21 april 2016 
5 min. leestijd

Verbeter je zelfbeeld: zes tips om manipulatieve beelden te ontduiken

Verbeter je zelfbeeld: zes tips om manipulatieve beelden te ontduiken
Ons zelfbeeld is laag. Heel laag. Hoe dat komt? Misschien zegt deze foto al genoeg. Foto’s worden extreem bewerkt door de media en tegenwoordig doen wij er ook aan mee. Naast het bekende fotobewerkingsprogramma Photoshop, dat voornamelijk door professionals wordt gebruikt, zijn er nu namelijk ook talloze handige manipulatieve fotobewerkingsapps in de omloop. Deze ‘schoonheid’ is niet haalbaar! Stop met het streven naar ideaalbeelden en laat de druk om perfect te willen zijn los! Hier zes tips om aan die manipulatie te ontduiken en jezelf ertegen te beschermen.

We doen het onszelf aan

Enig idee hoeveel advertenties je per dag ziet? Probeer ze maar eens te tellen. Ik heb het gisteren geprobeerd, maar raakte al snel de tel kwijt. Uit onderzoek van Brad Waters blijkt dat je iedere dag maar liefst vijfduizend keer gebombardeerd wordt door advertenties via televisie, print media en internet. Daar zijn de beelden die je van mensen in je omgeving ziet via Instagram, Snapchat, Facebook etc. nog niet eens bij opgeteld. Zoals ik net al zei, worden deze beelden ook steeds meer bewerkt. Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt om zelf ook beelden te manipuleren. Op mijn telefoon zit zelfs standaard al een fotobewerkingsapp waar ik mijn huid kan verbeteren, ogen groter kan maken, tanden kan bleken, noem het maar op. Hierdoor wordt het verspreiden van deze beelden alleen maar meer en meer. Met alle gevolgen van dien. Ik hoef maar even mijn Instagram te openen en mijn zelfvertrouwen is al met de helft gedaald...

“Ik hoef maar even mijn Instagram te openen en mijn zelfvertrouwen is al met de helft gedaald...”

photoshop Fitgirls

Waar het allemaal mee begonnen is

Mijn interesse in beïnvloeding is al een aantal jaren geleden begonnen. Als twaalfjarig meisje zat ik net in de puberteit en was extra gevoelig voor dat soort beelden. De blote en perfecte lijven van The Spice Girls, Britney Spears en Christina Aguilera domineerden de videoclips die ik regelmatig bekeek. Natuurlijk wilde ik er net zo uitzien als zij. In 2006 kwam de ommekeer. Pink kwam toen net uit met haar nieuwe liedje en bijbehorende videoclip Stupid Girls. Ze bekritiseert hierin de manier waarop vrouwen worden neergezet in de media en doet vrouwen na die bezwijken aan het schoonheidsideaal. Tot op de dag van vandaag vind ik het nog steeds een erg inspirerend lied en een geweldige clip. Ik zou de clip zeker eens kijken of nog eens als je ‘m al kende.

#Transformationthursday

Door het bekijken van Photoshop tutorials via YouTube, heb ik mezelf redelijk goed leren photoshoppen. Ik heb toen een filmpje gemaakt om vrouwen bewust te maken van het feit dat beelden dramatisch bewerkt worden door de media. Als ik dit al voor elkaar kan krijgen in een uurtje, moet je je eens voorstellen wat professionals met beelden doen.

Zes tips om de manipulatie te ontduiken

We kunnen nou eenmaal niet al deze manipulatieve beelden ontlopen. We moeten onszelf kunnen beschermen tegen deze beelden door te beseffen dat de foto’s in de media en door anderen regelmatig worden gemanipuleerd. We moeten door deze beelden ‘heen gaan kijken’ en beseffen dat het niet de moeite waard is om ons uiterlijk te vergelijken met dat van anderen en vooral niet met deze nepfoto’s. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vind het zelf ook nog weleens moeilijk om mezelf niet te laten beïnvloeden. Deze zes tips kunnen je in ieder geval helpen om jezelf tegen deze manipulatieve beelden te beschermen.
  1. Wees kritisch
Tijdens mijn studie leer ik al dat ik alles wat ik op internet aan bronnen tegenkom, moet wantrouwen. Ik wil natuurlijk niet dat je niemand meer vertrouwt, maar ga er niet meteen vanuit dat alles wat je leest of wat je ziet, waar is. Ik wil wedden dat tegenwoordig bijna iedereen wel foto’s van zichzelf bewerkt en dat varieert dan van een simpel filtertje naar het vergroten of verkleinen van lichaamsdelen.
  1. Vergelijk jezelf niet met anderen
Oké ik geef toe, weer een hele moeilijke. Ik doe het zelf ook nog steeds constant, maar tik jezelf echt op je vingers. Iedereen heeft wel iets wat ze niet mooi aan haar lichaam vindt, maar ook dingen die ze wel mooi vindt. Serieus, iedereen kampt met onzekerheden. Ook die fitgirl op Instagram waar je tegenop kijkt en ik ook. Niemand is perfect en niemand kan perfect zijn. Daarmee komen we op de volgende…
  1. Accepteer jezelf
Door jezelf te accepteren zoals je bent, dus met je pluspunten, maar ook de dingen die je niet mooi vindt, zal je zelfbeeld enorm groeien. Hierdoor zal je ook minder gevoelig zijn voor manipulatieve beelden en ben je ook gelukkiger.

“Er is niet één juist schoonheidsideaal en we hoeven niet één lichaamstype te kleineren om het andere te vieren.”

Foto zonder make up Fitgirls

  1. Maak het bespreekbaar
Het helpt echt om dit soort dingen te bespreken met anderen. Met bijvoorbeeld vriendinnen, je moeder of je zusje. Iemand waar jij je prettig bij voelt. Zo kunnen jullie elkaar helpen om te herinneren dat beelden erg bewerkt worden, dat je jezelf hiermee niet moet vergelijken en jezelf moet accepteren. Ik doe dat constant bij mijn vriendinnen of bij mijn vriend en dat werkt heel erg goed!
  1. Inzicht
Door deze blog heb je hopelijk al een goed inzicht gekregen in de manier waarop beelden gemanipuleerd kunnen worden. Het is belangrijk dat je nog meer inzicht krijgt hierin. Download bijvoorbeeld zelf eens zo’n fotobewerkingsapp en zie wat het kan doen. Het is niet alleen een gaaf huidje dat je kunt bewerken, maar zelfs je benen langer maken, je billen groter en je taille smaller. Doordat je hier inzicht in krijgt, kun je jezelf ook beter beschermen tegen de beelden van anderen.
  1. Herinner
Misschien ben je nu wel heel erg onder de indruk van dit blog, maar op den duur zullen mijn woorden vervagen en doe je er niets meer mee. Zoek voorbeelden of volg blogs die aandacht besteden aan dit onderwerp. Zo blijf je het herinneren en bouw je een sterke muur op om je te beschermen tegen die beelden. En wat vind je van de voorbeelden en de tips? Kun je er iets mee? Of heb je er misschien nog meer? Reacties worden altijd gewaardeerd! In mijn volgende blog zal ik nog aandacht besteden hoe je je zelfbeeld nog meer kan verbeteren. Tot dan! REFERENTIES www.psychologytoday.com/blog/design-your-path/201211/ads-everywhere-the-race-grab-your-brain Kirsten Fitgirls

Kirsten is een gedreven junior communicatieprofessional met een passie voor communicatie die ze graag met iedereen wil delen. Ze onderzoekt de trend ‘Strong is the new skinny’; oftewel het verschuiven van het schoonheidsideaal van mager naar gespierd. Inmiddels expert op het gebied van schoonheidsidealen, wil ze andere jonge vrouwen bewust maken en inspireren om de druk om ‘perfect’ te willen zijn, los te laten.

Reactie plaatsen