18 augustus 2017 
4 min. leestijd

Studerend je eigen lijf leren kennen

Studerend je eigen lijf leren kennen
Door de jaren heen ben ik wel veranderd, maar niet zo drastisch van het ene op het andere moment. Als je jong bent eet je met de pot mee, en ben je minder bezig met wat verantwoord eten is. Thuis aten wij altijd wel gezond, maar niet zo gevarieerd. Met vrienden aten we uit pakjes en zakjes, lekkere sausjes erbij zonder erbij na te denken. Eén ding vind ik echter nog steeds: ieder moet op zijn eigen manier een leefstijl volgen die bij hem of haar past, leer je lichaam kennen. Eerst zal ik me even in het kort voorstellen. Mijn naam is Marijke de Vreeze, ik ben 27 jaar jong en woon in Utrecht. Oorspronkelijk kom ik uit Friesland, net als mijn vriendin Kim. Ik werk als docent Zorg en Welzijn op een middelbare school en daarnaast werk ik bij een stage bemiddelingsbureau, Bo Curaçao. Deze zomer werk ik tijdens mijn vakantie nog bij The Bootclub, dit is een organisatie die bootcampvakanties aanbied voor kinderen en volwassenen. De insteek is een week sporten en gezonde voeding met behulp van een aangepast leefstijlprogramma gericht op fitheid en vooral plezier. Ik ben erg geïnteresseerd in bewegen en gezonde voeding, zo heb ik deze maand ook mijn diploma Voedingsdeskundige behaald.

Speedy M

Mijn vriendin Kim noemt mij ook wel Speedy M. Ik fiets of loop graag door op tempo. Als ik achter slenterende mensen loop in de stad moet ik daar omheen. Dit is niet alleen bij lopen of fietsen zo, ook in het dagelijks leven heb ik dat. Ik wil graag zoveel mogelijk doen in weinig tijd, deels is dit ook wel een beetje typisch vrouw natuurlijk. Mijn valkuil is dat ik alles leuk vind, ik sport graag, ben een sociaal persoon en doe er het liefst alles aan om mijn vriendschappen ook te onderhouden. Daarnaast ben ik met werk erg flexibel en als er nog andere leuke baantjes zijn die ik ergens in mijn programma kan passen dan zeg ik geen nee. Soms is het teveel, en daar ben ik me bewust van. Ik heb een hele fijne coach, en ook goede vrienden die soms zeggen; 'Marijke, het is genoeg, je hoeft niet alles te doen of te kunnen.'

Aanbod

Als ik terug kijk naar de ontwikkeling van mij gezien mijn voedings- en bewegingspatroon is dit langzaam veranderd. De bewustwording en interesse voor deze twee onderwerpen werd steeds groter. De valkuil is dat er zoveel te krijgen is op het gebied van (ongezonde) voeding en dat je veel mensen daarin meegaan. Ik heb veel buikpijn klachten en ook acne klachten gehad waarbij dokters mij niet verder konden helpen. Vandaar het idee dan ook om een studie te volgen om mijn eigen lijf beter te leren kennen, en wie weet in de toekomst andere mensen te inspireren en adviseren. Met wie je omgaat word je besmet zeggen ze wel eens. Ik leerde steeds meer mensen kennen die ook met gezond eten bezig waren. Bewustwording van wat je eet en wat het met je doet. Ik wilde zo graag van mijn buikpijnklachten af en ik wilde ook een egaal gezicht, maar dit ging niet zo makkelijk. Ik heb heel lang de pil geslikt, maar dit doe ik nu al ongeveer 4 jaar niet meer sinds ik weet wat voor effect de pil heeft op je lijf. Hierdoor voelde ik me veel energieker en had ik ook geen last meer van eetbuien. Ik ben nu bewust bezig met voeding, samen met anderen of juist voor mezelf. Mijn voorkeur ligt ook vaak bij de gezondere maaltijd, omdat ik het ook echt lekkerder vind.

Bewustwording

Als je begint aan een nieuwe baan is dat altijd even wennen. Voor mij kwam er veel op me af, veel verantwoordelijkheden, ik wilde vooral geen fouten maken en sprak ook niet uit hoe ik me voelde. Iedereen is bezig met zijn eigen lessen en klassen, dus wat moeten ze met mijn verhaal dacht ik dan. Op een dag brak ik en kwam de emotionele 'ik' even naar boven. Ik heb veel gesproken over waar ik tegenaan liep en dit heeft mij echt geholpen. Ik ben begonnen met yoga, ook even een drempel als je altijd graag high intensity lessen doet. Ik varieer graag in mijn dagelijks leven, sporten geeft mij zoveel energie en vrijheid om alles even los te laten. Ik ben me ervan bewust dat je vooral moet genieten, en dit niet altijd in een sneltrein hoeft. Ik doe waar ik zin in heb, bijvoorbeeld wielrennen, bootcampen, hardlopen, yoga, pilates of bodyshape/pump.

Geniet

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd, mede door mijn studie, maar ook door te luisteren naar mijn lichaam en rust te nemen. Dat laatste kan natuurlijk altijd nog beter, maar ik ben mij in ieder geval bewust van wat ik doe en wat voor invloed dat heeft op mezelf. Het belangrijkste is dat je vooral moet genieten van de dingen die je doet en eet, en niet omdat dit op Instagram leuk lijkt of omdat een ander het ook doet. De sporten die ik doe vind ik superleuk, en de variërende maaltijden die ik maak vind ik ook echt lekker. Alleen op deze manier houd je het vol. Volg je eigen koers, naar jouw gezonde leefstijl. Met sportieve groet, Marijke de Vreeze Marijke is 26 jaar jong en werkt als docent Zorg en Welzijn op een middelbare school. Daarnaast werkt ze bij het stagebedrijf Bo Curacao als bemiddelaar en contactpersoon voor studenten die een stage zoeken op Curacao. Marijke is voedingsdeskundige in opleiding en heeft ook een brede interesse voor een gezonde beweeg- en leefstijl. Haar passie is mensen inspireren en motiveren voor een gezondere leefstijl en vindt het belangrijk dat ieder daar zijn eigen invulling aan geeft: een leefstijl waar jij je goed bij voelt.
Reactie plaatsen