebben een knapperig buitenkantje met een zachte binnenkant. Een echt genietmomentje dus.
- Speltmeel - 150 gram
- Cacaopoeder - 50 gram
- Bakpoeder - 2 theelepels
- Zeezout - ½ theelepel
- Geraspte kokos - 2 eetlepels
- Ei - 4
- Banaan - 2 rijpe
- Roomboter - 90 gram
- Verse dadels - 10
- Pure chocolade 85% - 75 gram gesmolten en 50 gram in stukjes
- Walnoten - 35 gram, ongezouten
- Amandelen - 35 gram, ongezouten
Make, shake & bake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de droge ingrediënten in een kom: speltmeel, cacaopoeder, bakpoeder, zout, kokos.
- Chop de noten en de 50 gram chocolade grof in een keukenmachine of hak met een mes, vooral de chocolade mag je niet te klein maken, voeg ze toe aan het meel.
- Ontpit de dadels en vermaal ze in een keukenmachine tot een bal, haal de bal een beetje uit elkaar.
- Stop nu de natte onderdelen in de keukenmachine: de eieren, bananen, roomboter (wel even laten smelten in de magnetron) en de dadels.
- Smelt nu de 75 gram chocolade in een steelpan op laag vuur, dit gaat heel snel dus blijf erbij en blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is (laat het niet aanbranden!).
- Mix de gesmolten chocolade door het natte beslag, voeg daarna het droge mengsel eraan toe en mix tot een egaal beslag in de keukenmachine.
- Schep het beslag in een vierkant bakblik, het is makkelijk om er eerst bakpapier in te leggen.
- Laat het bakblik een paar keer recht naar beneden vallen op het aanrecht van een niet te grote hoogte, zo verspreidt het beslag zichzelf goed
- Plaats de brownie voor 25 minuten in de oven, even laten afkoelen en aanvallen maar!
- Bewaar de brownie met een laag bakpapier bovenop het bakblik om uitdroging te voorkomen (gebruik een postbode elastiek om het bakpapier op zijn plek te houden).