05 augustus 2015 
3 min. leestijd

Try out: The Badass Body Diet (Deel 1)

Try out: The Badass Body Diet (Deel 1)
Marielle deed vorig jaar de 21-day Food Challenge van Les Mills en ze heeft een poosje macro’s getrackt in MyFitnessPal. Daarna heeft ze een half jaar de teugels laten vieren, maar inmiddels is het tijd voor The Badass Body Diet; een methode die bedacht is door CrossFit Chick Christmas Abbott.

Loslaten

Ik ben erg blij dat ik vorig jaar zowel de 21-day Challenge als het tracken van macro’s heb gedaan. Het heeft mij zowel fysiek als mentaal het gewenste resultaat opgeleverd en ik heb er veel van geleerd, zoals het preppen van maaltijden, het bepalen van de juiste portiegrootte en het maken van goede combinaties. Van de belangrijkste principes heb ik inmiddels een gewoonte gemaakt, maar ik was er wel een beetje klaar mee om continue bezig te zijn met ‘clean eten’ en calorieën tellen. Dus terwijl iedereen in januari aan het diëten sloeg voor het ultieme beach lijf, liet ik juist de teugels een beetje vieren. Mijn focus verplaatste ik naar het onder de knie krijgen van bepaalde CrossFit skills.

Help! Ik groei…

Een paar maanden later schok ik me een ongeluk; ik was 4 kilo aangekomen! Van 65 kilo ging ik weer richting de gevreesde ‘big seven-o’… Daar was ik in eerste instantie helemaal niet blij mee, maar een weegmomentje op de sportschool wees uit dat ik meer spieren had gekregen, meer vocht vasthield en zelfs een lager vetmassa en percentage had dan toen ik nog 65 kilo woog. Niks aan de hand dus! strong

Natural fillers

Ondanks dat ik sinds een halfjaar nauwelijks meer bezig ben met het terugbrengen van mijn vetpercentage, ben ik nog steeds erg geïnteresseerd in hoe je met de juiste voeding en training de beste versie van jezelf kunt worden (of blijven). Zeker na je 35ste kom je namelijk makkelijk aan en als je te weinig of verkeerd eet verlies je vooral spiermassa en vet op de verkeerde plekken. Mijn ‘natural fillers’ in mijn billen, borsten en wangen wil ik liever niet kwijt, dus te droog worden is voor mij persoonlijk een no-go. Ergens in april zag ik dat CrossFit Chick Christmas Abbott een boek had uitgegeven; The Badass Body Diet. Ik volg haar op social media en was erg nieuwsgierig naar haar methode. Het boek bestelde ik op bol.com en een week later was het binnen.

Over Christmas Abbott

Voor wie Christmas niet kent, even een korte introductie: Christmas is een Amerikaanse CrossFit Chick. Naar eigen zeggen was ze ooit een veel te mager, rokend, junk-food-etend meisje, dat op een dag besloot haar leven te bekeren. Ze stopte met roken en ging sporten. Dat viel in het begin niet helemaal mee, maar toen een bevriende marinier video’s liet zien van CrossFit atleten, wilde ze niets liever dan het lijf van de meiden uit de video; strak, gedefinieerd en sterk. Ze deed uiteindelijk mee aan wedstrijden op het hoogste niveau en werd de eerste vrouwelijke NASCAR pit crew member. Ze heeft een super afgetraind lichaam vol tatoeages en ‘either you hate or love it’; ze is wat mij betreft een echte power girl.

Verschillende doelen en types

Het positieve aan haar boek, vind ik, is dat ze niet alles en iedereen over één kam scheert. Ze heeft vier verschillende methoden voor verschillende doelen; de ‘Minimalist’, de ‘Modifier’, de ‘Maintainer’ en de ‘Gainer’. De eerste methode is geschikt om een gezonder eetpatroon te krijgen zonder dat je steeds je eten afweegt. De tweede is voor mensen die aanzienlijk overgewicht hebben en/of in korte tijd hun vetpercentage willen verlagen, de derde methode is om iets vet te verliezen zonder dat je spiermassa inlevert. De laatste is vooral gericht op het creëren van meer spiermassa. Naast de vier verschillende doelen, onderscheidt ze 5 ‘frames’. Afhankelijk van je gewicht en lengte heb je een bepaalde bouw. Zelf ben ik 1.77 m en weeg ik rond de 68 kilo en heb ik een ‘power frame’. IMG_2125

Bricks

Het Badass Diet werkt met bricks. Eén brick is opgebouwd uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Voor de meeste programma’s (uitgezonderd het Modifier programma), eet je 7 gram eiwit, 5 gram koolhydraten en 4,5 gram vet per brick. Hoeveel bricks je per dag eet, hangt af van je doel en frame. Dit wisselt tussen de 8 en 22 bricks per dag. Het doel, en dus de hoeveelheid bricks, kan wisselen per periode. Soms wil je vooral dalen in vetpercentage, bijvoorbeeld voor een vakantie of wanneer je overgewicht hebt. Maar soms wil je juist meer spiermassa kweken voor een wedstrijd om in een bepaalde klasse te komen, of wil je wel gezond eten, maar niet de hele tijd alles afwegen.

Mijn plan

In eerste instantie wordt aangeraden om je programma minimaal 21 dagen vol te houden. Omdat ik al eens eerder de 21-day challenge heb gedaan, wijk ik iets af van dat advies. Ik begin met 10 dagen ‘Modifier’, daarna ga ik op vakantie en doe ik het programma voor de ‘Minimalist’, daarna doe ik weer een week ‘Modifier’, daarna twee weken ‘Maintainer’ en de laatste week (voor een Crossfit-kwalifier) pas ik de ‘Gainer’ toe. Nieuwsgierig hoe het Marielle vergaat tijdens haar challenge? In haar volgende blog deelt ze haar ervaringen.
Sophie
Door

Sophie

op 07 Aug 2015

Ben heel benieuwd naar je ervaring. Blijf je volgen

Heleen
Door

Heleen

op 08 Aug 2015

Het klinkt alvast heel leuk, ik ben benieuwd!

Cristel
Door

Cristel

op 25 Sep 2015

Ik ben erg benieuwd naar je resultaten, ben je al begonnen?

Reactie plaatsen