17 mei 2017 
2 min. leestijd

Suiker en sapjes: deze smoothiefouten moet je proberen te voorkomen

Suiker en sapjes: deze smoothiefouten moet je proberen te voorkomen
Kun jij geen dag zonder een superfood smoothie? Voornamelijk groene smoothies hebben ontbijten een nieuwe definitie gegeven. In bijna iedere keuken staat er wel een blender klaar om in een aantal seconden een simpel en heerlijk ontbijtje te maken. Maar niet iedere smoothie is even goed voor ons en we moeten opletten met wat we in de blender stoppen. Een klein handje spinazie maakt de smoothie niet meteen gezond. Natuurlijk is het wel goed voor je om wat bladgroenten toe te voegen, maar er zijn meer dingen die nodig zijn om het 'gezond' te maken. Wat je in de blender stopt is net zo belangrijk als wat je er niet in stopt. Houd al je smoothies vers en goed voor je gezondheid door deze tips te volgen.

Fruit en sap

Fruit zit vol met antioxidanten en heeft veel positieve effecten op onze gezondheid. Toch moeten we nadenken als we smoothies maken met fruit, omdat er veel suiker in fruit zit. Wanneer je een smoothie gaat maken heb je altijd iets vloeibaars nodig om het proces op gang te brengen. Populaire smoothies bestaan vaak uit koeienmelk, amandelmelk, sojamelk, water of sapjes. Fruitsap kan er echter voor zorgen dat je drankje vol zit met suiker. 1 bekertje jus d'orange bevat al meer dan 20 gram suiker. Dit betekent natuurlijk niet dat je suiker volledig moet vermijden. Wel is het belangrijk om minder fruit(sap) toe te voegen aan je smoothie als je niet teveel suiker wilt binnenkrijgen. Je kunt het sap vervangen door water of ongezoete, plantaardige melk. Koop je jouw smoothie het liefst bij de sapjesbar om de hoek? Vraag dan of ze het sap weg kunnen laten.

Hoeveel fruit?

Als je niet zoveel suiker binnen wilt krijgen kun je het beste kiezen voor een handjevol fruit in totaal. Je kunt hier nog spinazie, noten en allerlei andere ingrediënten aan toevoegen. Voedzaam, vullend en nog steeds heel lekker!

Wat voor fruit?

Sommig fruit bevat meer suiker dan andere soorten. Tropische vruchten als ananas en mango zijn hoger in suiker en kunnen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ander fruit, zoals bessen, zijn lager in suiker en hebben een kleinere impact op je bloedsuikerspiegel. Probeer ook wat vezelrijke ingrediënten toe te voegen, zo krijg je minder snel last van een suikerdipje.

Proteïne poeder

In de fitness wereld is iedereen een beetje obsessed met proteïne/eiwitten. Ja, we hebben proteïne nodig voor spieropbouw en eigenlijk alle andere processen in ons lichaam. Maar de meesten van ons krijgen al genoeg eiwitten binnen. Zelfs als je volledig plantaardig eet en genoeg calorieën binnenkrijgt is de kans klein dat je te weinig proteïne binnenkrijgt. Hoe dan ook, proteïnepoeder toevoegen aan smoothies kan erg effectief zijn. Het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dat je bloedsuikerspiegel constant blijft. Na een workout is het belangrijk om proteïne te nemen voor spierherstel/opbouw en een betere prestatie. Er bestaan veel verschillende proteïnepoeders en het is belangrijk om de labels altijd te checken. Kijk hoeveel proteïne er in een portie zit, wat voor toevoegingen er in het poeder zitten en of er zoetstoffen zijn toegevoegd.

De smoothie sleur

We hebben allemaal onze favoriete smoothie combinatie of recept. Je maakt of bestelt het dagen achter elkaar en de smaak verveelt je gewoon nooit. Toch is het belangrijk om wat te variëren met de ingrediënten. Eet de regenboog: een grote selectie aan fruit, groente en kleuren. Kies bijvoorbeeld fruit dat goed bij het seizoen past. Kies in de zomer voor watermeloen, verse spinazie en perzik. In de winter kun je weer switchen naar een smoothie met peer, kool en mineola. Yum! Door nieuwe combinaties uit te proberen vind je misschien wel dé combinatie waar je helemaal gek op bent. Wat is jouw favoriete smoothie recept?
Reactie plaatsen