22 december 2015 
3 min. leestijd

Vijf tips tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen

Vijf tips tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen
Kerst is een feest van liefde, warmte en gezelligheid. Gevoelens van eenzaamheid openbaren zich daarom vaak juist tijdens deze periode. Eenzaamheid tijdens de feestdagen kan verschillende oorzaken hebben; een verbroken relatie of familie die ver weg woont. Het nare, eenzame gevoel is echter voor iedereen hetzelfde. Met dit blog wil ik je laten zien dat je al een heel eind komt door je denkpatroon te veranderen en de situatie op een andere manier te bekijken. Hier vind je praktische tips hoe je om kunt gaan met eenzame gevoelens tijdens de feestdagen en hoe je ook in je eentje een goede kerst kunt hebben.

1. Stop met zelfmedelijden

Het is verleidelijk om jezelf heel zielig te vinden en weg te kwijnen in je eenzaamheid. Je schiet hier echter niets mee op. Zet die negatieve bril af! Besluiten om niet meer mee te gaan in het negatieve gevoel, is stap één. Deze negativiteit omkeren in positiviteit, is stap twee. Bevorder positieve gevoelens door eens iets voor een ander te doen. Dit kan groot, denk aan vrijwilligerswerk met de feestdagen (nederlandcares.nl). Maar een klein gebaar kan ook al een positieve uitwerking hebben. Koop bijvoorbeeld een klein cadeautje voor iemand of breng een bezoekje aan die buurvrouw die altijd alleen zit of aan je oma die je (oeps!) eigenlijk veel te weinig ziet. Een kleine moeite en dit kan iemand anders zo'n goed gevoel geven! Daarnaast voel je je hierdoor ook zelf beter.

2. Bekijk het eens van de andere kant

Je kunt het ook zo bekijken. De ene helft van Nederland klaagt over de kerstdrukte; over de stress die alle borrels, diners en familiebezoekjes met zich meebrengt. Terwijl de andere helft met jaloezie naar al die drukte en gezelligheid kijkt en wenst dat ze daar ook onderdeel van konden zijn. Je kunt hier in mee gaan maar zult je er waarschijnlijk niet beter door voelen. Geniet in plaats daarvan van de rust en vrijheid die deze ‘lege’ kerst je geeft. Al die etentjes schelen tijd en geld en misschien ook wel stress om al die ongezonde heerlijkheden die voorbij komen tijdens kerstdiners. Bekijk het eens anders; het feit dat je geen verplichtingen hebt, geeft je de vrijheid om te doen en eten wat jij zelf wilt. Je kunt het kerstdiner zo ongezond of gezond, zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je bepaalt dit jaar zelf hoe lang je in de keuken staat. Je kunt zelfs toegeven aan luiheid en iets bestellen. Dat er niemand is waar je rekening mee hoeft te houden, is stiekem toch ook wel fijn?

3. Spreek het gevoel uit

Eenzaamheid is een taboe in een maatschappij waar we door social media eigenlijk non-stop met in iedereen in contact zijn of kunnen komen. Door all die social media posts over de gezelligheid met de feestdagen krijg je misschien het idee dat je de enige bent die alleen is tijdens kerst. In realiteit valt dit echter heel erg mee. Schaam je dus niet voor eenzame gevoelens maar spreek ze uit! De eenzaamheid verdwijnt misschien niet meteen door er over te praten. Maar het nare gevoel kan wel verminderen als je weet dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Niet alleen lucht het op door er met anderen over te praten, het creëert ook mogelijkheden. Misschien is er wel iemand, waarvan jij het totaal niet verwacht, die hetzelfde probleem heeft. Misschien kun je iets plannen met deze ‘lotgenoten’. Met zijn tweeën samen, is immers al een stuk minder 'alleen'.

4. Plan iets leuks

Probeer eens te bedenken voor wat voor jou de ideale kerst is. Kook of bak iets wat jij lekker vindt, maak het gezellig in je huis, bezoek een Oudhollandse kerstmarkt of kijk een foute kerstfilm in je huispak. Dat je geen geld en tijd hoeft te besteden aan het aanschaffen van een chique outfit kun je ook zien als een voordeel. Lang leve de foute kerst trui! Of doe eens gek en plan een leuk tripje. Als je op kerst,- of nieuwjaarsdag vliegt, is de reis vaak goedkoper omdat de meeste mensen vast zitten aan familie verplichtingen. Geef toe, kerst vieren op het strand klinkt toch heerlijk?

5. Stop met vergelijken

Vergelijk jouw situatie niet met andermans 'ideale' situatie; die ene vriendin die kerst viert met haar geliefde of die collega die een groot gezellig familiediner heeft. Je hoort en leest van alles over de kerstdrukte en volgeplande feestdagen, maar vergeet niet dat dit ook alleen maar de buitenkant is. Wie weet zijn er wel familieruzies en is dat grote familie diner helemaal niet zo gezellig. Misschien doelt degene die klaagt over kerststress eigenlijk op de drukte op kantoor voor de feestdagen, in plaats dat hij of zij druk bezig is met het organiseren van gezellige kerstborrels. Niets is wat het lijkt en het gras is altijd groener aan de overkant! Nare gevoelens zoals eenzaamheid zorgen ervoor dat je andermans situatie misschien rooskleuriger inziet dan dat het in werkelijkheid is. Daarnaast los je niets op door jaloers te zijn op het geluk van een ander. Op die manier focus je je alleen maar op hetgeen er ontbreekt in je leven. Richt je in plaats daarvan op de dingen die je nu wél hebt. Geluk zit vaak in de kleine dingen. Geniet van het gezelschap van je huisdier, je zelfgebakken kerstbrood of een heerlijke ochtendwandeling en wees daar dankbaar voor.

Count your blessings! Namens Fitgirls.nl wens ik je een hele fijne, dankbare kerst!

Reactie plaatsen