19 december 2016 
3 min. leestijd

Verdomme, ik raak alweer de controle kwijt

Verdomme, ik raak alweer de controle kwijt
Soms word ik echt moedeloos van mezelf, wanneer ik van die dagen heb waarop het echt tegenzit. Dat je met je boodschappenlijstje in je hand naar de supermarkt gaat met het voornemen voornamelijk gezonde dingen in huis te halen. Vervolgens ben je een paar paprika's rijker, maar kon je die afgeprijsde chocoladeletters toch écht niet laten liggen, net als die zak chips die in verhouding 'niet zo heel ongezond is'. Tenminste, dat vertel je jezelf. Eigenlijk is het best wel een stom iets, is het niet? Van die dagen waarop je opeens de controle verliest. Je rockt je zelfgemaakte of aangeleverde eetschema’s. Je koelkast ligt vol met veggies, je fruitmand pronkt met je nieuwste markt-aanwinsten en de voorraadkast ligt vol met bakspullen. Al je gezonde eten en je keuken zijn eigenlijk gewoon een soort van heaven for foodies. Je hebt alles in huis voor de perfecte, gezonde levensstijl. Alles. En toch gaat het mis. Je hebt allerlei gezonde recepten pretty much binnen handbereik, maar je waant je tot het ‘ongezonde’ voedsel wat je voor een kort moment die good vibes geeft. Yes! Chocolade, chips, I want it all! Want je hebt het verdiend, toch? Oké, je had jezelf gezworen dat je die zak chips zou bewaren tot het weekend, maar hij smeekt om je aandacht. Het maakt niet uit dat je amper doorhebt dat je de halve zak al leeg hebt gegeten. Ook al registreren je hersenen het niet helemaal, je eet het, dus het voelt goed. Right?

Cheatmeals? Ik wil gewoon lekker leven

Ik wil hier niet mee zeggen dat ‘ongezond’ eten puur en alleen slecht is. Ik doe niet (meer) aan guilty pleasures of de te bekende cheatmeals. Want wat is cheaten nou werkelijk? En hoezo schuldig maken aan lekker eten? Als ik zin heb in chocolade, dan weet ik dat ik wel allerlei gezonde dingen kan gaan maken, maar niets zal verzadigend en bevredigend voelen tot ik chocola heb. Dus waarom dan ook? Ik heb maar één leven, en damn it, van hazelnootchocola word ik nu eenmaal intens gelukkig. Op dat moment, tenminste. Maar die balans van goed en minder goed eten is tegelijkertijd bij mij ook waar het fout gaat. Het lijkt bijna alsof ik geen discipline heb. Geen grens, geen eindpunt. ‘Luister naar wat je lichaam je vertelt en aangeeft’. Duh, lekker makkelijk, zou je denken. Niet als je al jaren niet naar je lichaam hebt geluisterd, maar enkel en alleen naar dat vinnige stemmetje achterin je hoofd. Daar moet je vanaf, hoe moeilijk het ook is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen om te begrijpen. Want waarom kun je niet stoppen met eten, of waarom kun je juist níet eten? Het lijken keuzes, maar niet als je het niet onder controle hebt. En hoe graag ik ook zou willen zeggen dat ik inmiddels, door gezondere keuzes te maken en anders te denken, deze stem onder controle heb: dat heb ik nog niet. En daar mag ik best voor uit komen, vind ik.
"Hoe graag ik ook zou willen zeggen dat ik die stem onder controle heb: dat heb ik nog niet."

Change is within you

Het is immers niet altijd alleen maar rainbows and sunshine. Kiezen voor jezelf en vrede hebben met wie je bent betekent niet dat je opgeeft, zelfs als dat wel zo voelt. Je leert om te houden van jezelf, en wees eerlijk: it should’ve been like that all along. Ik kan het niet leuker maken dan dat het is, want het is fucking moeilijk. Echt. Je bent er niet in één keer. Zelf struggle ik al ruim acht jaar met gezonder leren leven en ik ben er nog lang niet. Wél heb ik in de afgelopen drie maanden geleerd hoe belangrijk je omgeving en balans is, en ik ben in drie maanden al zoveel verder gekomen dan in de afgelopen acht jaar. Dat bewijst dus wel weer dat het misschien niet in één keer gaat, maar zodra je je realiseert hoe belangrijk het is om goede keuzes te maken en je je omringt met positiviteit en good vibes, dan ga je vanzelf de goede kant op. The change is within you. Geloof mij maar! Ik kan het. Als ik het kan, dan kan iedereen het, echt. Praat ik mezelf ook nog direct weer een beetje moed mee in.

You're not alone in this

Ik weet heel goed wat gezonde keuzes zijn en dat balans belangrijk is om ook nog een beetje te kunnen leven. Wel ben ik benieuwd of mijn mindfuck écht zo vreemd is en of anderen dit ook zo ervaren. Gewoon, zodat iedereen zich wat meer begrepen voelt. You’re not alone in this. Ben je eindelijk lekker bezig (of juist niet) maar heb je het idee dat je de controle kwijtraakt over je voeding, je goede habits, of weet je het gewoon even niet meer? Zoek mensen op die hetzelfde ervaren of weten waar je het over hebt. Gooi je frustraties eruit! Desnoods huil je jezelf een avondje leeg met een geweldige zeikfilm en een doos tissues. Dan ga je morgen gewoon lekker verder, chin up, want je weet dat je het in je hebt. Wij weten het in ieder geval sowieso! ❤︎ Liefs, Jeanine
Christa
Door

Christa

op 19 Dec 2016

Zooooo herkenbaar!soms denk je dar je de enige bent, heel fijn om te lezen dat dat niet zo is :) ik lig er al maanden uit met sporten door knie blessures en dus loopt t met voeding ook niet goed...ik weet dat t weer goed komt, maar toch me kleding past niet meer goed en ik voel me kut!gedeelde smart is halve smart, right?!thanks voor de post :) X

Jeanine Trum
Door

Jeanine Trum

op 19 Mar 2017

Beetje laat, maar dankjewel voor je lieve reactie Christa! Inderdaad, gedeelde smart is halve smart en zo komen we er allemaal op een gegeven moment wel weer. It's all about balance! Veel succes met je knie blessures en hopelijk gaat het al weer wat beter. Liefs

Reactie plaatsen