04 november 2015 
3 min. leestijd

Tips om te veranderen van eetpatroon

Tips om te veranderen van eetpatroon
Ben je al een tijdje bezig met het veranderen van eetpatroon, maar wil het niet lukken? Met deze tips zorg je dat jouw gedragsverandering een blijvend succes wordt! Na jaren lang gekampt te hebben met heftige darmklachten heb ik eindelijk hét ideale eetpatroon gevonden voor mijn darmen. Toen ik ruim vijftien jaar terug voor het eerst de diagnose PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) kreeg, heb ik allerlei diëten geprobeerd. Dat hield ik dan een aantal weken vol om vervolgens weer terug te vallen in mijn oude eetpatroon. Vaak waren de diëten lastig vol te houden omdat ik veel producten niet mocht eten terwijl ik die producten wel heel lekker vond. Sinds ik gestart ben met mijn nieuwe eetmethode, eet ik bijna alles maar in hele andere verhoudingen. Eigenlijk komt het erop neer dat ik veel puurder eet; zo min mogelijk bewerkte producten, aanzienlijk minder dierlijke producten en geen koolhydraten in combinatie met vlees en vis. Maar hoe verander je nu eigenlijk, succesvol en permanent je eetpatroon?! Want zo makkelijk is dat niet. Lees hieronder mijn tips en vergroot het succes van jouw eigen gedragsverandering:

1) Weet wat jou motiveert

Gedragsverandering is super lastig, maar niet onmogelijk. Een goede motivatie is de sleutel tot succes. Onderzoek je motivatie voordat je gaat beginnen. Want alleen als je helder voor ogen hebt wat je motiveert, heeft je gedragsverandering kans van slagen. Hoe onderzoek je je motivatie? Het opstellen van de voor- en nadelen van je gedragsverandering kan helpen om jouw motivatie helder te krijgen. Tip: koop een mooi boekje en schrijf op de eerste pagina jouw voor-en nadelen balans.

2) Neem niet elke trend over

Volg niet gewoon klakkeloos een populair dieet. Probeer je echt te verdiepen in hoe jouw lichaam werkt en probeer je eigen mening te vormen over wat 'gezond' en 'ongezond' is. Verdiep je in verschillende soorten literatuur en pas daarop jouw eetpatroon aan. In mijn geval heeft dit echt een groot verschil gemaakt. De afgelopen jaren heb ik voornamelijk koolhydraat arm gegeten, omdat dit een populaire dieet was. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat dat dieet bijzonder slecht is voor mijn darmen. Door mij te verdiepen in de literatuur snap ik nu wel wat goed en wat niet werkt voor mijn lijf. Dit helpt enorm om mijn nieuwe eetpatroon goed vol te houden!

3) Houd een eetdagboek bij

Sommige mensen zien er tegen op om een eetdagboek bij te houden. Waarom zou je een eetdagboek bijhouden? Het is een super effectieve tool om inzicht te krijgen in je eetpatroon en eetgewoonten. Gedurende de eerste twee weken heb ik dagelijks een eetdagboek bijgehouden. Dat deed ik om inzicht te krijgen in wat ik precies at maar ook om inzicht te krijgen in de gedachten en gevoelens die ik daarbij had. Had ik bijvoorbeeld zin om meer te eten na mijn lunch of was ik verzadigd? Wat maakte dat ik niet verzadigd was? Had ik te weinig gegeten of had ik gewoon 'eetdrang'? Belangrijke tip: registreer in 'real time' dus direct na het eetmoment, dan is het dagboek het meest effectief. Doe dit in hetzelfde boekje waar je de voor- en nadelen balans in hebt opgeschreven.

4) Plan je eetmomenten

Ik plan mijn eetmomenten voor de volgende dag altijd de avond van te voren. Ik bedenk dan hoe de volgende dag eruit gaat zien qua activiteiten en bijzondere gelegenheden. Zeker als je net begint met het doorvoeren van een nieuw eetpatroon is dit belangrijk. Zo lukt het je om dat lekkere gebakje op een verjaardag te laten staan, omdat het niet in je nieuwe eetpatroon past! Het voordeel van het plannen van je eetmomenten is dat je van tevoren kunt bedenken wat je met zulke situaties wil. Wil je een uitzondering maken op je eetpatroon of houd je je aan je oorspronkelijke plan? Wat je ook besluit, beide is goed. Het belangrijkste is dat je door het plannen de controle houdt en je niet wordt 'overvallen' door situaties. Dit geeft je een zelfverzekerd gevoel en zorgt ervoor dat je jouw nieuwe eetpatroon gemakkelijker volhoudt.

5) Wees niet te streng voor jezelf

Gun jezelf af en toe ook een uitzondering. Afgelopen zondag heb ik bijvoorbeeld een aantal frietjes meegegeten met mijn vriend, gewoon omdat ik daar super veel zin in had. Ik gunde het mezelf en zo werd het ook geen 'dingetje.' Na een aantal frietjes kon ik daarom ook gewoon stoppen!

6) Geef jezelf de tijd

Het is misschien nog wel het belangrijkste om jezelf de tijd te geven. Niemand kan zijn gedrag van de een op de andere dag veranderen. En het duurt gemiddeld zes á acht weken voordat je gedragsverandering natuurlijk gaat voelen. Geef dus niet te snel op! Liefs So V
Reactie plaatsen