01 september 2017 
3 min. leestijd

Don't let them kill your vibe: 2 tips om uit die negatieve spiraal te komen

Don't let them kill your vibe: 2 tips om uit die negatieve spiraal te komen
'Wat zullen de mensen die mij persoonlijk kennen van mij denken als ze dit lezen?’, 'Wat als ze nare reacties gaan geven omdat ze weten waar dit over gaat?’. When something scares you, it means it’s worth it. Hoewel ik hier al een tijdje bij stilsta, betekent dat niet dat mensen in mijn directe omgeving het zullen waarderen. Het betekent echter wél dat ik weer een stukje uit mijn comfort zone treed en misschien jou hierbij ook kan helpen. Wanneer je in het proces zit dat je dingen verandert waar je niet tevreden over bent, is het belangrijk om in een omgeving te zijn met same minded mensen. Als je vast blijft zitten in een negatieve omgeving zal dit invloed hebben op hoe jij denkt en in het leven staat, en dat is simpelweg gewoon zonde. Ik vind mezelf leuker als ik met andere mensen ben De eerste realisatie kwam voor mij vorig jaar, na een paar weken doorgebracht te hebben bij familie in Frankrijk. Dit specifieke deel van mijn familie is vrijwel altijd optimistisch, positief en energiek. Ze leiden een fijn leven, doen het werk waar ze gelukkig van worden en hebben daarnaast ook nog tijd om van het leven te genieten. Dit is eigenlijk een soort culture shock als je uit een omgeving komt waar werk centraal staat, en het niet gebruikelijk is dat je dat werk leuk vindt. Dat was natuurlijk ook voordat ik een baan kreeg waar ik daadwerkelijk van geniet. Ik realiseerde mij al gauw dat die positiviteit veel meer als mijzelf voelde. Ik vond mezelf veel leuker als ik daar was.

Smack in the face

'Vrienden komen en gaan in je leven', en hoewel het altijd pijn zal doen wanneer een vriendschap eindigt, is het ook goed om in te zien wanneer dit het beste voor jou is. Don’t hold grudges, want daar heb je niets aan. Accepteer het en ga verder. Het was dan ook een smack in the face toen ik, net voor de zomer, te horen kreeg dat ik de reden was dat een vriendschap geen standhield. Blijkbaar was ik degene die negatief reageerde, waardoor ik de rest naar beneden haalde. Niet iets waar ik mij direct in kon herkennen. Ik was immers toch al zoveel veranderd? Ik probeerde met alles dat ik had om positiever te leven. Het is niet zo dat ik niets fout deed, want waar twee vechten hebben twee schuld, maar ik weet wel dat ik mij ook deels aanpaste naar hun manier van leven.

Kritiek hebben en op sarcastische manier reageren was de norm. Iets wat ik mij destijds al realiseerde maar niet op uitoefende; nu weet ik gelukkig dat dat niet is hoe ik wil zijn. Prima als een ander daar geen last van heeft, maar ik kies in dit geval voor mezelf. Ik kies ervoor hoe ik wil leven, en dat is niet in een negatieve sfeer. Dan kan ik namelijk zelf ook niet verder. Het is geen veroordelende gedachte of een vijandige uithaal: het is enkel wat mij van hen onderscheidt. Misschien dat ik het daarmee ook een beetje goed probeer te praten natuurlijk. Ik ben inmiddels een handjevol vrienden armer, maar weet wel dat ik hierdoor alleen maar gegroeid ben. Het is beter om de vrienden te houden waar je een beter mens van wordt. Ze zouden je niet omlaag moeten halen. Je zou niet voortdurend op je tong moeten bijten om een bepaalde opmerking in te houden, omdat je weet dat er niet goed op gereageerd wordt, of omdat je bang bent voor de sneer die dit keer komt. Realiseer wie jij écht bent, of jouw omgeving wel het beste werkt voor wie je wilt zijn en vergeet niet: Don't let them kill your vibe, babe.

2 tips om toxic people te herkennen (en wat je ertegen kunt doen)

  1. Het is uitputtend. Kom je steeds vaker met een frons thuis na een dagje samen? Ga dan eens bij jezelf na of deze mensen 'energiezuigers' zijn. Na een dag samen moet jij jezelf ’s avonds bij elkaar rapen. Het is echt zonde van je energie. Tip: Voelt afspreken als een taak? Ga dan eens na wat jullie vriendschap echt toevoegt aan jouw leven.
  2. Je bent anders met vrienden. Iedereen doet zich weleens anders voor. Hoewel het echt niet erg is als dit soms gebeurt, is het wel belangrijk om je af te vragen of jouw vrienden je niet veranderen. Ben je het in veel gevallen helemaal niet met hen eens, of focus je je vooral op de negatieve kant terwijl je eigenlijk helemaal niet zo denkt? Dan kan het zijn dat jouw vrienden een negatieve invloed op je hebben. Tip: Breng ter sprake dat je liever niet meer zo negatief wilt reageren op alles en iedereen, maar houd het neutraal. Don’t blame them, want het is geen persoonlijke aanval.
Als er iets is dat ik geleerd heb, is dat alles nu een stuk lichter voelt dan voorheen. Ik weet wat ik heb aan de vrienden die ik heb overgehouden. Afscheid nemen van mensen die jouw groei in de weg staan is nooit makkelijk. Zodra je jezelf omringt met mensen die je wél goed laten voelen, zal alles op een gegeven moment op z'n plek vallen. Ik beloof het je. Liefs, Jeanine
Reactie plaatsen