12 januari 2018 
3 min. leestijd

“The new year, new me ” trend, de shit of bullshit?

“The new year, new me ” trend, de shit of bullshit?
Je kent het vast wel: “The new year, new me” trend. Dit jaar wordt mijn jaar. Elk jaar zeg je het weer, maar nee, dit jaar ga je er echt voor. Je weet het zeker! Op 1 januari heb jij je al ingeschreven bij de sportschool en je bent helemaal ready to go! Je bent van plan om er vijf keer per week heen te gaan en je ziet het helemaal zitten. De eerste weken gingen dan ook super goed. Tegen februari aan zakt de moed alleen al weer in je schoenen. Vijf keer per week wordt twee keer per week. Je baalt hier enorm van, omdat je met jezelf had afgesproken om vijf keer per week te gaan. Eigenlijk vind je dat fitnessen ook helemaal niet zo leuk of je hebt eigenlijk geen idee wat je nou precies aan het doen bent. Vervolgens sta je maar een uur op het cardio-apparaat, terwijl je het liefst die “Kim K billen” zou willen hebben. Tussen al die mannen staan in het krachthonk vind je maar niks. Het gevoel dat al die “brede Harry’s” je aankijken brengt paniek in je naar boven, want stel nou dat je het fout doet en ze je allemaal gaan uitlachen...

Vol goede moed

Uiteindelijk begint dat cardio-apparaat je te vervelen, zie je er geen uitdaging meer in en stop je er mee. Vanaf dat moment sponsor je de sportschool alleen nog maar. Je had tenslotte vol goede moed net een één-jarig abonnement afgesloten. Je doel was tenslotte om dit jaar ein-de-lijk in topvorm op het strand te lopen. Het is nu februari en het gaat alweer helemaal de mist in. Uiteindelijk besef je rond juni dat je er toch graag een kilo of vijf af wilt hebben, voordat je op vakantie gaat. Op dat moment wil je op de meest snelle manier afvallen en je begint een shake-dieet. Een dieet van gemiddeld 600-800 kilocalorieën per dag. Een dieet waar eigenlijk niemand heel energierijk en vrolijk van wordt. Wat maakt jou het uit? De kilo’s vliegen er van af. Geweldig! Nu kun je eindelijk zelfverzekerd over het strand lopen. Of toch niet?

Leg de lat niet te hoog

Persoonlijk vind ik “The new year, new me” trend altijd wat overdreven. Natuurlijk is het goed dat je doelen stelt voor jezelf, maar soms vraag ik me af of deze doelen wel realistisch zijn. Ik bedoel, voor 1 januari heb je nooit gesport en in het nieuwe jaar ga je gelijk hard van stapel met vijf keer sporten per week. Ik oog de kans in dit geval groot dat je dit niet volhoudt. Puur omdat je doel niet realistisch is. Wat als je nou eens begint met één tot twee keer per week sporten? Kijk even hoe dat gaat met je werk, privé leven, sociale contacten, kinderen en alles bij elkaar. Heb je eventueel tijd over en zin om te gaan sporten, dan kun je natuurlijk altijd vaker gaan. Als je de lat van het begin af aan al zo hoog legt, zul je alleen maar teleurgesteld zijn in jezelf wanneer je dit niet haalt. Wees trots op jezelf elke keer dat je gaat en wees niet te streng!

Zelfs de “brede Harry’s” zijn ergens begonnen

Wees ook niet bang om hulp te vragen. Ik bedoel, iedereen is ergens begonnen, ja ook die “brede Harry’s”. Ze zien er dan misschien wel heel groot en sterk uit, maar ze zijn ook maar mensen net als jij en ik. De meeste mensen helpen je dan ook graag. Er lopen vaak ook fitnessinstructeurs rond die je met veel liefde iets willen leren, dat is tenslotte hun werk. Als je fitness dan uiteindelijk echt niks vindt, ga dan opzoek naar iets wat je wel leuk vindt! Er zijn zo veel manieren om te bewegen en bewegen kan zo leuk zijn! Het zou zonde zijn als je er niks aan vindt.

Creëer je beach body in vier weken

Tot slot gaan we het nog even hebben over die beach body die je wilt creëren in de laatste vier weken voordat je op vakantie gaat. Ik vraag me op zulke momenten altijd af voor wie je het doet. Doe je dit voor jezelf of doe je dit omdat je bang bent wat andere mensen wel niet van je zullen denken? Ik zal je een geheimpje verklappen: negen van de tien mensen kijken niet eens naar je op het strand. Daarnaast heeft iedereen een eigen mening, waarvan ik vind dat jij je daar niks van zou moeten aantrekken.

Een benzineauto rijdt ook niet op diesel

Ik zou een shake-dieet nooit aanraden, puur omdat je lichaam een bepaald aantal calorieën en voedingsstoffen nodig heeft om je lichaam draaiende te houden. Denk hierbij aan alle processen: bewegen, denken, hormonen aanmaken, alle organen laten werken etcetera. Dat gaat je lichaam echt niet volhouden met een paar shakes per dag. Ook is de kans groot dat alles er weer aan zit na je vakantie, want op vakantie eet en drink je vast alles waar je trek in hebt. Je hebt tenslotte vakantie.

Doe het stap voor stap

Net als die vijf keer per week sporten is een shake-dieet ook weer zo extreem. Je lette nauwelijks op je voeding en dan word je ineens mega streng door jezelf alles te ontzeggen en zijn alleen shakes toelaatbaar. Naar mijn mening werkt extreem niet, tenminste niet op lange termijn. Hierdoor is de kans groot dat je teleurgesteld raakt in jezelf en je er helemaal geen vertrouwen meer in hebt. Mijn advies: wees niet te streng voor jezelf en begin met kleine stapjes. Uiteindelijk doe je het voor jezelf. Je hoeft je echt niet te bewijzen! Lukt het je niet alleen, wees dan niet bang om hulp te vragen. Iedereen is ergens begonnen. Zelfs na zeven jaar trainen heb ik nog wel eens mijn ups en downs. Niemand is ooit uitgeleerd! Liefs, Roos
Bianca
Door

Bianca

op 13 Jan 2018

Mooi geschreven en zo waar

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 15 Jan 2018

Hi Bianca, Wat leuk dat je reageert, we zijn het ook helemaal met het artikel eens. Liefs Roxy

Reactie plaatsen