29 september 2017 
2 min. leestijd

Voedzaam en vezels: brood is belangrijker dan je misschien denkt

Voedzaam en vezels: brood is belangrijker dan je misschien denkt
Brood lijkt het ondergeschoven kindje te zijn, nu iedereen zich stort op de pokébowls, smoothies en salades. Natuurlijk zijn dit (h)eerlijke vervangers naast of aanvullingen op brood, maar vergeet brood zelf niet. Een afwisselend dieet (gevarieerde voeding) is wat ik zou aanbevelen. Het belangrijkste ingrediënt ervan zijn granen. Er zijn zoveel soorten, bijvoorbeeld witbrood, tarwebrood, meergranenbrood en volkorenbrood.

Brood heeft een onschatbare waarde

Het kan heel moeilijk worden om aan je dagelijkse vezels, vitaminen en mineralen te komen als je geen brood (meer) eet. Heel veel Nederlanders krijgen te weinig vezels binnen. De aanbevolen hoeveelheid vezels per dag is dertig á veertig gram. In volkorenbrood zit ongeveer zeven gram vezels per 100 gram. Een boterham weegt rond de vijftig gram, wat betekent dat er ongeveer 3,5 gram vezels in één sneetje zit. Zelfs als je vier boterhammen op een dag eet, kom je nog niet aan je dagelijkse benodigde porties vezels. Helaas zitten er in alle andere varianten brood te weinig vezels. Ondanks dat het heel lekker is, is het ook niet zo gezond als volkorenbrood.

Belangrijke energie

Gelukkig zijn er nog veel meer gezonde producten waar veel vezels in zitten, zoals fruit, groenten en andere graanproducten. Wanneer je gevarieerd eet, zul je genoeg vezels binnen krijgen. Vandaar dan ook de schijf van vijf. Ik zal het daar in mijn volgende blog over hebben. Brood, en met name volkorenbrood of roggebrood, kun je beter niet laten staan, ook niet als je wilt afvallen. Het is een belangrijke energieleverancier door de complexe koolhydraten en eiwitten. Dit zorgt voor een vol gevoel, waardoor je gedurende de dag minder de neiging hebt om te snacken.

De hele graankorrel

Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel, waarin de vitamines, vezels en minerale zitten. Waarom is dit zo gezond? Het is wetenschappelijk bewezen dat vezels uit granen bijdragen aan een lager risico op darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bruin brood is geen volkorenbrood. Vraag het je bakker, of lees anders goed het etiket. Brood is pas volkoren wanneer dat ook op het etiket staat. Er moet dan echt 100% volkoren op de verpakking staan. Bruin is meestal tarwe, en bruin brood krijgt vaak zijn kleurtje door kleurstoffen. Het is dus niet 'hoe donkerder, hoe gezonder'.

Vitamines, mineralen en jodium

De vitamines die in brood zitten (B1, B3, B5 en B11/foliumzuur) zijn goed voor de energievoorziening van ons zenuwstelsel en van onze hormonen. Daarnaast zijn ze ook goed voor onze weerstand en ons bloed. Het foliumzuur is belangrijk voor de hart- en bloedvaten en ons immuunsysteem. Verder is in ons brood jodium toegevoegd. De mineralen die in brood zitten zijn nodig voor allerlei processen in ons lichaam. Ons lichaam kan bijvoorbeeld alleen bloed vervoeren met behulp van het mineraal ijzer, en jodium is belangrijk voor de werking van de schildklier. Let op dat wanneer je zelf brood bakt je er wel op let dat je voldoende jodium binnenkrijgt. Dit kun je zelf toevoegen door bakkerszout te gebruiken.

Saaie kost?

Dit verhaal is misschien een beetje saaie kost, maar bedenk dat zomaar brood weglaten in je voedingspatroon grote (negatieve) gevolgen kan hebben. Natuurlijk heb ik het dan niet over mensen die een glutenallergie hebben. Gluten is een eiwit dat voorkomt in alle tarwesoorten, rogge en gerst. Voor deze mensen zijn er verschillende alternatieven. Om te eten is brood helemaal geen saaie kost. Ik kan heerlijke recepten verzinnen met brood. Daarnaast is het ook makkelijk om mee te nemen naar school en/of je werk. Denk niet alleen aan vleeswaren of kaas op brood, maar varieer door bijvoorbeeld ook eens tomaatjes of avocado te gebruiken als beleg. Maak zelf een tonijnsalade, zalmsalade of een lekkere eiersalade om een sneetje mee te smeren. Neem ook eens een kijkje op mijn website, of neem contact met me op voor persoonlijk advies. Ik ben gediplomeerd gewichtsconsulente en kan je advies geven over gezonde voeding. Inspiratie nodig om van jouw boterhammen echt een feestje te maken? Je kan altijd een kijkje nemen op mijn Instagram account @_thebetteryou.
Reactie plaatsen