26 augustus 2015 
3 min. leestijd

Vind met deze tips jouw balans tussen sport, voeding en rust

Vind met deze tips jouw balans tussen sport, voeding en rust
Balans ... we zijn er allemaal naar op zoek, maar wat is het eigenlijk? En bestaat het wel echt? Urmila is sportinstructrice en deelt graag haar tips & tricks. Een balans tussen voeding, sport en voldoende rust is een methode die goed voor haar werkt.

Moet jij er nou ook wat voor doen?

Dat is “de vraag” die ik wekelijks krijg. Ik moet zeggen dat ik deze vraag niet altijd even leuk vind. Al snap ik wel dat mensen hem stellen, want ik geef 5 dagen per week les op een sportschool en vaak ook nog dubbele lesuren. Natuurlijk krijg ik door het lesgeven genoeg beweging, maar in mijn lessen train ik zelf niet 'echt'. Mijn eigen belasting zit tijdens het lesgeven tussen de 70 en 80%, want ik moet ook nog praten, lachen en op uitvoering van de mensen letten. Om op het antwoord terug te komen: “JA”, ik moet er zeker nog wat voor doen! Naast mijn lessen loop ik twee tot drie keer per week hard voor de ontspanning en train ik twee keer per week in de fitnesszaal om mijn lichaam wat meer te shapen en te prikkelen. Qua training doe ik er dus ook echt wat voor. Of het moet, dat is de vraag, maar ik houd ervan om mezelf uit te dagen. Dit natuurlijk wel met mate, want ik moet weer fit zijn voor de volgende les.

Eet jij chips?

Naast training is voeding ook belangrijk bij het fit blijven. En ook al praat ik dagelijks over voeding, ik moet het ook echt zelf doen. Want iets weten, betekent niet gelijk dat je het ook zelf doet. Sinds een jaar ben ik tevreden met mijn gewicht en postuur en heb ik een eetpatroon gevonden waar ik blij mee ben. Ik zeg niet dat het altijd even soepel gaat, maar het lukt me aardig. Ik eet 5 dagen 'clean' en 2 dagen mag ik eten wat ik wil, dus dan cheat ik zeker! Ik vergeet nooit meer dat ik boodschappen haalde en dat iemand zei: "Eet jij chips?". Ook al vind ik dat ik een voorbeeldfunctie heb, ik probeer niet te doen alsof ik een healthy freak ben. Ik eet chips, ja, en zei nog net geen sorry. Mijn trainers zeggen dat je uit moet kijken met hoe andere mensen je zien qua voeding en drank. Maar ik ben net als ieder ander gewoon een mens en eet alles! Ik ben niet iemand die iets niet mag eten. Ik heb helaas niet het geluk dat ik iets niet lust, eigenlijk lust ik alle "cheat" dingen! Je hebt mensen die bijvoorbeeld geen chocolade lusten. Nou, had ik dat maar. Maar waar ik wel geluk mee heb, is dat ik geen echte wijndrinker ben. Ik lust alleen de apperative wijn en dat drink je niet zomaar even. Uit mijn omgeving merk ik dat wijn een lastig iets is om te laten staan.

Heb jij een valkuil?

Ook een vraag die mensen vaak stellen, omdat ze denken dat ik perfect ben. Wat dus totaal niet zo is. Heb jij een valkuil? En helaas ook bij deze vraag voelt het alsof ik mensen moet 'teleurstellen'… De laatste in mijn balansdriehoek is rust en ik moet eerlijk zeggen: dit is mijn ergste valkuil. Ik werk drie avonden tot 22.00 uur. Dan is het al de truc om gelijk naar huis te gaan. Niet napraten met klanten of collega’s, terwijl dat juist zo leuk is. Bij thuiskomst niet eerst gaan zitten en eten en social media checken, maar gelijk weer terug naar buiten om de hond uit te laten. En mocht ik dan toch nog wat eten, dan maar aan het aanrecht, want de bank en de stoel zijn mijn grootste vijanden. Ik ga dus standaard te laat naar bed, maar geloof me, daar werk ik dagelijks aan. Om mijn valkuil te compenseren ga ik eens in de zoveel tijd echt supervroeg naar bed.

Waarom?

Waarom deze drie punten zo belangrijk zijn voor mij? Omdat ik tevreden wil zijn met mezelf. Ik ben nooit echt dik geweest, maar was altijd wel ontevreden over iets. Dus bedacht ik me dat ik eraan moest werken. Sporten is voor mij niet zo moeilijk door mijn werk, maar om echte doelen te behalen moest ik me meer gaan focussen op specifieke trainingen. Dus wel maximaal gaan trainen en goed genoeg luisteren naar mijn lichaam wanneer ik meer rust nodig had. Had ik een loopschema gemaakt en was het mijn loop dag, maar voelde ik me moe, dan liep ik niet. Vroeger lette ik nooit op mijn voeding, want ik vond het 'niet nodig'. Toch moest ik meer op voeding gaan letten om mijn doelen te behalen, dus vandaar dat ik de regel 5 dagen clean eten erin heb gebracht. Dit werkt voor mij, want ik 'mag' nog alles eten en dat voelt bevrijdend. Daarnaast was mijn timing een verbeterpuntje en sloeg ik weleens een eetmoment over, waardoor ik toch ging snaaien. Rust was mijn laatste punt en wist je dat als je te weinig slaapt, je meer behoefte heb aan suiker? En dan komen we dus weer terug bij punt 2: voeding. Te weinig rust is bovendien niet bevorderlijk voor je herstel. Wat deze balans me heeft gebracht is dat ik tevreden ben met mezelf, en dat is toch uiteindelijk wat we allemaal willen? Ik ben erg benieuwd hoe jij omgaat met de balans om fit te blijven! Laat het me weten in een comment onder de blog! Liefs, Urmila Urmila volgen? Dat kan via haar website, Instagram of Facebook
Yas Tan
Door

Yas Tan

op 28 Aug 2015

Ergens heb ik gelezen over een piramide van belangrijke zaken voor een goede balans (in je leven). Bij mij staat bv. slapen onderop (zodat ik goed uitgerust ben), voeding (voor de energie), daarna sporten en uiteindelijk is er dan 'meditatie'. Je zou kunnen zeggen dat er bij dan rust in mijn hoofd is voor meditatie. Voor iedereen kan deze piramide anders ingedeeld worden. Ook een leuke manier om ernaar te kijken toch ;). Leuk artikeltje!

Urmila ter Wielen
Door

Urmila ter Wielen

op 28 Aug 2015

Hallo,Bedankt voor je reactie. Altijd leuk om vanuit verschillende invalshoeken te kijken. Heb je toevallig het artikel nog? Doe wat het beste voor jouw werkt en waar jij je goed bij voelt!Groetjes Urmila

Reactie plaatsen