Moeten of willen?
Ga je naar de sportschool omdat je moet van jezelf, of omdat je wil sporten? Hier zit een cruciaal verschil tussen. Als je van jezelf naar de sportschool moet, bijvoorbeeld omdat je per se een paar kilo wil afvallen, dan kan de sportschool al snel een energy drainer zijn, in plaats van dat het je energie geeft. Voelt het sporten goed en vind je het fijn om hier je oefeningen te doen, dan krijg je waarschijnlijk juist energie van sporten en is dit juist een energy gainer.Uiterlijk of innerlijk?
Sport je omdat je een bepaald ideaalbeeld nastreeft (bijvoorbeeld een sixpack)? Of sport je omdat het voor jou een fijne manier is om te ontspannen? Ook dit kan een cruciaal verschil zijn! Als je vooral sport omdat je een ‘perfecte lichaam’ nastreeft, is de kans groot dat je ook motivatie zoekt in factoren om je heen (bijvoorbeeld social media, vrienden). Je gebruikt selfies op social media misschien als jouw stok achter de deur en de reacties van anderen kunnen hierbij motiverend werken. Hier zit echter ook een keerzijde aan; het kan er ook voor zorgen dat je een bepaald beeld gaat proberen hoog te houden, hierdoor leg je de lat erg hoog voor jezelf. Hoe vrijblijvend is het sporten dan nog? Durf je ook van dit patroon af te wijken of voelt dit als gezichtsverlies? Het is goed om je hier bewust van te zijn.Fysiek of mentaal?
Uiteraard kun je ook sporten omdat het je sterker maakt, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Sporten is vaak één van de beste manieren om jezelf te ontwikkelen. Sporten helpt je om stappen te zetten buiten je comfortzone en vaak wordt dit beloond met een gevoel van overwinning als het dan gelukt is. Deze motivatie ligt intrinsiek, oftewel: binnenin jezelf. Je hebt de mening en support van anderen niet nodig in het behalen van je doelen, want de motivatie ligt binnenin jou.Bovenstaande voorbeelden zijn uitersten, in de realiteit lopen deze voorbeelden vaak door elkaar: voor een deel zoek je de motivatie extern, voor een deel is de motivatie intrinsiek. Deze verhouding is bij iedereen verschillend. Belangrijk is om voor jezelf helder te hebben waarom je sport. Als je jouw eigen motieven helder hebt, kan je ook onderzoeken of jouw motieven opbouwend en helpend zijn of dat jouw motieven ervoor zorgen dat je jezelf het juist moeilijk maakt en in een web van verplichtingen terecht komt."Sporten helpt je om stappen te zetten buiten je comfortzone en vaak wordt dit beloond met een gevoel van overwinning als het dan gelukt is."
Doe een sport die je leuk vindt!
Eline en ik stimuleren jou graag om op zoek te gaan naar de sport die jij leuk vindt. Mensen voelen zich namelijk vaak beperkt door de sportschool of vinden ‘de sportschool’ iets vanzelfsprekends. Echter is er nog veel meer dan de sportschool alleen! Ik dans minimaal drie keer per week bij een dansschool of op de ijsbaan en Eline trekt bijna dagelijks haar hardloopschoenen even aan voor een mooi rondje hardlopen door de duinen. Als je een sport vindt die niet alleen voor fysieke resultaten zorgt, maar vooral ook voor een flinke dosis plezier, is er bijna geen twijfel mogelijk dat je dit ook kan volhouden. Simpelweg omdat het zó leuk is dat je het niet wil missen. Wie weet ligt hier wel de sleutel van dat supersportieve meisje tegenover je in de sportschool. Welke sport vind jij leuk? Houd jezelf niet tegen en ga op onderzoek uit!Eline en Lotta van Healthy Life LAB bloggen twee keer per maand over voeding, beweging en mindset. Ze bundelen hun krachten als diëtiste en fysiotherapeute om jou te helpen om je fit, mooi en gelukkig te voelen. It starts with being YOU!
Wil je meer weten over Healthy Life LAB? Check www.healthylifelab.nl en volg Eline en Lotta op Facebook en Instagram: @HealthyLifeLAB
lisette
op 21 May 2016