11 augustus 2017 
3 min. leestijd

Nelian's Transformatie: Van overgewicht naar Bodyfitness Atleet

Nelian's Transformatie: Van overgewicht naar Bodyfitness Atleet
“Kom op Nelian, ga er nu eens wat aan doen...” Dit zei mijn broer Robin tegen mij in maart 2015. Na een eerdere afvalpoging een aantal jaar ervoor woog ik op dat moment 92 kilogram met een vetpercentage van ruim 33%, wat veel te zwaar is voor een lengte van 1 meter 75. Mijn broer was op dat moment onder begeleiding van een coach die hem voorbereidde op een bodybuilding wedstrijd in oktober later dat jaar. Op Instagram volgde ik al een tijdje vol bewondering wat dames die dit ook deden. Nooit gedacht dat ik het voor elkaar zou krijgen om anderhalf jaar later zelf ook op dat podium te staan.

De knop ging om

In maart 2015 maakte ik een afspraak bij mijn toenmalige coach om te starten met begeleiding. Zij schreef mij voedingsschema’s voor en ik begon met 5 keer per week trainen en cardio. Omdat het afvallen vrij snel ging bleef ik gemotiveerd om te trainen en mij aan mijn eten te houden. Ik had elke week een cheat day en mocht dan wat anders eten dan wat er op mijn schema stond. Elke week werd mijn vetpercentage opgemeten. Dit was voor mij de stok achter de deur om door te blijven gaan. Ik wilde niet opgemeten worden en gestegen zijn in vetpercentage. Tijdens een van de trainingen kwam ik Luc Chabot, nu inmiddels mijn man, tegen. We kregen een relatie. Hij is zelf ook een wedstrijd bodybuilder en begeleidt ook atleten naar hun wedstrijd of voor andere doeleinden. Na een paar weken besloot ik ook te stoppen bij mijn coach en bij Luc verder te gaan. Ik ben heel erg blij dat wij dit samen kunnen delen, het maakt het allemaal zoveel leuker als je samen naar de sportschool gaat of aan het mealpreppen bent voor de komende week. Na het bezoeken van meerdere bodybuilding wedstrijden wist ik het zeker, dit wil ik ook! Ik stelde als doel om in oktober 2016 mee te doen met de Enercup in de klasse Bodyfitness. Ik wist dat dit hard werken was, maar dit is wat ik wilde. Omdat mijn vetpercentage zo hoog was geweest moest ik veel oud vet rondom mijn buik en benen verliezen. Ik was erg bang om losse huid over te houden na het vele afvallen, ik heb werkelijk elke crème die er is gesmeerd in de hoop dit te voorkomen. Gelukkig viel dat allemaal mee, en is alleen bij een lager vetpercentage de huid op mijn buik wat losser.

Reacties van de omgeving

Ik hoor vaak van andere dames dat zij hele vervelende reacties krijgen van mensen in hun omgeving. Eerlijk gezegd heb ik dat niet heel vaak gehad. In het begin werd er op mijn werk weleens een opmerking gemaakt. Nu zijn ze er inmiddels zo aan gewend dat ik altijd mijn bakjes bij me heb, dat er niet meer op wordt gelet. Mijn ouders en vrienden om me heen hebben mij altijd gesteund in het proces. Natuurlijk zijn er wel mensen die achter mijn rug om er wat over te zeggen hebben. Dat vind ik jammer, maar ik doe dit omdat ik het mooi vind, en mij goed voel bij deze levensstijl.

Enercup 2016

Na ongeveer 16 weken op een streng dieet en uren op de hometrainer was daar eindelijk de wedstrijddag. Ik was zo ontzettend zenuwachtig, maar het was geweldig. Ik stond op het podium in een mooie glitter bikini, in een line-up met prachtige dames. Ik was zo ontzettend trots op mijzelf dat ik dit maar mooi geflikt had. Tussen mijn zwaarste gewicht en mijn wedstrijd gewicht zat een verschil van 45 kilogram. Ik haalde helaas geen plaatsing op deze wedstrijd, omdat ik door het vele afvallen veel te weinig spiermassa had opgebouwd in vergelijking met de andere dames. Ik stelde gelijk een nieuw doel: op 1 oktober 2017 wil ik meedoen aan de Golds Gym Classic met meer spiermassa.  

En nu?

Na de wedstrijd heb ik heerlijk genoten van al het lekkere eten, al moest ik mij redelijk inhouden aangezien ik nog in mijn trouwjurk wilde passen op 14 november 2016. Het was wel fijn om, na zo lang strikt aan een voedingsschema te houden, af en toe wat losser hiermee om te gaan. Buiten het wedstrijdseizoen volg ik nog steeds mijn voedingsschema, maar ik neem daar af en toe wat lekkers bij. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen, om deze keer met een verbeterd fysiek het podium op te gaan. Wat ik andere dames wil meegeven is dat, zo lang je ergens voor gaat, er zoveel mogelijk is. Over drie maanden ben je jezelf dankbaar dat je vandaag begonnen bent. Ik ben op dit moment al bezig met mijn wedstrijd prep en heb nog 9 weken te gaan tot aan de wedstrijd. Ik ben een stuk zwaarder dan vorig jaar, dus hopelijk heb ik een stuk meer spiermassa op kunnen bouwen. Dit is Nelian Chabot-Kramer, 29 jaar oud uit Sommelsdijk. Zij is getrouwd met Luc Chabot, ook een wedstrijd bodybuilder met zijn eigen atleten team: Team Chabot. Naast een fulltime baan traint zij 4 tot 5 keer per week voor haar volgende bodybuilding wedstrijd in de klasse Body Fitness op 1 oktober 2017. Wil je haar weg naar het podium volgen dan kan dit via haar instagram: @neliank_fit
Reactie plaatsen