Van atleet in de box naar CrossFit competitor

In mijn voorgaande blogs heb ik jullie kennis laten maken met de basisaspecten van Crossfit, de trainingen en het zoeken naar je balans. Ook heb ik geschreven over het risico op blessures en mijn eigen ongeval tijdens een throwdown toegelicht. Maar wat houdt zo’n throwdown nu precies in? Hoe ziet de wedstrijdwereld van Crossfit er uit en hoe toegankelijk is het om deel te nemen? Dit blog staat in het teken van Crossfit competities. Vaak krijg ik van mensen de vraag waar je in Crossfit de drive vandaan haalt om jezelf te verbeteren. Het is geen sport zoals voetbal waar je doordeweeks traint en in het weekend een wedstrijd hebt. De meeste mensen weten dan ook niet dat het überhaupt mogelijk is om een wedstrijdelement aan je trainingen toe te voegen.

Van atleet in de box..

Nu is het zo dat het gros van de Crossfit atleten het houdt bij de gewone WOD’s en individueel trainen, maar ook hier kun je een competitief element aan verbinden als je dat wilt. Zo komen sommige workouts vaker voor en kun je bij specifieke oefeningen (voornamelijk gewichtheffen) heel goed de stappen die je maakt over tijd vastleggen. Daarnaast doe je vaak ook net wat harder je best in groepsverband. Onderzoek bevestigt deze motiverende aspecten van Crossfit. Het blijkt dat bij vrouwen en beginners de nadruk ligt op de individuele drang naar verbetering, waar de focus bij mannen en gevorderden meer naar het onderlinge competitieve element uitgaat (Partridge, Knapp & Massengale, 2014).

Naar competitor tijdens een wedstrijd..

Mocht je nu wel enthousiast zijn om een extra uitdaging te gaan door middel van een wedstrijd, is er een scala aan mogelijkheden. Of je het nu hebt over verschillende niveaus (elite voor de echte toppers; scaled voor degene die onderweg is een echte topper te worden), individueel of met een buddy, nationaal of internationaal , jong en oud en eendaags of meerdaags, de lijst is eindeloos. De volgende stap is het kwalificeren voor een wedstrijd. Alhoewel ook hier flink wat variatie in te vinden is onder de throwdowns (zo worden de wedstrijden genoemd), zal het altijd zo zijn dat je workout(s) moet doen als een soort voorselectie om je te mogen plaatsen voor de wedstrijd zelf. Deze zogenoemde qualifiers worden veelal niet op locatie gehouden, maar kun je zelf in je eigen box uitvoeren. Wanneer je deze selectieronde(s) doorkomt mag je deelnemen aan het daadwerkelijke event. Ook deze bestaat gewoonlijk uit een aantal pittige WOD’s die in een vrij korte tijd uitgevoerd moeten worden. In verschillende heats vinden deze workouts plaats en in dit geval doe je de WOD dus tegelijkertijd met echte competitors. Het publiek, het wedstrijdelement, de jury die je beoordeelt en die tikkende klok zorgen echt voor een onwijs intense sfeer en je zult jezelf hoogstwaarschijnlijk verbazen waar je toe in staat bent! Zelf typ ik dit blog momenteel nog half bijkomend van mijn qualifier voor de Antwerp Throwdown: wanneer je midden in de emotie zit en het effect nog echt voelt kun je het het beste overbrengen toch?! Dit was mijn eerste qualifier, sinds mijn vorige throwdown waarbij ik mijn enkel brak en ik kan je zeggen, wat was het heftig maar wat heb ik het gemist! Voor mij persoonlijk biedt een throwdown, hoe groot of klein dan ook, je net die extra stimulans en focus om ergens bewust naar toe te trainen en jezelf even maximaal te geven. En dat voelt (achteraf) toch wel erg lekker!

Tot aan ‘The Fittest On Earth’ bij The Games!

Nu is het zo dat je natuurlijk altijd baas boven baas hebt. Naast de losse wedstrijden en de competities kent Crossfit ook haar ‘eigen Olympische spelen’: The Crossfit Games. De meest extreme competitie binnen de sport staat ook wel bekend als de ultieme zoektocht naar ‘The Fittest On Earth’ en bestaat dan ook uit een uitgebreid traject op globaal niveau:
  • The Open: Iedereen kan zich opgeven voor deze ronde, waar in je vijf weken op een rij een workout moet uitvoeren op een eigen locatie en je je score moet opsturen.
  • The Regionals: De beste atleten van the open gaan door naar dit driedaagse evenement, wat georganiseerd wordt op regionaal, continentaal niveau (voor Nederland is dit Europees).
  • The CrossFit Games: De allerbeste atleten komen vanuit the regionals samen in Californië om gedurende functionele workouts te strijden voor de titel ‘The Fittest On Earth’ in hun eigen categorie. Een typerend kenmerk van dit evenement is dat de atleten niet van tevoren op de hoogte worden gebracht van de workouts en zich dus niet specifiek kunnen voorbereiden op bepaalde oefeningen. Dit verrassingselement maakt het net nog wat spannender en indrukwekkender voor deze beste atleten. Dit jaar vinden the games plaats van 19-24 juli (volgende week dus!).
De hoeveelheid aanmeldingen en het niveau groeit nog jaarlijks en Nederland is vooralsnog een opkomende speler in het deelnemersveld. Dat neemt echter niet weg dat deelname aan’ The Open’ dus voor iedereen een leuke kans kan zijn om kennis te maken met een competitie!

Andere rollen tijdens competities

Is een competitie zelf (nog) niets voor jou maar wil je toch graag wat van de sfeer proeven? Los van het deelnemen zelf of het organiseren van een wedstrijd, is ook mogelijk om je op te geven als vrijwilliger (bijvoorbeeld om te helpen met het op- en afbouwen van materialen voor de WOD’s) of om te jureren als judge. Zelf heb ik onlangs mijn certificaat behaald om te mogen jureren en naar mijn mening is dit op zichzelf al een verrijking. Door zo bewust bezig te zijn met de uitvoering van de bewegingen heb je er zelf in je eigen training altijd profijt van! Ik ben dan nog een groentje in het judgen, Dennis de Kruif, coach, atleet en aanstaande head judge bij de Antwerp Throwdown, had de eer om bij de grootste Europese wedstrijd ('The Regionals') te mogen jureren. De combinatie van rondvliegend zweet, onderdeel zijn van de workouts, de eerste zijn die een topatleet feliciteert of de volle laag van krijgt bij een prestatie tegen verwachting, maakt volgens hem het jureren een speciale, waardevolle beleving… ‘Uiteindelijk valt of staat elk toernooi, hoe klein of groot ook, nog altijd met goede wods én de aanwezigheid van vrijwilligers’, aldus Dennis. Oh en wanneer dit alles je niets lijkt: Crossfit blijft toch een ‘community sport’ dus die hardwerkende atleten kunnen best wel wat extra support van je gebruiken. Ook als enthousiaste toeschouwer ben je onderdeel van de toffe wedstrijdsfeer!

De volgende keer ga ik verder in op dit community aspect van de sport in mijn blog over Crossfit als een Lifestyle.

Referenties:

Partridge, J. A., Knapp, B. A., & Massengale, B. D. (2014). An investigation of motivational variables in CrossFit facilities. The Journal of Strength & Conditioning Research, 28(6), 1714-1721.