02 april 2018 
1 min. leestijd

Voeding draait om de balans en zo vind je een goede middenweg

Voeding draait om de balans en zo vind je een goede middenweg
Als online diëtist en voedingscoach kan ik oprecht zeggen dat het ook bij voeding draait om de balans. Dit lijkt misschien een open deur, maar toch is het zo. Met de balans bedoel ik dat je niet structureel ongezonde keuzes moet maken (logisch), maar ook zeker niet door obsessief alleen maar ‘gezonde’ keuzes te maken. Balans creëer je door hier een goede middenweg in te vinden, dat is wat ons als mens uiteindelijk gelukkig maakt.

Wees niet té streng

Natuurlijk moet je jezelf soms een liefdevolle schop onder de kont geven, maar wees daarin niet té streng voor jezelf. Leg jezelf niet teveel restricties of geboden op en laat juist de teugels soms eens vieren. Want waarom zou je jezelf niet toestaan om te genieten van lekker eten? Eten is zowel voedsel voor je lichaam als voedsel voor je geest, iets dat we beide nodig hebben. Het kan dus geen kwaad als je eens afwijkt en een wijntje drinkt of uitgebreid met je vrienden of vriendinnen gaat eten. Oké, de dag erna ben je weer wat strenger, want daarmee creëer je weer de balans.

Geniet samen

Wanneer je eet doe dat dan samen met mensen. Neem de tijd voor elkaar, ga uitgebreid koken en heb aandacht voor elkaar en voor het eten. Voedsel is niet alleen maar puur voedingstoffen, nee, samen eten gaat over het leven zelf. Gezelligheid, intimiteit, liefde, goede gesprekken en tevens een rustmoment om even afstand te nemen van alle strubbelingen van de dag. Wees dankbaar voor dit soort momenten en sla ze op in je geheugen.

Je faalt niet na één keuze

We willen nog weleens zwart-wit naar voeding kijken, alleen zo werkt het niet. Of jij gezond bezig bent hangt niet af van één keuze, één voedingsstof, één product of één maaltijd. Kies je voor een wijntje, een uitgebreide lunch of verorber je een pizza op vrijdagavond, dan betekent dit niet dat je gelijk een slechte week hebt gehad. Hoe je de hele week eet, de hele maand en het hele jaar, dat is doorslaggevend! Geniet dus heel erg van die pizza en zorg er daarna weer voor dat je in de flow zit, want dat lieve mensen is en blijft de balans waardoor je het kunt volhouden. Jonathan Klaassen Jonathan Klaassen is (online) diëtist en schrijver en helpt mensen online bij het aanleren van een gezond voedingspatroon. Naast zijn werk als diëtist kun je hem kennen van zijn artikelen die hij plaats op Instagram, Facebook of www.jonathanklaassen.nl. Momenteel schrijft hij aan zijn eerste boek en zijn missie is om jou te leren hoe het nou écht zit met voeding.
Reactie plaatsen