25 december 2015 
2 min. leestijd

Kerstrecept voor vegan cheesecakes

Kerstrecept voor vegan cheesecakes
De hele maand december staat altijd volgepland met gezellige etentjes en borrels. Het is toch ieder jaar weer lastig om gezond te eten in deze periode. Als het al gelukt is de pepernoten en marsepein te omzeilen, is het nu weer tijd voor banketstaven, kerststollen en gourmetten. Uiteraard moet je ook gewoon lekker genieten van al dat lekkers, maar alles met mate natuurlijk. Voor deze kerst wilde ik graag een gezond(er) toetje maken! De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met plantaardige voeding. Na het zien van een aantal documentaires (fat sick and nearly dead 1 + 2 en forks over knifes) was ik toch wel erg getriggerd om zelf eens te beleven wat plantaardig eten voor je doet. Dit bevalt me heel erg goed moet ik zeggen, ik vind het ook beter vol te houden dan ik had verwacht. Voor de meeste dierlijke producten kan ik wel een vervanging bedenken, maar toetjes maken wordt dan wel echt een uitdaging. Toch is het gelukt! Deze vegan cheesecakes zijn heerlijk geworden! Ook de niet-vegans zullen er van smullen ;) vegan cheesecake fitgirls

What do we need?

Voor de bodem: 75 gr amandelen 8 medjoul dadels 1 tl vanille poeder ( of het schraapsel uit 1 vanillestokje) Voor de vulling: 125 gr cashewnoten 100 ml kokosmelk (light) 30 ml citroensap voor de topping: 150 gram cranberry's (uit diepvries of pot is prima) 2 el agave siroop 1 blaadje gelatine (gebruik ongeveer 1/3 agar-agar om het recept volledig veganistisch te maken. Houdt er dan wel rekening mee dat dit natuurlijke product sneller zijn bindingskracht verliest.)

Make & Bake:

  1. Laat de cashewnoten dertig min weken in koud water.
  2. Maal ondertussen de amandelen, dadels en vanille in een keukenmachine fijn. Verdeel de glaasjes en druk goed aan.
  3. Zet in de vriezer.
  4. Giet de cashewnoten af en maal deze met de kokosmelk en citroensap tot een geheel. Verdeel ook deze mix over de taartvormpjes en druk een beetje aan.
  5. Zet terug in de vriezer.
  6. Week de gelatine in koud water (of los de agar agar poeder op in kokend water).
  7. Meng de cranberry's met de agave siroop en kook een paar minuutjes door zodat de cranberry's goed zacht worden.
  8. Knijp de gelatine uit (of voeg de agar agar toe) en roer door het fruitmengsel heen. Haal de cheesecakes uit de vriezer en verdeel hier de topping over.
  9. Zet terug in de vriezer (als je agar agar gebruikt hoeft kunnen de cheesecakes ook opstijven bij kamertemperatuur).
  10. Haal de cheesecakes een uur voor het serveren uit de vriezer.
Ik heb gekozen voor twee grote toetjes (ik heb sap glazen gebruikt), maar met deze hoeveelheden kun je ook 4-6 kleine (amuse) glaasjes vullen. Heb je echt heel weinig tijd, dan kun je de laatste stap ook overslaan en een kant en klare (suikervrije) cranberry compote of jam gebruiken. Hele fijne kerstdagen gewenst. Liefs, Dominique
Reactie plaatsen