09 juni 2016 
1 min. leestijd

Veganisme als medicijn tegen kanker?

Veganisme als medicijn tegen kanker?
Veganistisch leven: helemaal geen dierlijke producten consumeren qua voeding, maar vaak ook qua materialen zoals kleding en schoenen. Velen kiezen voor een levensstijl als deze in verband met het dierenwelzijn, willen duurzamer leven en zo min mogelijk schade toebrengen aan de natuur. Anderen leven misschien wel veganistisch omdat dit gezonder zou kunnen zijn voor je eigen lichaam. Is dat zo? Zijn veganisten gezonder dan mensen die wel vlees en andere dierlijke producten eten?

Science has proven

Het antwoord is ja; zo blijkt uit onderzoek van The University of California-San Francisco (Referentie 1). Het bloed van veganisten bleek acht keer beter in staat te zijn in het doden van kanker, dan het bloed van diegene die een “Standard American Diet” volgen. Deze veganisten zaten allemaal minimaal al een jaar lang op een plantaardig dieet. Maar uit eerdere onderzoeken bleek ook dat zelfs na twee weken plantaardige voeding, in combinatie met lichte lichaamsbeweging, de groei van kanker onder vrouwen met borstkanker significant vertraagde en het vermogen om kankercellen te doden liet toenemen (Referentie 2). Uit een vervolgexperiment bleek echter dat alleen lichte lichaamsbeweging ook een positief effect had, maar het effect van het plantaardige dieet was twee keer zo sterk.

Korte termijn vs. lange termijn

Hierdoor wordt opnieuw door de wetenschap bevestigd dat een verandering in levensstijl en voeding je gezondheid ontzettend kan verbeteren. Deze lange termijn effecten worden soms vergeten, wanneer mensen kiezen voor een bepaald dieet. Het dieet wordt dan vooral gekozen met het oog op een paar kilo’s afvallen. Een verandering in levensstijl zoals meer gaan bewegen, veganistisch gaan eten of überhaupt meer natuurlijk gaan eten zorgt misschien niet voor een gewichtsverlies van twee kilogram per week (zoals bij sommige crashdiëten, detox- en sapkuren), maar zorgen er wel voor dat jouw lichaam gezonder en sterker is om ernstige ziektes te bestrijden, zoals kanker. Ga dus liever voor wat gezond is op de lange termijn, dan voor snelle, uiterlijke resultaten.

Going vegan?

Ik ga me nu niet spontaan tot het veganisme bekeren, maar ik ga wel proberen nog bewuster en vooral plantaardiger te eten: vegetarische dagen en afwisselen met plantaardige melk en yoghurt om zomaar even een voorbeeld te noemen. En jij? Zou jij veganistisch willen en kunnen eten? Kies jij er voor om bewuster meer plantaardig eten in de toekomst? Je gezondheid zal je er dankbaar voor zijn.   REFERENTIES 1. Ornish, D.,Weidner, G., Fair, W.R., Marlin, R., Pettengill, E.B., Raisin, C.J., Dunn-Emke, S., Crutchfield, L., Jacobs, F.N., Barnard, R.J., Aronson, W.J., McCormac, P., McKnight, D.J., Fein, J.D., Dnistrian, A.M., Weinstein, J., Ngo, T.H., Mendell, N.R., & Carroll, P.R. Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer. Journal of Urology, 174(3), 1065–1070. 2. Barnard, R.J., Gonzalez, J.H., Liva, M.E., & Ngo, T.H. 2006. Effects of a low-fat, high-fiber diet and exercise program on breast cancer risk factors in vivo and tumor cell growth and apoptosis in vitro. Nutrition and Cancer , 55(1), 28–34.
Gudrun
Door

Gudrun

op 09 Jun 2016

Ik ben eigenlijk best wel benieuwd of gewoon vegetarisch eten, dus niet volledig vegan, ook al niet een groot voordeel heeft ten opzichte van vlees eten! Want ik kan begrijpen dat tegenover een normaal voedingspatroon vegan veel beter is, maar aangezien vooral rood vlees de grote boosdoener is (volgens mijn cursussen dan), vraag ik me af of vegetarisch eten ook niet al een grote verbetering geeft! Moet ik eens naar op zoek gaan :D

Reactie plaatsen