27 juni 2016 
2 min. leestijd

Video #26: Onvruchtbaar door fitte leefstijl?

Video #26: Onvruchtbaar door fitte leefstijl?
Jamie Paijmans en Kelly van Helvoort maakten samen een minidocu genaamd #Fitgirl. In deze documentaire gingen ze in gesprek met bodybuilders Daphne Neufeglise en Bo van de Brink en vroegen ze naar de mening over de 'fitgirl' leefstijl van gynaecoloog dr. Smeenk. Kan een fitte lifestyle echt leiden tot onvruchtbaarheid en hoe gezond is #healthy en de voorbereidingen op een bikini wedstrijd eigenlijk?

Laag vetpercentage ongezond

De belangrijkste punten uit het filmpje zijn naar mijn mening het feit dat je als vrouw niet het hele jaar lean kan zijn. Met name het lage vetpercentage dat bikini-fitness atletes hebben op het moment van het betreden van het podium is zeker niet gezond voor je lichaam. Zowel dokter Smeenk als de twee atletes bevestigen dat je door een te laag vetpercentage niet meer ongesteld wordt en daardoor ook grote problemen kan krijgen wanneer je probeert om zwanger te raken. Bo geeft toe dat haar wedstrijdprep eigenlijk helemaal niet gezond is en dat haar menstruatie ook een paar keer is uitgebleven. Gelukkig zegt ze dat ze samen met haar coach haar voeding en haar gezondheid goed in de gaten houdt, zodat ze dit na haar bikinishow weer gewoon kan herstellen. Het lijkt Daphne niet zo veel uit te maken dat zij misschien niet meer ongesteld wordt door haar leefstijl, ze heeft immers geen kinderwens meer: "Ik heb natuurlijk ook twee kinderen, voor mij is er ook geen kinderwens meer, maar ik zie ook meiden van 21, hooguit 26 die dit ook doen. Zij hebben wel een kinderwens hebben maar hebben zo'n laag vetpercentage dat hun menstruatie al maanden uitblijft en het nog maar de vraag is of dit ooit nog goedkomt.'' Het feit dat je niet meer ongesteld wordt, toont echter wel aan dat er sprake is van een hormonale disbalans. Streef je met zo'n leefstijl dan wel naar een gezond lichaam?

Sla niet door!

Dit betekent niet dat iedereen die wat gewicht wil verliezen en haar buik iets platter wil, direct hartstikke ongezond is. Ook de professionals in dit filmpje beamen dat genoeg sporten en gezond eten juist bijdragen aan een gezonder leven, maar wanneer hier het woordje "te" voor komt te staan, wordt het wel zorgwekkend. Het is prima om gezond te leven en veel te sporten, maar zorg er wel voor dat je blijft genieten van het leven. Natuurlijk is dit voor iedereen anders. De één vindt het heerlijk om in het weekend drie seizoenen van Game Of Thrones te bingewatchen met pizza en bier, de ander vindt het fijn om op zondag vroeg op te staan en na een gezond havermout ontbijt een stuk te gaan hardlopen. Genieten is relatief, zoals Daphne al aangeeft in de documentaire. Ik wil niet zeggen dat het één het ander uit sluit, maar zorg er wel voor dat je leefstijl in balans is. Leef gezond maar sla niet door! Streef ernaar om zowel vanbinnen als vanbuiten fit te zijn. De boodschap van deze video blijft een beetje in het midden; blijf vooral genieten van je fitte leefstijl maar kijk wel goed naar hoe je lichaam reageert op je het vele trainen. Wanneer je menstruatie al een paar maanden is uitgebleven, wordt het misschien toch eens tijd om je TE overdreven gezonde leefstijl een beetje los te laten en je sixpack in te ruilen voor een gezond lichaam met een iets hoger vetpercentage.
Reactie plaatsen