Week Zonder Vlees: Vegetarische stroganoff met zilvervliesrijst, champignons en spinazie
Staat er bij jou standaard een stukje vlees op het menu? Of zou je wel eens wat vaker vegetarisch willen eten? Dit is het moment, want vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees! Vegetarisch eten is helemaal niet zo lastig als sommige mensen denken, terwijl het wel impact heeft op het milieu. Deze vegetarische stroganoff met zilvervliesrijst van Voedzaam & Snel is perfect om de week mee af te trappen. Hij vult goed, staat met een kwartiertje op tafel en geloof ons: je mist dat stukje vlees écht niet.
Zilvervliesrijst wordt steeds populairder en wordt zo af en toe zelfs boven de witte rijst gekozen. Zilvervliesrijst heeft, vergeleken met witte rijst, een nootachtige smaak. Bij witte rijst is het vliesje eraf gehaald, waardoor je de notensmaak mist en veel vezels verloren gaan. Hoewel witte rijst er bij ons zo nu en dan goed in gaat, is zilvervliesrijst ook een hele lekkere optie.
What do you need? (2 porties)
- 1 witte ui
- 1 rode paprika
- 15 g peterselie
- 1 knoflookteentje
- 1 rode peper
- 160 g zilvervliesrijst
- 140 g tomatenpuree
- 200 g spinazie
- 200 g champignons
- 1 el (olijf)olie
- 200 g crème fraîche
- 1 el gerookte paprikapoeder
Make, Shake & Bake
- Breng een pan water aan de kook en bereid de zilvervliesrijst zoals het staat aangegeven op de verpakking.
- Snijd de ui in kleine stukjes. Giet een beetje olie in de pan en fruit de ui zo'n drie minuten.
- Maak zowel de champignons als de rode paprika schoon. Snijd beide in kleine stukjes.
- Wanneer de ui zacht is, voeg je de champignons en paprika toe. Doe een deksel op de pan en bak dit zo'n vijf minuten op laag vuur.
- Snijd de rode peper doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de peper daarna in kleine stukjes.
- Snipper het teentje knoflook en voeg, samen met de rode peper, toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg nu de crème fraîche, tomatenpuree en het gerookte paprikapoeder toe aan het mengsel. Roer dit weer goed door elkaar.
- Snijd de spinazie in grove stukken en voeg deze toe aan het mengsel. Roer ook de spinazie erdoorheen.
- Bak de spinazie twee minuutjes mee op laag vuur, zodat het kan slinken.
- Controleer of de rijst gaar is en giet 'm af.
- Hak tenslotte nog de peterselie fijn. Serveer de stroganoff met de gekookte zilvervliesrijst en strooi de peterselie hier overheen. Geniet ervan!