07 december 2016 
2 min. leestijd

Hoe de show van Victoria's Secret mij wakker schudde...

Hoe de show van Victoria's Secret mij wakker schudde...
Een mijlpaal! Voor het eerst sinds ik mij kan herinneren heb ik de Victoria's Secret Fashion show gekeken zonder mij achteraf een “mislukking” te voelen. Sterker nog; ik voelde mij juist trots! Trots op mijn eigen lijf (dat zeker niet perfect is), trots op waar ik sta in het leven en trots dat ik mijn succes niet afmeet aan hoe “perfect” of “imperfect” mijn lijf is. De Angels van Victoria's Secret zijn supermodels. Het woord zegt het al: “SUPER”! Deze meiden werken keihard voor hun lijf. Het is hun baan, hun carrière, en als supermodel worden zij geacht extreem slank en afgetraind te zijn. Dus ik veroordeel hen zeker niet. Ik vergelijk die meiden eerder met topsporters; ook zij moeten extreme opofferingen doen om het succes te behalen waar zij voor gaan. Voor deze modellen is dat niet anders. Zij krijgen onwijs veel geld betaald voor deze show, dus vanzelfsprekend trainen ze twee keer per dag, 7 dagen in de week, en letten zij zeer strikt op hun voeding. Maar laat je hierdoor niet misleiden... Dit is geen gewoon bestaan.

What's the use?

Wij als gewone “stervelingen” krijgen namelijk geen 100.000 euro betaald voor een runway show voor Victoria's Secret, dus waarom zou jij je net als zij zo uit de naad gaan werken voor een “perfect” lijf, waar verder geen enkel ander succes aan af te meten is? Victoria's Secret is een ster in het neerzetten van de “American Dream”. Ze laten vol glorie zien hoe deze meiden (die volgens henzelf hun hele leven lang al dromen van “angel” worden) dat nu door heel hard trainen en heel gezond leven hebben bereikt. Het wordt bijna iets magisch. De sfeer, de muziek, de innemende beelden van knappe, zeer slanke, jonge meiden. Maar in werkelijkheid is het natuurlijk gewoon keihard werken en afzien.

Eenzijdig beeld

Afgelopen week zei een van mijn cliënten tegen mij: “Ik ga dit jaar de Victoria's Secret show niet kijken. Ik wil niet dat ik me slecht over mijzelf ga voelen". En dat is precies wat ik zorgelijk vind aan deze show. Het laat een eenzijdig beeld zien van hoe succes gedefinieerd wordt: jong, knap, dun en afgetraind. Alleen dan kun je een “angel” zijn. Ik hoop oprecht dat volgend jaar ook dames zoals Ashley Graham meelopen als angel. Net zulke leuke meiden met mooie persoonlijkheden, maar niet superdun of afgetraind. Een wat meer realistische afspiegeling van de samenleving. Een beeld waarin vrouwen zich kunnen herkennen, en kunnen zien dat “succesvol” zijn niets te maken heeft met een super afgetraind lijf, maar veel meer met een leuke en sterke persoonlijkheid.

Wij gaan jou helpen

Tot slot een laatste boodschap aan eenieder to whom it may concern! Wees gelukkig met wie je bent en wees vooral ook lief voor jezelf en je lijf! Jij bent perfect zoals je bent. Wil jij net als ik leren hoe jij van je eigen lijf kunt houden, blijf ons dan zeker volgen in 2017. Ik ga jou namelijk, samen met Dani en Lizzy, helpen om het beste uit jezelf te halen door middel van leuke Q&A video's en workshops op Fitgirls.nl. Stay tuned! Liefs, Sophie
Reactie plaatsen