07 juni 2016 
0 min. leestijd

Trainen voor een marathon? Ren korte afstanden

Trainen voor een marathon? Ren korte afstanden
Uit recent onderzoek blijkt dat je beter korte afstanden kan rennen in voorbereiding op je marathon. Je zou sneller de finish bereiken en ook nog minder kans hebben op blessures. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 3100 lopers dat vorige maand na de marathon van Rotterdam is uitgevoerd.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden honderd lopers mee die het 14-kilometer schema van inspanningsdeskundige Stans van der Poel hadden gevolgd. De andere drieduizend lopers waren de controlegroep. Zij trainden veelal tussen de 15 en 30 kilometer ter voorbereiding op hun loop. De honderd duurlopers die korter trainden voor de marathon, bereikten gemiddeld significant sneller de finish en vertoonden minder verval tijdens het lopen dan de drieduizend deelnemers uit de controlegroep. Ook hadden zij minder blessures na afloop van de wedstrijd.

Maar 14 kilometer?

Stans van der Poel ontwikkelde een trainingsmethode waarbij er tijdens de voorbereiding van de marathon maar maximaal veertien kilometer werd gelopen. Samen met sportcoach Koen de Jong schreef ze het boek: "De marathonrevolutie" waarin ze haar theorieën beschrijft. Het boek is vooral geschikt voor amateur lopers die het rennen van een marathon op hun bucketlist hebben staan en hiervoor een trainingsschema willen.

Hoe bereid jij je voor op een hardloopwedstrijd?

Marathonner
Door

Marathonner

op 08 Jun 2016

Dit is best interessant. Ik train zelf ook voor de marathon maar loop gemiddeld 20 kilometer in aanloop van een marathon. Ga denk ik toch maar eens dit boek bekijken en wat daar in staat!

Reactie plaatsen