24 maart 2016 
3 min. leestijd

Vier manieren om je comfortzone te vergroten

Vier manieren om je comfortzone te vergroten
Er zit een gat tussen waar jij nu staat en je grote doel. Dat weet je. Dat voel je. Je weet ook dat je je comfortzone moet vergroten en in je stretchzone te werk moet gaan om stap na stap je doel te gaan bereiken. Toch houd je angst, toch voelt het nooit echt makkelijk, soms lijkt het onmogelijk om je doel werkelijk te gaan bereiken. Wat kun je doen wanneer je niet de volgende stap wil of durft te zetten?

Schrijf je doel in mini-stapjes op

Schrijf je doel concreet op. Weet wat je wil bereiken, wanneer je het wilt bereiken en hoe je het gaat bereiken. Breek vervolgens je doel op in mini-stapjes die passen binnen jouw stretchzone. Maak een to-do lijst voor het vergroten van je comfortzone. Wat moet jij iedere dag doen om beter te worden op dat vlak waar jij beter in wil worden? Wat moet jij iedere dag doen om een ministapje dichter bij je doel te komen? Noteer dat en voer het simpelweg uit. Dag na dag. Iedere dag is een nieuwe dag waarop jij jezelf ontwikkelt en een ministapje dichter bij je doel komt en je comfortzone verder vergroot. Maak de stapjes zo klein dat er geen reden is om ze niet te doen, maar groot genoeg om jezelf te laten groeien. Bijvoorbeeld: iedere dag één pushup meer doen dan de dag ervoor, iedere dag één hoofdstuk in een persoonlijk ontwikkelingsboek lezen, dagelijks 250 woorden schrijven voor je toekomstige boek. Zo klein dat ze makkelijk uitvoerbaar zijn, maar zo groot dat je er iedere dag een beetje beter door wordt en een stukje dichter bij je doel komt. Blijf in die stretchzone!

IJverig, geduldig en gedisciplineerd

Ondanks dat het kleine stapjes zijn die je dagelijks gaat zetten, zijn er dagen dat je geen zin hebt. Hoe eenvoudig je ministap ook uitvoerbaar is, er zal weerstand komen. Alleen wanneer jij ijverig, geduldig en gedisciplineerd iedere dag doet wat je moet doen – zin of geen zin – zul je verder komen dan dat je gisteren was. Blijf werken, blijf doorgaan en wees geduldig. Je comfortzone vergroten, komt altijd aan op ijverig, geduldig en gedisciplineerd blijven werken. Zin of geen zin heeft er helemaal niets mee te maken, je doet het gewoon.

"Je comfortzone vergroten, komt altijd aan op ijverig, geduldig en gedisciplineerd blijven werken."

Benoem je angst positief

Als je angst hebt of weerstand voelt om je comfortzone verder te vergroten, benoem de angst en weerstand dan positief. Het moment dat je niet verder wil of durft is hét moment waarop jij op het punt staat je comfortzone te vergroten. Als je nu opgeeft, beland je weer in je comfortzone en kom je nooit dichterbij je doelen. Als je nu doorzet en de weerstand overwint, zet je weer een stap in de stretchzone en is je doel weer een stap dichterbij. In plaats van ‘angst’ of ‘weerstand’ kun je het zien als ‘de grens richting groei’ of ‘de aanwijzing dat ik mezelf weer laat groeien’. Angst en weerstand zijn niet erg, zo lang jij je er niet door laat tegenhouden. Zie het als fantastisch en je zult meteen zin hebben om de stap te zetten!

Ga voor vier procent

Stap iedere dag vier procent buiten je huidige comfortzone. Vier procent meer doen dan je nu durft en nu kunt, is de hoeveelheid die perfect is om optimaal je comfortzone te vergroten en je doelen te bereiken, aldus Steven Kotler. De uitdaging/skills ratio is een trigger die zorgt voor de optimale flow. Door vier procent meer te doen dan je nu kunt, bevind je je op het punt waarop je aandacht het hoogst is, je focus het grootst en je doorzettingsvermogen het sterkst. Dit is het moment waarop de uitdaging groot genoeg is, maar de angst niet overweldigt. Je zit op het punt tussen verveling en angst in. Flow. Niet veertig, niet vierhonderd, maar slechts vier procent is perfect om je doelen waar te maken. Het punt waarop de uitdaging groot genoeg is om jezelf te stretchen, maar niet te groot waardoor je in de stresszone komt. De stappen hoeven niet groot te zijn om uiteindelijk grote doelen te gaan bereiken.

"Niet veertig, niet vierhonderd, maar slechts vier procent is perfect om je doelen waar te maken."

Blijf vergroten

Als je enige vorm van succes wil bereiken, op welk vlak en in welke grootte dan ook, dan is stapjes blijven zetten noodzakelijk. Iedere dag ijverig, geduldig en gedisciplineerd blijven werken aan je ministapjes die vier procent buiten je comfortzone liggen, is dag na dag na dag vier procent plus vier procent plus vier procent, dag na dag, week na week, maand na maand en gaat op den duur over in jaren en vervolgens in succesverhalen, bereikte doelen en waargemaakte dromen. Volg je weg lang genoeg, houd je doel voor ogen en vergeet nooit dat angst de aanwijzing richting het vergroten van je comfortzone is. De aanwijzer richting je doelen. Maak van het vergroten van je comfortzone net zo’n dagelijkse gewoonte als tandenpoetsen. Er is geen discussie over mogelijk, als jij je tanden gezond wil houden, moet je poetsen, dag na dag, zin of geen zin en omdat het maar een mini-stapje van twee minuten is, denk je er al niet eens meer over na. Als jij je doelen wil bereiken, moet jij je comfortzone blijven vergroten, net zo lang tot jij jouw grote doel behaald hebt, dag na dag, ministapje na ministapje, zin of geen zin.
Reactie plaatsen