11 oktober 2017 
1 min. leestijd

Zelfgemaakte tomatensoep met gehaktballetjes

Zelfgemaakte tomatensoep met gehaktballetjes
‘Woensdag gehaktdag’ is een term die je vast wel eens hebt gehoord. Het restvlees van de slager werd vroeger op woensdags in de molen gedaan et voilà; gehakt. Nu we weten waar de term vandaan komt, is dit heerlijke tomatensoep recept van Voedzaam & Snel nog geschikter voor vandaag. Het is druilerig en grauw buiten, het regent weer vaker en de wind is guur. Perfect soep weer dus! Daarom zal deze stevige tomatensoep met gehaktballen jou weer lekker opwarmen.

What you need (2 porties)

  • Trostomaten – 700 gram
  • Prei - 1 stuk, ca. 280 gram
  • Rundergehakt - 200 gram
  • Wortelen - 175 gram
  • Tomatenpuree – 140 gram
  • Bouillonpoeder – 15 gram
  • Havermout – 15 gram
  • Water - 500 ml
  • Eitje – 1 stuk
  • Avocado – 1 stuk
  • Vleeskruiden – 1 tl

Make, Shake & Bake

  1. Kook ongeveer anderhalve liter water in een waterkoker.
  2. Was de tomaten en snijd de steeltjes er vanaf.
  3. Snijd een klein kruisje in de onderkant van de tomaten. Daardoor kun je ze makkelijker ontvellen.
  4. Giet het kokend water over in een pan en doe de tomaten daarbij. Kook dit maximaal 2 minuten.
  5. Giet de tomaten af en dompel ze direct in een schaal met koud water. Trek vervolgens het velletje voorzichtig van de tomaten af.
  6. Snijd ze nu in kleine stukjes. Let erop dat het harde kroontje is verwijderd.
  7. Doe de stukjes tomaat in een soeppan en voeg een halve liter water en bouillon toe. Laat dit zo’n 5 minuten koken.
  8. Was de wortels en schrap ze in plakjes.
  9. Verwijder de pit van de avocado, lepel het vruchtvlees eruit en snijd dit in kleine stukjes. Maak ook ringen van de prei.
  10. Voeg de tomatenpuree, samen met de zojuist gesneden groenten, toe aan de tomaten in de soeppan. Kook alles 10 minuten mee.
  11. Pak een schaal en een bord en doe de havermout, vleeskruiden, het gehakt en het ei in de schaal. Meng dit goed en kneed het geheel samen. Draai vervolgens kleine gehaktballetjes ervan en leg die op het bord.
  12. Haal de pan met de groenten van het vuur. Pureer dit kort: het hoeft niet helemaal smooth te worden.
  13. Zet de pan weer terug op een laag vuur en doe de soepballetjes erbij. Na 3 minuten is jouw gevulde soep klaar om te serveren!
Een heerlijke, makkelijke en voedzame soep voor de lunch of het diner. Serveer bijvoorbeeld met een stokbroodje. Heerlijk om mee te dippen en om wat kruidenkaas of hummus op te smeren.
Reactie plaatsen