26 februari 2018 
3 min. leestijd

Verander direct je gezondheid met deze 5 kleine gewoontes

Verander direct je gezondheid met deze 5 kleine gewoontes
Heb je ooit het gevoel gehad dat je de controle kwijt bent als het op je gezondheid aankomt? Of heb je het gevoel dat er een wonder moet gebeuren om je weer op het goede spoor te krijgen met je doelen? Gelukkig hoeft het geen alles-of-niets-ervaring te zijn en in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je je levensstijl niet volledig te vernieuwen om meer energie te krijgen of om je hormonen en darmflora in balans te brengen. Kleine veranderingen kunnen een enorm verschil maken in je gezondheid en welzijn. Met deze vijf kleine veranderingen kun je direct het verschil maken in hoe je je elke dag voelt:

1. Maak een ochtendritueel

Begin de dag door een eenvoudige taak uit te voeren en je zal de rest van de dag deze mindset doortrekken in alles wat je doet. Dit zou iets kunnen zijn als elke ochtend een positieve mantra uitspreken voordat je de deur uit gaat, een ochtendroutine van vijf minuten voltooit, of gewoon je bed opmaakt! Als je maar een moment pakt wat je een positief gevoel geeft en je motiveert! Wist je dat je 's ochtends je bed opmaken misschien wel de eenvoudigste succesgewoonte ter wereld is? Het gaat de hele dag door, door een kettingreactie van andere productieve gewoontes. Marine SEAL William H. McCraven zei zelfs: "Als je de wereld wilt veranderen, begin dan met het opmaken van je bed. Als je elke ochtend je bed opmaakt, heb je de eerste taak van de dag volbracht. Een klein gevoel van trots, en het zal je aanmoedigen om een ​​andere taak te doen.''

2. Neem een ​​eiwitrijk ontbijt

Studies hebben aangetoond dat te weinig slaap je interne processen verstoren en je doet hunkeren naar grotere porties en vooral naar voeding met veel vetten en koolhydraten.(1) Wie vermoeid is, grijpt dan ook onbewust veel vaker naar ongezonde dingen. Complete eiwitten (denk aan duurzaam vlees, eieren, tempeh of zelfs een hoogwaardige eiwitshake) zullen chemicaliën in de hersenen verhogen die niet alleen de slaap verbeteren, maar ook je humeur verbeteren. (2) Dit komt allemaal door een klein aminozuur dat tryptofaan wordt genoemd, wat een voorloper van serotonine is. Serotonine is ons "feel-good hormoon" en zorgt ervoor dat we ons de hele dag blij en gemotiveerd voelen. Serotonine wordt omgezet naar melatonine, wat ons helpt om 's nachts te slapen. Zonder dat complete eiwit aan het begin van de dag, kan deze omzetting niet plaatsvinden, waardoor je moe en humeurig wordt. (3) So go get your proteïn!

3. Drink meer water

We bestaan voor het grootste gedeelte uit water, wat ook het basis bestanddeel is van ons bloed. Als je voldoende vocht binnenkrijgt, zorg je er o.a. voor dat je je afvalstoffen kwijtraakt, de mentale helderheid blijft behouden en optimaliseert het al je interne processen. Kortom er zijn ontelbare onderzoeken die bewijzen dat water essentieel is voor een gezond lijf! Het probleem is dat de meeste mensen denken dat ze al voldoende water drinken. Ik moedig je aan om dit bewust te onderzoeken en te analyseren. Hoeveel water je moet drinken is per persoon verschillend, maar meestal is drie liter water wel voldoende. Gebruik een app zoals 'Mijn Water Balans' of pak je favoriete grootste beker of waterfles en ontdek hoe vaak je het elke dag moet vullen om voldoende water te drinken.

4. Kies om te staan

Velen van ons zitten voor het grootste deel van de dag aan een bureau of in een auto. Toch weten we dat te veel zitten wordt geassocieerd met tal van problemen, variërend van gewichtstoename tot osteoporose tot hart- en vaatziekten. Meer dan twee uur achtereen zitten zonder een korte pauze te nemen, verhoogt deze risicofactoren drastisch. (4)

Dus wat kun je eraan doen?

Voordat je naar buiten gaat en een chique sta-tafel koopt, kunnen kleine veranderingen al een groot rimpelingseffect veroorzaken. Wij zijn voorstanders van de 'walking meetings en walking lunches' waardoor je al snel meer dan 30 minuten beweging in je dagelijkse ritme implementeert. En als je nr. 3 hierboven niet hebt gelezen, kijk dan nog een keer want hier verdubbelen we het effect: wanneer we echt genoeg water drinken gedurende de dag, biedt het een ingebouwde herinnering om elke paar uur op te staan ​​en te lopen. Als je elke dag voldoende drinkt, is de kans groot dat je om de paar uur op moet staan ​​om naar de wc te gaan. Als je dat niet ervaart, drink je niet genoeg water en als je niet genoeg water drinkt, sta je niet genoeg. BAM!

5. Detox dagelijks

Je lichaam is continu aan het ontgiften en het heeft geen (veel te dure) sapkuur nodig om zijn werk te doen. Echter, de manier waarop we ons lichaam over het algemeen behandelen en wat we erin stoppen, is een zware belasting voor de natuurlijke interne detox processen, waaronder de lever. De lever moet harder werken om detoxificatie mogelijk te maken. (5) Er zijn een aantal factoren die kunnen helpen om dit proces te verbeteren. Ten eerste is het cruciaal om een goede spijsvertering en een goede stoelgang te hebben. Het komt toch weer aan op goede voeding, rust en beweging. Kleine veranderingen kunnen je lever helpen bij de dagelijkse ontgifting. Voldoende water drinken (yep, hier is 'tie weer), voeding aan rijke nutriënten en eventuele aanvullende supplementen kunnen hier een enorme bijdrage aan leveren. Bronnen: 1. https://www.ad.nl/gezond/zoveel-schade-kan-slaaptekort-aanrichten~acd20fa4/ 2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tryptofaan 3. https://wetenschap.infonu.nl/anatomie/42519-neurotransmitter-serotonine.html 4. https://www.tno.nl/media/1992/lang_zitten_tno_gl_l_13_07_1573n.pdf 5. https://www.sohf.nl/nieuws/detox
Reactie plaatsen