25 augustus 2017 
2 min. leestijd

Unplugged: 5 manieren waarop ik meer rust voor mijzelf creëer

Unplugged: 5 manieren waarop ik meer rust voor mijzelf creëer
Nu ben ik van mezelf erg chaotisch, maar mijn digital devices zorgen toch voor dat extra schepje in dat volle hoofd van mij. Er zijn zoveel prikkels gedurende de dag. Tijdens mijn kantooruren ben ik niet snel afgeleid door bijvoorbeeld mijn telefoon. Maar thuis, als ik mijn tijd even niet weet te vullen (lees: verveling), grijp ik al snel naar mijn telefoon om vervolgens tientallen minuten te scrollen door de timelines van mijn social mediakanalen. Ik moet toegeven dat ik veel tijd doorbreng op mijn telefoon. Is het niet mijn werk-mail, dan wel Facebook of – jawel, mijn favoriete kanaal - Instagram. Ik probeer op bepaalde momenten en dagen hier bewust niet teveel mee bezig te zijn. In dit artikel wil ik jullie graag wat kleine, maar praktische tips meegeven. Deze tips helpen mij om niet - of een stuk minder - met die telefoon bezig te zijn en helemaal unplugged te zijn.

1. Jij laadt op en je telefoon laadt op

Wanneer je besluit om naar bed te gaan, laat je telefoon dan een keer in de woonkamer aan de oplader liggen. Op deze manier kun jij ook in alle rust opladen. ‘Maar mijn telefoon is mijn wekker!’ Buy an old school alarm. Ik heb zelf nog een old school wekker – ja, met van de rode digitale cijfers en een verschrikkelijk hard geluid. Door niet naar dat felle scherm te kijken voordat je gaat slapen, val je veel rustiger in slaap.

2. Zet je notificaties van je social mediakanalen uit

Ik heb vrijwel alle push-notificaties uit staan van mijn social mediakanalen. Ik kijk vaak genoeg op mijn telefoon en niet alleen wanneer er eventueel een notificatie verschijnt #guilty. Ook de geluidjes en trilfuncties heb ik uit staan. Als je bijvoorbeeld in gesprek bent met iemand is het wel zo netjes om de focus op dit gesprek te houden, in plaats van afgeleid te worden door je telefoon.

3. Kies voor andere bezigheden dan je telefoon

Iets wat ik persoonlijk meer zou willen doen is (hardcopy) boeken lezen. Ik lees vrij veel op mijn telefoon of op mijn laptop. Lekker wegzakken op de bank of in bed met een goed boek, heer-lijk! Maak tijd vrij om dit soort fijne gewoontes te introduceren.

4. Kies een smartphonevrije dag

In het weekend, en dan vooral op zondag, probeer ik zo min mogelijk met mijn telefoon bezig te zijn. Ik leg geen verbod op mijn telefoon, maar neem mij wel voor om lekker te genieten als ik deze dag vrij ben van werk.

5. Leeg is leeg

Als het geen noodzaak is, dan neem ik de oplader van mijn telefoon niet mee. Leeg is leeg en dat is dan jammer. De behoefte in de tijd waarin we nu leven, om continu bereikbaar en online te zijn… Ik klink nu misschien echt oud, of als één of andere protestdeelnemer tegen de digitalisering, but you know what I mean.

Liefs,

Reactie plaatsen