07 februari 2017 
1 min. leestijd

Vechten tegen kanker en toch wereldkampioen

Vechten tegen kanker en toch wereldkampioen
Snowboardster Bibian Mentel werd afgelopen zondag voor de zesde keer wereldkampioen, maar dit keer was het op een wel hele bijzondere manier. Afgelopen zomer werd er namelijk wéér kanker bij Mentel geconstateerd. In plaats van bij de pakken neer te zitten gaf snowboarden haar juist extra motivatie om keihard terug te vechten. En hoe… Het was niet de eerste keer dat de akelige ziekte Bibian te pakken kreeg. In 2000 bleek ze een tumor in haar scheenbeen te hebben, die haar wereld op z’n kop heeft gezet. Een operatie en een lang proces van revalideren later keerde de tumor weer terug. Het ergste wat je als sporter kan overkomen werd bij Bibian werkelijkheid: haar onderbeen moest geamputeerd worden. En alsof het allemaal niet erg genoeg was, ook nog met kans op uitzaaiing.

Het gevecht tegen de ziekte

Maar wat doe je als al je dromen in het water lijken te vallen? Dan vecht je fucking hard terug en dat is precies wat Bibian Mentel heeft gedaan. Want zelfs zonder onderbeen is het nog steeds mogelijk om wereldkampioen te worden. Bibian werd wederom de beste van de hele wereld op de Paralympische Spelen. Ze bleef de wereldtitels binnen slepen, maar het gevecht tegen kanker had ze nog niet gewonnen. De verschrikkelijke ziekte keerde weer terug, en dit keer in haar longen. De artsen konden niets meer voor haar doen.

Wereldkampioen

Desondanks begon Bibian, met succes, aan een nieuwe behandeling. Afgelopen zomer werd ze maar liefst twaalf keer bestraald. Zelfs dit kon haar niet tegenhouden, want in september was ze alweer herenigd met haar snowboard. Afgelopen zondag, nog maar een halfjaar later, maakte Bibian het bijna onmogelijke gewoon mogelijk: ze werd voor de zesde keer wereldkampioen op de snowboardcross in het Canadese Big White.

Motivatie

Bibian’s grootste vijand is juist haar grootste motivatie geworden en daarmee ook de allerbelangrijkste reden om keihard terug te vechten. Wij, en met ons denk ik de rest van de wereld, hebben enorm veel bewondering voor deze koningin van de powervrouwen.
Reactie plaatsen