25 maart 2016 
4 min. leestijd

Verbeter je hardloopprestaties: Sneller lopen door minder te trainen

Verbeter je hardloopprestaties: Sneller lopen door minder te trainen
Als topsporter doe ik niets liever dan hardlopen. Het is mijn sport. Ik zou graag dagelijks mijn loopschoentjes aantrekken voor een lekkere looptraining. Helaas is dit geen goed idee. Waarom niet?, denk je misschien, Als je daar blij van wordt, doe je dat toch? Alleen maar looptrainingen uitvoeren, zorgt helaas niet voor verbetering van mijn persoonlijke records. In deze blog vertel ik je wat het mij als atlete opgeleverd heeft om uit mijn comfortzone te stappen door mijn loopschoenen wat vaker te laten staan.

Hoe het begon…..

Vorig jaar had ik een periode van stilstand. De trainingen verliepen niet naar wens en ook wedstrijden gingen niet goed. Persoonlijke records liep ik al helemaal niet en wedstrijden werden niet meer gewonnen. Als atlete train je uiteindelijk hiervoor. Als topsporter weet ik dat je ook mindere periodes hebt. Je kunt niet altijd pieken. Ik maakte mij ook niet gelijk zorgen toen de eerste paar wedstrijden niet goed gingen. Uiteindelijk kwam er geen verbetering en hierdoor begon het lopen mij ook tegen te staan. Je traint hard en als dat geen resultaat oplevert, is de lol er een keer vanaf. Elke training hoopte ik weer dat het goed zou gaan en dat ik de eerste stappen richting succes zou zetten. Het bleef bij hopen, want succes kwam er niet.

Waarom minder lopen?

Hardlopen doe ik het liefste. Lekker in de buitenlucht lopen. Een gedachte die veel lopers hebben, is dat je van looptrainingen beter wordt. Waarom zou je iets anders doen als je hier ook nog eens plezier aan beleeft? Uit ervaring kan ik zeggen dat van alleen maar looptrainingen je persoonlijke records niet zullen verbeteren. Variatie in de vorm van alternatieve trainingen maken je beter.

"Voor mij was het ook niet makkelijk om de loopschoenen te laten staan."

Hier moet je wel iets voor doen. Je trainingsschema aanpassen, andere sporten toevoegen en je loopschoenen wat vaker durven te laten staan. Het klinkt heel makkelijk, maar in de praktijk zal het voor velen van ons niet zo simpel zijn. Het maakt niet uit of je een hardloopster of een wielrenster bent; de sport die je het liefste doet, wil je graag zo vaak mogelijk uitoefenen. Voor mij was het ook niet makkelijk om de loopschoenen te laten staan.

Buiten mijn comfortzone stappen

Ik realiseerde me dat doortrainen geen succes zou opleveren. Nu kon ik de loopschoenen laten staan en stoppen met trainen, maar voor een doorgewinterde sporter werkt dat niet. Sporten is voor mij ook een uitlaatklep, ik heb het nodig. De grote vraag was: wat ga ik anders doen? In plaats van naar oplossingen te kijken kwamen bij mij eerst allerlei excuses bovendrijven. Het was niet zo dat ik alleen maar liep. Zo nu en dan deed ik ook andere sporten. Ik doe graag mountainbiken, maar ik zag het niet zitten om dit een paar keer per week te doen – helemaal niet in de kou. Hetzelfde geldt voor spinning, bodypump en krachttraining. Leuk voor één keer in de week, maar meer ook niet. Daarbij komt dat je voor deze groepslessen afhankelijk bent van het lesrooster en de openingstijden van een sportcentrum. Het voordeel van hardlopen is juist dat je het altijd en overal kunt doen... En zo had ik voor elk voorgesteld alternatief wel een excuus. Immers, ik wist wat het lopen mij bracht. Daar word ik blij van en dat kan ik te allen tijden doen. Achteraf realiseerde ik me dat ik het eigenlijk gewoon heel lastig vond om buiten mijn comfortzone te treden.

"Achteraf realiseerde ik me dat ik het eigenlijk gewoon heel lastig vond om buiten mijn comfortzone te treden."

Alternatief trainen

Na lang wikken en wegen, mopperen, twijfelen en overleggen met mijn trainer, heb ik de stap gezet om meer alternatief te gaan trainen. "Ontdek wat je leuk vindt om te doen naast het hardlopen", luidde zijn advies. Het bespreekbaar maken van mijn twijfels en het vertrouwen dat mijn trainer mij gaf, hebben mij heel erg geholpen. Daarnaast ervoer ik zelf dat alternatief trainen wel degelijk voor succes zorgde. Dat gaf mij veel vertrouwen. Ik heb de eerste weken geen wedstrijden gelopen om mijn lichaam de tijd te geven om fit te worden en te wennen aan de veranderde manier van trainen. Dit was heel moeilijk. Als loopster wil je graag wedstrijden lopen, daar train je voor. Anderzijds gaf het ook rust. Ik had de tijd om weer topfit te worden.

Personal records

Ik heb de keuze gemaakt om bij mooi weer te gaan mountainbiken. Zo kon ik lekker buiten sporten, want dat doe ik liever dan binnen trainen. Daarnaast ben ik bodypump gaan doen en dat werd mijn manier van krachttraining naast de standaard core-oefeningen. Als laatste heb ik spinninglessen toegevoegd aan mijn trainingsschema. Al snel na de eerste trainingen merkte ik het verschil. In het begin had ik nog spierpijn en moest mijn lichaam wennen. Maar gaandeweg werd de spierpijn minder. Ik kon tijdens de bodypumplessen zwaarder trainen en het hardlopen ging beter. Trainingstijden werden sneller, ik kon de trainingen beter verdragen, het herstel ging sneller en het plezier kwam hiermee terug. Ik ervoer dat de veranderingen goed waren. Tijdens mijn eerste wedstrijd liep ik meteen mijn persoonlijke record aan flarden op de 10 kilometer. Hier bleef het niet bij. Tijdens de wedstrijden daarna gingen ook de records op de 15 kilometer en halve marathon eraan. Dit gaf mij een enorme kick. Eindelijk had ik weer mooie resultaten. Deze stap buiten mijn comfortzone heeft mij laten inzien dat veranderingen spannend zijn, maar dat het vroeg of laat allemaal wel goed komt en dat het je uiteindelijk veel oplevert. Mariska dute Fitgirls

Mariska Dute, 30 jaar, is langeafstandsatlete met het prikkelbaar darmsyndroom en loopt afstanden van vijf kilometer tot en met een hele marathon. Ze traint bij de trainingsgroep van Honoré Hoedt op Papendal. Daarnaast werkt ze als fitnessinstructrice en heeft ze een eigen praktijk als sportdiëtist: Mariska Dute Voeding, Sport & Advies.

Joyce
Door

Joyce

op 26 Mar 2016

Wat goed! Geeft mij ook meer vertrouwen. Nu ben ik bij lange na niet professioneel aan het lopen maar van andere lopers krijg ik vaak te horen dat ik het 'fout' doe. Ik loop niet 5 keer in de week. Soms niet een 3 keer maar doe veel krachttraining en yoga om mezelf als loper sterker te maken. Hoewel ik weinig blessureleed heb, zie ik dan bij andere lopers wel. Na dit verhaal ben ik overtuigd dat het dus wél werkt wat ik doe.

Mariska
Door

Mariska

op 28 Mar 2016

Leuk om terug te lezen dat mijn blog je motiveert. Ga vooral zo door zou ik zeggen, doe waar jij je goed bij voelt. Het maakt niet uit of je nu een topsporter bent of niet! Het is juist goed voor het lichaam om meerdere sporten/disciplines uit te oefenen en je ervaart zelf dat je nooit blessures of pijntjes hebt. Dit is alleen maar goed! Veel succes!

Reactie plaatsen