04 september 2017 
3 min. leestijd

Cijfer jezelf niet weg: Daphne geeft je 4 tips om je grenzen te bewaken

Cijfer jezelf niet weg: Daphne geeft je 4 tips om je grenzen te bewaken
Er was eens een meisje... Ze ging samen met haar vriend op vakantie en wilde dit, voordat ze weg was, al met de hele wereld delen. Zodra ze op Schiphol was begon ze haar Insta-story met een #mindyourstep-selfie. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming zag ze het mooie strand en de tofste street art. Bij elke foto die ze nam, begon haar brein automatisch hashtags te produceren en zag ze haar foto's al geheel gefotoshopt op Instagram staan. Hoeveel likes zou ze pakken? Wie zou haar gaan volgen? Helaas is dit sprookje in deze tijd op menig meisje van toepassing en zo onbewust ook op mijzelf. Ik was amper een week op vakantie en ik voelde me totaal anders dan ik mij had voorgesteld. Ik was op één van de mooiste plekken van de wereld en toch lukte het me niet om er van te genieten. Ik voelde me onrustig, was opeens emotioneel, was de hele dag door moe en ondertussen moest ik van alles van mezelf. Tijd om weer rust in alle chaos te vinden en even te bedenken waar het fout ging. Wil jij ook rust vinden? Ik geef je mijn 4 tips om dit te doen!

1. Hoe het hoort

Sta jij ook altijd klaar voor je vrienden? Verzet jij gemakkelijk een afspraak met een vriendin zodat je voor je collega kan invallen? Voel jij je verplicht om familie gelegenheden bij te wonen, ook al is het op je enige vrije dag? Kortom; cijfer jij jezelf vaak weg omdat je denkt dat dit nu eenmaal van je verwacht wordt? Tijdens mijn coachingstraject leerde ik van mijn coach dat ik vaak dingen deed omdat ik dacht dat het zo hoorde. Ook nu liet ik me meeslepen door de bloggers, die de wereld rondreizen en elke stap die ze zetten met een prachtige foto op Instagram deelden. Dat wilde ik ook! Want zo hoort dat toch? Maar kon ik door daarmee bezig te zijn nog wel in het moment leven en echt genieten van alles om mij heen? Ga bij jezelf na hoe het bij jou zit en dan vertel ik je bij tip 4 wat je hier aan kunt doen!

2. "In a world where everyone is overexposed, the coolest thing you can do is maintain your mystery!"

Eigenlijk vind ik het heerlijk dat het op vakantie superduur is om je mobiele data te gebruiken. Zodra ik op vakantie mijn mobiele data uitzet voel ik rust. #backtobasic. Maar die rust is van korte duur, want in elk leuk tentje dat je binnenstapt word je doodgegooid met een schreeuwerig bordje: FREE WIFI! Dat zorgt bij mij voor paniek in mijn hoofd en de directe scan van de omgeving om een leuk hoekje te vinden waar ik de perfecte foto kan maken. Mijn telefoon in de kluis op mijn kamer achterlaten was the best thing I could do de afgelopen week! En ik weet het, je hoort het vast overal, maar je notificaties uitzetten, je Facebook app verwijderen (ja, dat heb ik ook gedaan) en wat minder vaak je telefoon pakken geeft je zoveel meer rust! Dat is precies wat je wil toch?

3. Wat wil je écht?

Zit het in jouw karakter om niet moeilijk te doen en gewoon mee te gaan met de rest? Dat is een goede eigenschap zou je zeggen. Toch heb ik geleerd dat in elke goede eigenschap ook je valkuil verscholen zit. Dat betekent dat je onbewust vaak over je grens heen gaat. Voordat we op vakantie gingen had ik bijvoorbeeld twee dingen bedacht die ik echt wilde doen in San Francisco. Voor ik het wist ging ik op in de enthousiasme van mijn vriend en kwam ik er op de laatste dag achter dat ik datgene wat ik wilde doen helemaal niet heb gedaan. Dit was niet mijn vriend zijn schuld, dit had ik geheel aan mezelf te danken. Door dagelijks te bedenken wat je wil doen en hier even bij stil te staan, word je je bewust van wat je eigenlijk niet wil doen. Zo kom je sneller voor jezelf op en maak je bewuster keuzes in het leven.

4. Wat werkt wel?

Doe jij ook vaak dingen omdat het nu eenmaal van je verwacht wordt? Of omdat je denkt dat het zo hoort? Stap van de drie H's af, #HoeHetHoort, en stap over op de drie W's! #WatWerktWel. Probeer bij alles wat je gaat doen eerst voor jezelf te te bedenken of het iets voor je is. Heb je er tijd voor? Wat haal je er zelf uit? Vind je het leuk genoeg? Vaak voel je je verplicht om meteen te antwoorden als iemand je op de man af een vraag stelt. Om jezelf de tijd te geven om deze vragen te beantwoorden, is het slim om eerst te zeggen dat je er even over na gaat denken. Zo doe je altijd iets weloverwogen, neem je niet met tegenzin een dienst over van een collega en baal je achteraf niet omdat je drie verjaardagen in 24 uur moet proppen. Ondertussen lig ik, na een pittige brainstormsessie met mezelf, helemaal zen met m'n billen op het strand en hoop ik dat jij wat aan mijn tips hebt! Ik zie je over twee weken weer online! Liefs, Daphne
Reactie plaatsen