13 oktober 2017 
2 min. leestijd

Leren met vallen en opstaan: zo kwam ik erachter wat wel voor mij werkt

Leren met vallen en opstaan: zo kwam ik erachter wat wel voor mij werkt

Ik moet het toegeven: het is wel een proces geweest. Van onzekerheid, schuldig voelen als je niet traint, vergelijken met anderen, rigide relatie met eten naar geen sixpack meer hoeven hebben, een ontspannen relatie met eten hebben en niet elke dag hoeven sporten. Tijdens dit proces ben ik verschillende keren gevallen (soms even blijven liggen) en weer opgestaan. Zodoende kom je er dus achter wat voor jou werkt en wat niet. Dan heb ik nog het geluk dat ik als trainer werk, waarbij ik de kennis die ik heb geleerd ook op mezelf kan toepassen. Een voorbeeld hiervan is mijn relatie met voeding.

Before

Vroeger liet ik mij leiden door ‘voedingsgoeroes’ die voedingsmiddelen als goed en fout bestempelden. Daardoor kreeg ik een rigide relatie met eten. Ik wilde bepaalde producten niet eten. Hierbij kun je denken aan suikerrijke producten, lightproducten en melk. Deze producten zouden niet goed voor je zijn en ervoor zorgen dat je niet afvalt. Deze gedachtegang maakte het niet makkelijker voor mijn omgeving en helemaal niet voor mijzelf. Als ik dan bijvoorbeeld wel een keer ijs of chocolade nam, overat ik hierin. Hierdoor kreeg ik dan weer meer calorieën binnen dan ik nodig had. Omdat ik er teveel van at, gaf mij dit weer een schuldgevoel. Dat is zeker niet goed voor je zelfwaarde.

After

Ik heb het kunnen veranderen door de kennis en ervaring die ik opdeed. Ik was mij vroeger helemaal niet bewust van portiegroottes. Ik at dan wel gezond, maar teveel van het gezonde blijft nog steeds teveel. Het enige wat met stip bovenaan staat om op gewicht te blijven is energiebalans. Dan maakt het in eerste instantie niet eens uit wat je eet. Jeetje, wat was dat fijn zeg; gewoon een ijsje kunnen eten bij mooi weer of een stukje chocolade nemen bij mijn thee en toch nog kunnen afvallen. Door dit te mogen eten, at ik er niet teveel van. Wat ik wel doe, is kiezen voor ijs en/of chocolade dat ik heel erg lekker vind, zodat ik er ook echt van geniet. Daarvan genieten leidt weer tot positieve gevoelens en emoties waardoor je je beter voelt.

Perfect Physique

Ik heb laatst de documentaire 'The Perfect Physique' gekeken op Netflix. Ten eerste heb ik veel respect voor wat die (mannelijke) fitnessmodellen allemaal moeten doen om constant zo afgetraind te zijn en voor 'the inner drive' die ze hebben. Dat laatste heb je wel echt nodig om zo bewust met je voeding bezig te zijn. Ik moet er niet aan denken dat ik kijk naar mijn eten en gelijk weet hoeveel koolhydraten en vetten erin zitten, en ik denk met mij velen. Ik ben nu juist blij dat ik die rigide relatie met voeding kwijt ben. Weet je wat één van die modellen zelfs zei? Dat hij, als hij in zijn beste fysieke shape is, zich mentaal het slechtst voelt. Nou, dat is niet iets dat ik wil. Ik wil graag een fit en gezond lijf, maar ik wil mij ook fit en energiek voelen. En ik weet dat de meeste (of zelfs alle) van mijn klanten dit ook willen. Die middenweg is er ook zeker. Zoals je ziet, is het dus heel erg de mindset die een rol speelt, waarbij je ook nog eens balanceert op een dun randje.

Mijn sleutelwoorden

Door de kennis en ervaring die ik heb opgedaan zijn de volgende woorden mijn sleutelwoorden in de begeleiding geworden (en bij mezelf):
  • Je mag alles eten wat je wilt
  • Bewustwording
  • Balans/portiegrootte
  • En het allerbelangrijkste: GENIET
En ja, natuurlijk zijn er voedingsmiddelen die je gezondheid ondersteunen. Deze adviseer ik ook, maar de meeste mensen weten wel dat groenten, fruit, volkoren producten etcetera gezond zijn. Daar hoeft de nadruk dus ook echt niet op te liggen!
Reactie plaatsen