17 maart 2016 
3 min. leestijd

Van comfortzone naar stretchzone: De plaats voor groei en geluk

Van comfortzone naar stretchzone: De plaats voor groei en geluk
We zijn snel geneigd te denken dat veel spullen, duizenden likes op social media, bekendheid en aanzien de sleutels tot geluk zijn. Het slechte nieuws is, dat het niet waar is. Het goede nieuws is dat geluk al die tijd al in jezelf ligt. Jij hebt de sleutel tot geluk in handen en als jij de sleutel gebruikt en je geluk naar je toe wil halen, is het noodzaak om de deur van je comfortzone te openen en eruit te stappen.

Buiten je comfortzone vindt alle groei plaats. Het is de plek waar jij jezelf kunt ontwikkelen, waar jij jezelf sterker maakt dan de dag ervoor, het is de plek waar geluk en tevredenheid te vinden zijn. Wanneer je jezelf blijft verbeteren, progressie maakt op welk vlak dan ook en iedere dag een stapje dichter bij je grote doelen komt, ervaar je rust en geluk het meeste. En laten we eerlijk zijn; gelukkig willen zijn is toch wel de belangrijkste gedachte achter iedere keus die we maken. Dat geluk, dat te vinden is net buiten je comfortzone.

“The thing is, if you’re comfortable, and you just want to stay that way, that’s fine. But if you want to pursue excellence and high performance, then you have to be willing to get uncomfortable.” ~ George Mumford

Comfortzone, stretchzone, stresszone

Om jezelf te verbeteren, om je droomleven te bereiken, om je doelen waar te maken en om ultiem geluk te vinden, is het nodig om je comfortzone te vergroten. Dat betekent echter niet dat je zo ver uit je comfortzone moet komen dat je je ongelukkig en extreem oncomfortabel voelt waardoor je niet meer kunt functioneren. Ons lichaam en onze hersenen werken het beste wanneer we ze laten groeien in kleine stapjes. Hoewel grote stappen buiten je comfortzone de snelle weg naar progressie lijken, eindig je enkel in je stresszone, de plek waar je je ellendig voelt en niet in staat bent progressie te maken. Je vraagt te veel van jezelf en kunt geen stap meer zetten. Dit is niet de plek waar je moet zijn om je geluk te vinden en je doelen te bereiken. Zie het als het laten groeien van je spiermassa; Op dag één met twee kilo dumbbell curls net tien herhalingen uit kunnen voeren en op dag twee meteen twintig kilo willen gebruiken, is een veel te grote stap. De kans dat het niet lukt is groot waardoor opgeven op de loer ligt en de kans dat je blessures krijgt gigantisch is waardoor je meerdere stappen terug moet doen. Te grote stappen zijn onverstandig. Bouw juist op in mini-stapjes door de volgende training tien herhalingen te doen met 2.5 kilo, dan zul je stap na stap uiteindelijk bij je twintig kilo doel kunnen komen, zonder blessures en met constante groei. Dat is de weg van de stretchzone. Je stretcht jezelf net iets verder dan wat je kunt, maar doet het in zulke kleine stappen dat jij jezelf niet overbelast. Dat is de plek waarbij je groeit zonder dat je te veel van jezelf eist. De plek waar constante vooruitgang te vinden is.

"De stretchzone is exact waar je je wil bevinden als jij je grote doelen en dromen wil waarmaken."

Wanneer jij jezelf in kleine stapjes buiten je comfortzone strekt groei je wel, maar blesseer je jezelf niet. Je groeit, verbetert en ervaart vooruitgang, zonder onderweg te veel van jezelf te vragen. Je ervaart een constante toename van mentale kracht, merkt dat je – ondanks dat het veel inzet vergt – mogelijk is om iedere dag een stukje sterker te worden en kunt gaan houden van de lichte druk die je jezelf oplegt. De stretchzone is exact waar je je wil bevinden als jij je grote doelen en dromen wil waarmaken. Je doet meer dan je nu kunt, maar overbelast jezelf niet. Groei zonder je te blesseren, dan maak je progressie die constant blijft aanhouden.

Ga opzoek naar jouw stretchzone

Als jij comfortabel wil blijven zitten waar je bent, is dat prima, maar dat is niet de plek waar grote doelen en dromen waargemaakt worden. Een klein beetje druk, een klein beetje uitrekken is nodig om je comfortzone te vergroten. Vind jouw stretchzone. Vind die plek waar jij jezelf dag na dag, stap na stap verbetert. Denk in kleine stapjes; lees bijvoorbeeld dagelijks één hoofdstuk uit een boek dat jou helpt beter te worden in het vlak waar jij in wil groeien, doe iedere ochtend een kwartier lichaamsoefeningen om jezelf te versterken of doe iedere maand mee aan een webinar of lezing om jezelf te verbeteren. Zet kleine stapjes. Je comfortzone brengt je niet verder dan waar je nu staat en je stresszone forceert je weer terug in je comfortzone wegens overbelasting. De stretchzone is de plek waar de magie plaatsvindt. De plek waar jij iedere dag een verbeterde versie van jezelf wordt, de plek waar je groei doormaakt, de plek waar je het meest geluk en tevredenheid zult ervaren, de plek die jou leidt richting je doelen en dromen. Er is niets mooiers dan jezelf iedere dag net iets verder te verbeteren en weer een ministapje dichter bij je doel te komen. Breek jouw grote doelen en dromen op in mini-stapjes. Hoe groot en onbereikbaar jouw doel nu ook lijkt, als jij vanaf nu iedere dag een mini-stapje zet en iedere dag in jouw stretchzone te werk gaat, zul je uiteindelijk jouw doel binnen handbereik krijgen. Stretch, na stretch, na stretch.
Reactie plaatsen